-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 02 18

Jauni medikai siekia daugiau laisvės pasirenkant rezidentūros vietą

Gydytojai rezidentai siekia realios galimybės rinktis rezidentūros vietą – jie teigia, kad medikus ruošiančios aukštosios mokyklos šiuo metu rezidentus paprastai skiria į sau artimas ligonines siekdamos pirmiausia pačios naudoti pigią rezidentų darbo jėgą.
Gydytojas
Gydytojas / Dienraščio „15 minučių“ nuotr.

Trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje Jaunųjų gydytojų asociacijos (JGA) atstovai teigė, kad rezidentams reikėtų suteikti teisę vykti ir į mažesnių miestų gydymo įstaigas.

„Tam tikrų specialybių medikai turėtų likti didžiuosiuose miestuose, kaip, pavyzdžiui, krūtinės chirurgai, veido ir žandikaulio chirurgai, kardiochirurgai, neurochirurgai. Jie turbūt nelabai galėtų išvažiuoti. Tačiau didžioji dalis terapeutų bent jau dalį rezidentūros tikrai galėtų atlikti kitose ligoninėse. Taip pat bendrieji chirurgai“, – sakė JGA valdybos pirmininkas Linas Senkus.

„Čia visų pirma praranda ne rezidentas, o praranda pacientai, praranda sveikatos apsaugos sistema, kai tokia situacija rajonuose ypač, kai ligoninės uždaromos – yra gydytojų trūkumas, ir kadangi didelė dalis yra atvykę iš rajonų, jie su malonumu išvyktų dirbti ten, iš kur atvyko“, – aiškino JGA prezidentas Jonas Korsakas.

Pasak JGA atliktos apklausos, bent trečdalis rezidentų norėtų tobulintis ne universitetinėse ligoninėse, bet mažesnėse gydymo įstaigose provincijoje. Tokį norą esą lemia šeimyninės aplinkybės, galimybės įsigyti būstą, taip pat ta aplinkybė, kad provincijų ligoninėse dirba mažiau specialistų, todėl galima lengviau įgyti įgūdžių.

JGA atstovai teigia, kad ir medikus ruošiantis Vilniaus universiteto medicinos fakultetas, ir Kauno medicinos universitetas formaliai yra akreditavę po kelias dešimtis įstaigų, kur rezidentai gali vykti tobulintis, tačiau iki šiol gyvuoja paskyrimų sistema, kuomet studentui nesuteikiama galimybė rinktis.

Rezidentūroje, pasak jaunų medikų, reikia ir daugiau pokyčių. Pavyzdžiui, derėtų spręsti problemą, kai už darbą su rezidentu atlygį gauna ne tikrasis pagalbininkas, o tik formaliai įformintas rezidentūros ciklo vadovas, kuriuo paprastai būna gydymo įstaigos vadovas.

„Problema ta, kad su rezidentu dažnai dirba ne rezidento ciklo vadovas, kuris gauna atlygį, tačiau dirba praktikuojantis gydytojas - visai kitas asmuo, kuris nieko negauna“, – aiškino L. Senkus.

Šiuo metu šalyje yra apie 1100 gydytojų rezidentų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius