Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 09 22

Pratybos medikams: prie Palangos tilto – teroro akto inscenizacija

„Gelbėkite!“, „Padėkite, čia yra sužeistų!“ – tokie žodžiai penktadienį aidėjo Palangos paplūdimyje. Kurorte vykusiame paplūdimio vakarėlyje nugriaudėjo sprogimas, žmonės teigė girdėję šūvius, yra sunkiai sužeistų.
Greitosios pagalbos medikai Palangoje surengė žaidynes, kurių metu mokosi įvairiose situacijose gelbėti žmones.
Greitosios pagalbos medikai Palangoje surengė žaidynes, kurių metu mokėsi įvairiose situacijose gelbėti žmones. / J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr.

Laimei, šis įvykis išgalvotas. Teroro aktas penktadienį buvo inscenizuotas kurorto paplūdimyje, kur dvi dienas vyksta Greitosios pagalbos medikų žaidynės.

Teroro aktas inscenizuotas prie pat Palangos tilto, abiejose jo pusėse. Dviejose nelaimės vietose būta po 8 sužeistuosius ir po 9 medikų brigadas. Medikai privalėjo įvertinti sužeistųjų būklę, atrinkti labiausiai sužeistus asmenis ir suteikti pagalbą. Sužeistųjų būta įvairių, ne vienas jų buvo neva apdegęs veidą, netekęs rankos ar kojos.

Jeigu taip realybėje būtų, labai sudėtingas atvejis, – sakė medikas.

„Labai norėčiau, kad niekada taip neatsitiktų, – po atliktos užduoties sakė Kauno rajone greitosios pagalbos mediku dirbantis Saulius. – Daug žmonių, kurie turėjo galūnių nutrūkimus, tai savaime arterinio kraujo stabdymas, nes tokie asmenys greit nukraujuoja ir viskas pasibaigia mirtimi. Jeigu taip realybėje būtų, labai sudėtingas atvejis.“

J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr./Greitosios pagalbos medikai Palangoje surengė žaidynes, kurių metu mokosi įvairiose situacijose gelbėti žmones.
J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr./Greitosios pagalbos medikai Palangoje surengė žaidynes, kurių metu mokosi įvairiose situacijose gelbėti žmones.

Žaidynėse dalyvauja ir iš svetur atvykusios komandos. Kazachstane, Almatoje mediku dirbantis Begzatas Espergenovas teigė, jog sunkiausias iššūkis darbuojantis „šiame įvykyje“ buvo kalbos barjeras.

„Dirbame kaip ir įprastai, tačiau sunku tai, kad kai kurie nesupranta rusiškai, o situacija ir darbo principai vienodi – įvertinimas ir pagalbos suteikimas. Pas mus, laimei, tokių sprogimų labai retai būna, tačiau apskritai būti čia yra labai įdomi patirtis“, – sakė medikas.

VIDEO: Iššūkis medikams: Palangoje – inscenizuotas teroro aktas

Dalyvavo Maidane

Iš Ukrainos atvykusiam medikui Michailui Šaleikai su masinėmis nelaimėmis jau teko susidurti realybėje. Vyras gyvybes gelbėjo Ukrainoje, Maidane.

Ne visi medikai mokėjo atrinkti, kai kurie žmonės, kuriuos atnešė, jau buvo mirę. Po šio įvykio stipriai nagrinėjame patirtas situacijas savo konferencijose, tobulėjame, nes praradome daug žmonių, kuriuos galėjome išgelbėti, – kalbėjo Maidane dalyvavęs M.Šaleika.

„Tai buvo vasario 18-oji, mūsų brigada į Maidaną vežė vaistus ir visa tai nutiko. Nuaidėjo pirmas šūvis ir pradėjo nešti sunkiai sužeistuosius.

Aktuali problema yra sužeistųjų įvertinimo, nes medikai turi tinkamai atrinkti sužeistuosius pagal jų sudėtingumą. Ne visi medikai mokėjo atrinkti, kai kurie žmonės, kuriuos atnešė, jau buvo mirę. Po šio įvykio stipriai nagrinėjame patirtas situacijas savo konferencijose, tobulėjame, nes praradome daug žmonių, kuriuos galėjome išgelbėti“, – kalbėjo M.Šaleika.

Parinko realią situaciją

Gydytoja, žaidynių vyriausioji teisėja Evelina Pukenytė teigė, jog terorizmo aktas Palangos paplūdimyje sugalvotas žvelgiant į įvykių tendencijas pasaulyje.

„Mes artiname prie to, kas vyksta pasaulyje, prie kasdienybės ir realybės, nes tai, kas anksčiau būdavo tik karo sąlygomis, priartėja prie civilio gyvenimo: sprogimai, teroro aktai. Taip pat reikia suprasti, kad masinė nelaimė nėra vien sprogimas. Masinė nelaimė būtų, jei nukentėjusiųjų skaičius gerokai viršytų medikų skaičių, pavyzdžiui, autobuso avarija, kurioje turime 30 nukentėjusių ir atvyko dvi brigados. Čia bus masinė nelaimė, kur reikės pritaikyti tuos pačius vadovavimo ir pagalbos teikimo principus“, – kalbėjo E.Pukenytė.

Įvairios užduotys

Žaidynės Palangoje prasidėjo ketvirtadienį, medikams teko įveikti dvi užduotis. Kaip pasakojo E.Pukenytė, viena užduočių buvo sumanyta ant Palangos tilto, kur kabėjo savižudis.

Mūsų teisėjai, kurie patys yra ir gydytojai, kabėjo kitoje tilto pusėje, medikai turėjo suteikti tokią psichologinę pagalbą, kad jie nuliptų nuo tilto ir sutiktų vykti su medikais į gydymo įstaigą.

„Mūsų teisėjai, kurie patys yra ir gydytojai, kabėjo kitoje tilto pusėje, medikai turėjo suteikti tokią psichologinę pagalbą, kad jie nuliptų nuo tilto ir sutiktų vykti su medikais į gydymo įstaigą. Antroje dienos pusėje lijo lietus, tai iš tiesų buvo ekstremalios sąlygos.

Antra užduotis, kuri vyko vakar, buvo tai, kas yra realybėje – dviračių takelyje buvo partrenktas tėvas, kuris vežėsi dvejų metų vaiką. Turėjome du trauminius sunkius pacientus, medikai turėjo parodyti didelį profesionalumą, suteikdami pagalbą, kaip reikalauja tarptautiniai standartai“, – pasakojo vyr.teisėja.

Penktadienio rytą medikai pradėjo masinės nelaimės užduotimi, medikų laukė ir kitos užduotys: gaivinimo situacija, klinikinės mirties atvejis, ūmios būklės dviejų savaičių naujagimis, kuriam reikia suteikti pagalbą.

300 dalyvių

Lietuvos greitosios medicinos pagalbos žaidynės Palangoje surengtos jau vienuoliktą kartą. Jų metu varžėsi 31 greitosios medicinos pagalbos komanda iš Lietuvos ir penkios – iš užsienio šalių. Po vieną komandą atvyko iš Ukrainos, Baltarusijos ir Kazachstano, dvi – iš Vokietijos. Iš viso į renginį užsiregistravo daugiau nei 300 dalyvių.

Greitosios medicinos pagalbos žaidynės – unikali galimybė itin sunkų ir atsakingą darbą atliekantiems medikams susitikti, sužinoti skubiosios pagalbos naujienas, pasidalyti patirtimi su kolegomis. Žaidynių užduotys visuomet priartinamos prie aktualijų – dažniausiai pasitaikančių kvietimų priežasčių, Lietuvoje ir pasaulyje vykstančių įvykių.

„Visas įdomumas, jog reikia bendradarbiauti, dirbti kartu, nepaisant kalbos barjerų, sistemos skirtumų, tai pagrindinis visų pasiekimas“, – teigia Lietuvos greitosios medicinos pagalbos įstaigų asociacijos valdybos pirmininkas Nerijus Mikelionis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius