Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 02 10

Į moksleivių sveikatą žiūrima pro pirštus

Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuras išanalizavo bemaž devyniolika tūkstančių vaiko sveikatos pažymų, pristatytų į uostamiesčio mokyklas. Patikrinus 2009 metais gydymo įstaigų išduotas pažymas apie vaikų profilaktinį patikrinimą, paaiškėjo, kad dalis jų yra išduota neturint tam teisės.
Mokykla.
Mokykla. / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Sveikata

Be to, nemažai pažymų užpildytos atmestinai – neįvertinti itin svarbūs vaikų sveikatos būklės faktoriai. 

„Dažniausiai neįvertintas lieka KMI (kūno masės indeksas), tai sudaro 25 proc. atvejų. Neabejojame, kad į vaiko svorį medikai turėtų kreipti didesnį dėmesį. Vaikų, turinčių viršsvorio, skaičius kasmet tik didėja, todėl jau šiandien Lietuvoje būtina susirūpinti per didelio vaikų svorio sukeliamomis problemomis. Taip pat nemažai medikų nepatikrino vaikų kraujospūdžio (kraujospūdžio nematavimo atvejai sudaro 12 proc.). Reikia nepamiršti, kad padidintas kraujospūdis 50-60 proc. vaikų gresia rimtomis hipertoninėmis ligomis, ankstyvu infarktu ar insultu“ , - pasakojo Klaipėdos m. visuomenės sveikatos biuro direktorė pavaduotoja l.a. direktoriaus funkcijas Ineta Pačiauskaitė.

Apskaičiuota, kad 7 procentuose anketų vaiko sveikatą tikrinę medikai nepateikė išvadų apie vaiko sveikatos būklę, neįrašė rekomendacijų. Pasak specialistų, rekomendacijos pedagogams yra labai svarbios, mat atsižvelgiant į tai, vaikai yra suskirstomi į grupes fizinio lavinimo pamokose, jiems paskirstomas fizinis krūvis. Taip pat mokyklai būtina žinoti, jeigu vaikas turi rimtų sveikatos sutrikimų arba jį kamuoja įvairios alerginės reakcijos.

Išanalizavus mokykloms pristatytas pažymas, paaiškėjo, kad didelę jų dalį išdavė gydytojai dirbantys ne pirminės sveikatos priežiūros įstaigose, bet ligoninėse. Pagal reikalavimus ligoninės vaiko sveikatos pažymų išrašyti negali, tačiau pastebima, kad antrinio ir tretinio lygio paslaugas teikiančios įstaigos vis dar leidžia sau išduoti šias pažymas.

Į ugdymo įstaigas pristatyti gydytojų pažymas apie sveikatos būklę, vadovaujantis Sveikatos apsaugos ministro įsakymu, yra privaloma.

Mokiniai turi kasmet iki rugsėjo 15 dienos mokyklai pateikti informaciją apie profilaktinio sveikatos patikrinimo rezultatus. Klaipėdoje iš beveik 20200 mokinių, sveikatą pasitikrinusių yra 93,3 proc. Pasak Klaipėdos m. visuomenės sveikatos biuro specialistų, šis skaičius džiugina, mat anksčiau pažymų apie sveikatos būklę nepristatydavo kur kas daugiau vaikų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius