Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 11 26

Išmokti tradicinių rankdarbių – į Etnokultūros centrą

Dailininkė E. Matulionienė visus, besižavinčius išskirtiniais lietuvininkių rankdarbiais, šeštadieniais (lapkričio 27 – gruodžio 18 d.) 12 val. kviečia į projekto „Tradicija šeimai“ edukacinius užsiėmimus „Delmonų siuvinėjimas“.
Etnokultūros centre bus mokoma siuvinėti dalmomus.
Etnokultūros centre bus mokoma siuvinėti dalmomus. / Etnokultūros centro nuotr.

Čia bus galima susipažinti su  tradicinių delmonų formomis, siuvinėjimo ornamentika, suprasti  liaudišką spalvų bei raštų derinimo principą bei išsisiuvinėti savo delmoną.  Į edukacinius užsiėmimus ypač kviečiamos mamytės su dukromis. Tai bus puiki proga prasmingai ir kūrybiškai kartu praleisti laisvalaikį. 

Delmonas – specifinė Mažosios Lietuvos tautinio kostiumo detalė, tarmiškai dar vadintas taše, kapše, krapšte, kišene, daumonu, diržiuku. Senovėje, parištas šimtarašte juostele, delmonas  buvo dėvimas po prijuoste dešinėje ar kairėje juosmens pusėje. Visas jo grožis pasimatydavo tik ką nors į jį įdedant ,ar iš jo išimant. Šiandien delmonas dažniausiai rišamas ant prijuostės, nes tai pakankamai puošni ir visą kostiumą pagyvinanti detalė.  

Lietuvininkės delmonus siuvo iš tamsesnės vilnos, pusvilnės, medvilnės, aksomo. Kartais vienspalvis pagrindas buvo derinamas su dryžuota ar raštuota medžiaga. Kraštai buvo apsiuvami ryškesne vilnone, šilkine ar aksomine medžiaga arba šimtarašte juostele. Delmonams puošnumo suteikdavo išsiuvinėti augaliniai, geometriniai ornementai, karoliukai, kutai, nėriniai, pinikai, bumbuliukai, karoliukų vėriniai.  Kišenės kampuose  ar viduryje savininkė išsisiuvinėdavo savo inicialus, datą, o jei ketindavo rankdarbį dovanoti, tai išsiuvinėdavo ir palinkėjimus.

Išlikusius autentiškus Mažosios Lietuvos delmonus galime pamatyti muziejuose. Klaipėdos krašto folkloro  ansambliai šiandien puošiasi pagal muziejinius pavydžius pasiūtais delmonais. Tačiau ši subtili tautinio kostiumo detalė verta didesnio dėmesio. Juk puošni kišenėlė puikiai gali derėti ir prie kasdieninio, ir prie išeiginio garderobo. E. Matulionienės teigimu, šį aksesuarą nesunkiai galėtų pasigaminti ir mokyklinio amžiaus mergaitės.

Projektą „Tradicija šeimai“ remia Kultūros rėmimo fondas.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius