Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 01 04

Edita Žiobienė siūlo savivaldybėse paskirti budinčius vaiko teisių specialistus

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė siūlo, jog siekiant išvengti tragedijų šeimose savivaldybių Vaiko teisių apsaugos skyriuose būtų paskirti budintys darbuotojai, kurie teiktų pagalbą šeimai švenčių dienomis ir savaitgaliais.
Edita Žiobienė
Edita Žiobienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Vaiko teisių skyriai dirba tik darbo valandas, nuo 8 iki 17 valandos, nedirba nei vakarais, nei savaitgalį, nei švenčių dienomis. Taip pat ir socialiniai darbuotojai. Tai yra pati didžiausia problema, kai turime keturias švenčių dienas ir šeima tas keturias dienas negauna paslaugų, pas ją niekas neateina. Einame prie to paties: turi būti vaiko teisių skyriuose budintys žmonės“, – BNS sakė E.Žiobienė.

Anot jos, ši idėja paskutinį kartą Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) atstovams pasiūlyta prieš pusmetį – tam reikėtų skirti tarnyboms didesnį finansavimą.

Kontrolierė taip pat sako palaikanti idėją centralizuoti vaiko apsaugą sakydama, jog šiuo metu 60-yje savivaldybių veikia „60 skirtingų vaiko apsaugų“ – jos nuomone, valstybės biudžeto išlaikomos, bet savivaldybių kontroliuojamos tarnybos galėtų būti pavaldžios Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai.

„Galbūt užtektų ir regioninių tarnybų, ne kiekvienoje savivaldoje, o regiono mastu, bet kol tai yra pavaldu tik savivaldai, jokie regionai negali formuotis“, – pažymėjo E.Žiobienė.

Po tragiško įvykio, kai Kėdainių rajone šeimoje smurtavęs vyras nužudė du savo vaikus įmetęs juos į šulinį, premjeras Algirdas Butkevičius paragino imtis griežtesnių veiksmų ir paimti vaikus iš šeimos, jei vaikų nepriežiūra pasikartoja.

E.Žiobienė priminė, kad Garliavos įvykių ar kitais atvejais tarp savivaldos politikų ir netgi Seimo narių buvo ir priešingų pasisakymų, kad tarnybų įgaliojimus reikėtų kaip tik mažinti ir reikalauta „specialistų galvų“.

„Po įvykio labai lengva pasakyti, kad reikėtų kuo daugiau paimti. Iš esmės valstybės tikslas yra saugoti vaikams šeimą, suteikti šeimai paslaugų, kiek įmanoma motyvuoti juos gyventi, tada tik, kai nepasiteisina, vaikus paimti iš šeimos (...). Paėmimas vaikų iš šeimos neturėtų būti kažkoks automatinis, kad jei kažkas užgėrė, iškart reikia paimti, bet stebėsena šeimai turi būti ir, manau, kad šioje vietoje judame kaip ir teisinga kryptimi. Tik, neduok Dieve, kai atsitinka tokie atvejai, kai šeima ilgesnį laiką būna neprižiūrėta ir nematyta“, – kalbėjo kontrolierė.

Vis dėlto ji sutiko, jog reikėtų siekti, kad Vaiko teisių skyrių specialistai turėtų „galios priimti sprendimus ir nebijotų jų priimti“. Anot jos, daug ką išspręstų Seimo kol kas nepriimtas Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymas, kuriame, pavyzdžiui, numatyta galimybė paimti vaikus esant smurtui, jei jie paliekami be priežiūros, taip pat galutinį sprendimą priimtų nebe savivaldybės administracijos direktorius, o teismas. E.Žiobienės teigimu, paimti vaikus reikėtų ne į institucijos globą, o į šeimą – kol kas tai nėra užtikrinama.

Įsteigti instituciją, kuri koordinuotų savivaldybių vaiko teises prižiūrinčių tarnybų veiklą, pirmadienį paragino prezidentė Dalia Grybauskaitė, matydama „atsakomybės stoką“ ir nežinojimą, kada galima paimti vaikus iš agresyvios aplinkos šeimoje.

Naktį iš penktadienio į šeštadienį Kėdainių rajone, Saviečių kaime, 1979 metais gimęs A.B., buitinio konflikto metu smurtaudamas privertė iš namų pabėgti savo sugyventinę, o du iš keturių savo vaikų – dvimetį berniuką ir keturių mėnesių mergaitę – sumetė į kieme esantį šulinį ir taip juos nužudė.

Kauno apylinkės teismas sekmadienį leido vyrą suimti trims mėnesiams. Jam pateikti įtarimai dėl itin žiauraus mažamečių bejėgiškos būklės savo šeimos narių nužudymo ir nesunkaus savo sugyventinės sveikatos sutrikdymo.

Pasak prokurorės, vyras savo kaltę pripažįsta, tačiau motyvų nenurodo. Jam bus paskirta medicininė ekspertizė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius