-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 23

Dėl galimai neskaidriai organizuotų viešųjų pirkimų nušalinamas UPC direktorius

Dėl galimai neskaidriai organizuotų viešųjų pirkimų švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė nušalina laikinąjį Ugdymo plėtotės centro (UPC) direktorių Ričardą Totoraitį nuo pareigų, antradienį pranešė Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM).
Ričardas Totoraitis
Ričardas Totoraitis / Upc.smm.lt nuotr.

Konkursą UPC direktoriaus vietai užimti ŠMM žada paskelbti artimiausiu metu.

Kol UPC neturi nuolatinio vadovo, laikinai jam vadovaus Nacionalinės mokyklų vertinimo agentūros direktoriaus pavaduotoja Monika Bilotienė.

R.Totoraitis UPC laikino vadovo pareigas pradėjo po to, kai iš pareigų buvo atleistas ankstesnis vadovas Giedrius Vaidelis. Jis pareigų neteko, kai kilo abejonių dėl UPC vykdyto 1,3 mln. vertės viešojo pirkimo bendrosioms ugdymo programoms parengti.

Anot ŠMM, ministrė J.Petrauskienė taip pat kviečiasi Švietimo aprūpinimo centro (ŠAC) direktorių Tautvydą Salį pasiaiškinti dėl jo sūnaus įmonės dalyvavimo ŠAC rengiamuose viešuosiuose pirkimuose, taip pat ekspertų parinkimo.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Jurgita Petrauskienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Jurgita Petrauskienė

„Ministerijai pavaldžių įstaigų pirkimai, kuriuos jos atlieka savarankiškai, kelia vis daugiau klausimų dėl skaidrumo. Atsiskleidžia per dešimtmečius susiklostę ryšiai, veiklos kultūros. Švietimui skirtos mokesčių mokėtojų lėšos turi būti panaudojamos skaidriai. Privalome kuo greičiau išsiaiškinti šiuos dalykus, metančius šešėlį ir ant sąžiningai dirbančių švietimo srities įstaigų, ir galutinai atsikratyti visų neteisėtų ir neskaidrių praktikų“, – pranešime žiniasklaidai cituojama J.Petrauskienė.

Dėl viešųjų pirkimų ir su jais susijusių veiksmų ministrė praneša nurodžiusi išplėsti auditą ir jį atlikti ne tik UPC, bet ir Švietimo aprūpinimo centre, kitose ŠMM pavaldžiose įstaigose.

„Iki metų pabaigos bus parengtas pavaldžių įstaigų pertvarkos planas ir pradėta jų reorganizacija“, – nurodo ministerija.

Antradienį naujienų agentūra BNS paskelbė, kad kai kurie UPC tarnautojai imituoja dalį projektų pirkimų – patys suranda ekspertus, o šiuos vėliau „pakiša“ po bendrovėmis, kurios ir laimi pirkimus. Kai kurie pirkimų laimėtojai neturi nė vieno darbuotojo, o kai kurie – jokių sąsajų su švietimo sritimi.

Apie tai BNS liudijo keli kalbinti švietimo ekspertai, besipiktinę įsigalėjusia „įžūlia savivale“ švietimo srityje, tačiau sutikę kalbėti tik su anonimiškumo sąlyga.

„Visi tie ekspertai pakišami po tuo UAB'u ir teikia pasiūlymą pirkimui, kurį ir laimi. O visą šį procesą akylai prižiūri pats R.Totoraitis. Jo paties tarsi niekur nesimatys, bet visi žino, kad jis viskam vadovauja“, – pasakojo BNS pašnekovas, ekspertu dalyvavęs daugelyje švietimo sistemos projektų.

Apie tai daugiau – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius