Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 02 22 /14:58

JAV suimta Neringa Venckienė, jos parsiuntimas į Lietuvą gali užtrukti ne vienus metus

Lietuvos prašymu Jungtinėse Valstijose suimta buvusi Seimo narė Neringa Venckienė, kaltinama nevykdžiusi teismo sprendimo perduoti dukterėčią motinai, ketvirtadienį pranešė Generalinė prokuratūra.
Neringa Venckienė
Neringa Venckienė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Anot prokuratūros, JAV pradėtas įtariamosios ekstradicijos į Lietuvos Respubliką teisminis procesas.

Pasak prokurorų, šiuo metu N.Venckienei taikoma kardomoji priemonė – suėmimas. Prokuratūra pastebi, kad nurodomas ekstradicijos procesas vyksta užsienio valstybėje. Dėl šios priežasties Generalinė prokuratūra nėra įgaliota komentuoti užsienio valstybėje vykstančio teisinio proceso turinio.

Baudžiamojo persekiojimo departamento vyriausiasis prokuroras Tomas Krušna ketvirtadienį popiet Generalinėje prokuratūroje žiniasklaidai pateikė trumpą komentarą apie N.Venckienės sulaikymą.

VIDEO: Neringos Venckienės kelias: nuo garbios Kauno teisėjos iki suimtosios JAV

„Norėtume informuoti, kad gauta nauja informacija, jog dėl įtariamosios N.Venckienės pradėtas teisinis ekstradicijos procesas.

Šiuo metu asmeniui taikoma kardomoji priemonė, suėmimas. Pats procesas vyksta užsienio valstybėje ir prokuratūra nėra įgaliota komentuoti ekstradicijos eigos ir turinio“, – sakė prokuroras.

Jis atskleidė, kad ekstradicijos procesas vyksta Čikagoje, todėl greičiausiai įžymioji bėglė buvo sulaikyta būtent čia. Ji Čikagoje ir jos priemiesčiuose buvo pastebėta ne kartą.

Prokuroras paminėjo, kad daugiau detalių apie JAV vykstančio proceso turinį ir eigą suteikti negali, viskas šiuo metu yra šios valstybės teisėsaugos rankose.

Paklaustas, kiek laiko gali užtrukti ekstradicijos procesas, jis minėjo, kad terminas, skirtingai nei keičiantis bėgliais su Europos Sąjungos valstybėmis, nėra nustatytas.

„Praktika yra pakankamai įvairi, kalbėčiau, kad procesas gali tęstis laikotarpyje, kuris gali būti skaičiuojamas metais. Turėjome Petriko (Buvusio EBSW prezidento Gintaro Petriko – 15min) atvejį, kai jis sutiko būti grąžintas į Lietuvos Respubliką, bet ir tada procedūra užtruko trejus metus“, – sakė T.Krušna.

Policijos generalinio komisaro pavaduotojas Edvardas Šileris teigė, kad JAV ir Lietuvos teisėsaugai seniai buvo žinoma N.Venckienės gyvenamoji vieta.

„Tas adresas buvo žinomas pakankamai seniai, tai vėlgi teisinės procedūros, kodėl amerikiečiai šiuo momentu priėmė tokį sprendimą, vėlgi reikėtų jų pačių klausti“, – žurnalistams Seime sakė E.Šileris.

VIDEO: S.Stankūnas nėra tikras, kad N.Venckienė bus grąžinta į Lietuvą

Paprašytas patikslinti, kam tas adresas buvo žinomas, pareigūnas sakė, kad „visoms pusėms“.

Čikagoje gyvena gausi lietuvių bendruomenė.

Šiuo metu N.Venckienė yra suimta, o ar jai bus skirta švelnesnė kardomoji priemonė, spręs JAV teismas, tačiau paprastai, siekiant užtikrinti, kad bėgliai vėl nedingtų, jie laikomi už grotų.

Prokuroras patvirtino, kad jei JAV teismas išties nuspręs taikyti suėmimą, galbūt ne vienerius metus truksiančios ekstradicijos procedūros pabaigos N.Venckienė lauks kalėjime.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Neringa Venckienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Neringa Venckienė

Beje, N.Venckienė yra prašiusi politinio prieglobsčio JAV, šis klausimas, anot prokuroro, neabejotinai kils teismui nagrinėjant ekstradicijos prašymą. Anot jo, teoriškai įmanoma, kad bėglė nebus išduota.

„Bet faktas yra tas, kad generalinė prokuratūra dar 2015 m. pabaigoje kreipėsi dėl 10 nusikalstamų veikų su ekstradicijos prašymu, jis buvo priimtas nagrinėti ir šiuo metu vyksta teisminis procesas“, – sakė T.Krušna.

Teismas atmetė paleidimą už užstatą

Užsienio reikalų ministro atstovė spaudai Rasa Jakilaitienė BNS sakė, kad trečiadienį JAV įvyko teismo posėdis, jame N.Venckienė buvo pateikusi prašymą dėl paleidimo už užstatą, tačiau teismas jį atmetė.

Tuometė Seimo narė N.Venckienė nuo Lietuvos teisėsaugos spruko 2013 metais.

Žudynes Kaune surengusio Drąsiaus Kedžio sesuo ne kartą buvo pastebėta Jungtinėse Amerikos Valstijose, tačiau ilgai buvo neaišku, kaip šios šalies teisėsaugai sekasi nagrinėti mūsų šalies ekstradicijos prašymą. Amerikiečiai yra tik mandagiai patvirtinę, kad tokio prašymo yra sulaukę, tačiau iki šiol ekstradicija nejudėjo jau trečius metus.

Šmeižtu, mirusiojo paniekinimu, piktnaudžiavimu tarnyba, teismo sprendimo nevykdymu, pasipriešinimu pareigūnams, trukdymu antstolei vykdyti teismo pavedimą, piktnaudžiavimu globėjos pareigomis Lietuvoje kaltinama Neringa Venckienė (gim. 1971 m. gegužės 21 d. Kaune) JAV slapstosi jau penkerius metus.

Vieša paslaptis, kad buvusios teisėjos buvimo vieta yra žinoma: Čikagos priemiestis, Krital Leiko miestelis, Tulpių gatvė, Ilinojaus valstija. Pareigūnai irgi yra šį adresą oficialiai nustatę.

VIDEO: A.Skučienė apie dukterėčios sulaikymą: „Amerikos teismai demokratiškesni“

A.Skučienė nežinojo kur yra dukterėčia

N.Venckienės teta Audronė Skučienė BNS sakė apie dukterėčios sulaikymą sužinojusi tik iš žiniasklaidos. Ji tikina nežinanti, kur pastaruoju metu gyveno N.Venckienė.

„Ne, neturime jokių žinių. Jums svarbiausia, kad ją parvežtų – tai, ko gero, parveš arba ne, matysime. Aš tikrai nežinau – man teisėsauga Amerikos nepraneša, kur ji yra“, – BNS teigė A. Skučienė.

Suprasti akimirksniu

  • Neringa Venckienė (gim. 1971 m. gegužės 21 d. Kaune) išgarsėjo kaip sesuo Drąsiaus Kedžio, dar 2008 m. pradėjusio kovą prieš įsivaizduojamą pedofilų klaną. D.Kedys (gim. 1972 m.) nuo pat pradžių turėjo užnugarį – patyrusią teisininkę seserį, kuri 2007–2012 m. dirbo Kauno apygardos teismo teisėja, o po brolio mirties tęsė esą jo pradėtą kovos prieš pedofilų klaną misiją.
  • 2008 m. rudenį teisėsaugą pasiekė pirmieji D.Kedžio vardu rašyti skundai, kad jo ir Laimutės Stankūnaitės mažametė dukra buvo tvirkinama.
  • 2009 m. rugpjūtį D.Kedys sukėlė visuotinį skandalą, kai paviešino buitinių savo dukters apklausų vaizdo medžiagą ir viešai apkaltino pedofilija būrį konkrečių žmonių.Kaip galimus mergaitės skriaudikus D.Kedys įvardijo Kauno politiką ir verslininką Andrių Ūsą, Kauno apygardos teisėją Joną Furmanavičių ir vyrą, vardu Aidas. D.Kedys taip pat tvirtino, kad pedofilams galėjo talkinti jo buvusi draugė ir vaiko motina L.Stankūnaitė bei jos sesuo V.Naruševičienė.
  • 2009 metų spalio 5 dieną Kaune buvo nušautas teisėjas J.Furmanavičius ir D.Kedžio vaiko motinos sesuo V.Naruševičienė. D.Kedį policija įvardijo kaip pagrindinį įtariamąjį. Tuometė Kauno apygardos teismo teisėja N.Venckienė nuo pat skandalo pradžios mūru stojo už brolį, vis kartodama, kad Drąsiaus vaikas, o vėliau ir jis pats tapo pedofilų klano auka.N.Venckienė, kaip D.Kedžio sesuo, buvo išsireikalavusi teisės laikinai globoti jo mergaitę.
  • 2010 m. balandžio 20 d. D.Kedys prie Kauno marių rastas negyvas. Jo sesuo N.Venckienė propagavo versiją, kad brolis nužudytas, siekiant apsaugoti menamo pedofilų klano paslaptis.2011 m. vyko velionių D.Kedžio ir A.Ūso pomirtinių kovų tęsiniai, kurių epicentre išliko mažametė.
  • 2011 m. gruodžio 16-ą dieną Kėdainių rajono apylinkės teismas buvo nurodęs iki gruodžio 30-osios dukrą grąžinti L.Stankūnaitei, tačiau sprendimo N.Venckienė neįvykdė.
  • 2012 m. gegužės 17-ąją, naudodami ir fizinės prievartos priemonės, pareigūnai iš globėjos N.Venckienės namų Klonio gatvėje mažametę paėmė ir perdavė jos biologinei motinai L.Stankūnaitei. Po šių dramatiškų įvykių N.Venckienė pareiškė, kad valstybę valdo išgamos, o teismo sprendimo vykdytojus vadino šunimis.
  • Tais pačiais 2012 metais ėmė radikaliai keistis kaunietės N.Venckienės amplua: iš orios teisėjos ji virto įtariamąja baudžiamosiose bylose. Jį sulaukė įtarimų trijose baudžiamosiose bylose, visos jos iš esmės buvo susijusios su teismo sprendimo, kad mažametė privalo būti perduota biologinei motinai, nevykdymu. Pati N.Venckienė 2012 m. vasarą pranešė apsisprendusi trauktis iš teisėjų korpuso. Taip pat ji pranešė apsisprendusi dalyvauti spalį vyksiančiuose parlamento rinkimuose, kurie N.Venckienei ir jos suburtam „Drąsos keliui“ buvo sėkmingi.
  • 2013 m. pedofilos skandalas galutinai subliūško, o balandžio 9 d. Seimas nusprendė panaikinti „Drąsos kelio“ partijos frakcijos seniūnės N.Venckienės teisinę neliečiamybę. Netrukus D.Kedžio sesuo pasislėpė užsienyje ir darbe nesirodė. Seime jai inicijuota ir įvykdyta apkalta.
  • 2014 m. spalį Kauno apylinkės teismas skyrė įvairiomis nusikalstamomis veikomis įtariamai N.Venckienei kardomąją priemonę – suėmimą. Už akių skirdamas griežčiausią kardomąją priemonę teismas įvertino tai, kad D.Kedžio sesers nusikaltimai galėjo būti įvykdyti 2010 metais kartu su kitu asmeniu suburiant organizuotą grupę.
  • 2017 metų spalį generalinis prokuroras Evaldas Pašilis sakė, kad dar 2015 m. buvo gautas patvirtinimas iš JAV dėl priimto N.Venckienės ekstradicijos prašymo.
  • 2018 m. sausį portalas 15min viešai iškėlė klausimą apie N.Venckienės fenomeną: kodėl neveikia JAV ir Lietuvos sutartis dėl įtariamųjų išdavimo? Vasario 22 d. Generalinė prokuratūra pranešė, kad pagal Lietuvos pateiktą prašymą Jungtinėse Amerikos Valstijose pradėtas įtariamosios N.Venckienės ekstradicijos į Lietuvos Respubliką teisminis procesas. Ekstradicijos procedūros metu bėglei taikoma griežčiausia kardomoji priemonė – suėmimas.

G.Petriko išdavimas tęsėsi 3 metus

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gintaras Petrikas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gintaras Petrikas

Tai, kad N.Venckienė sulaikyta JAV pareigūnų, dar nereiškia, kad ji bus greitai parskraidinta į Lietuvą.

Buvusio EBSW prezidento Gintaro Petriko ekstradicijos iš JAV procedūra tęsėsi net trejus metus.

1997 metais iš Lietuvos pabėgęs G.Petrikas JAV gyveno svetima pavarde, vertėsi akinių nuo saulės prekyba. Lietuvos prašymu 2004 metų gegužės 3 d. jį sulaikė JAV Federalinių tyrimų biuro pareigūnai. Bet į Lietuvą jis pargabentas tik 2007 metų rugsėjį. Mat kurį laiką lietuvis bylinėjosi dėl ekstradicijos, rašė skundus.

Tačiau vėliau G.Petrikas pranešė sutinkąs būti išduotas. Mūsų šalyje buvusiam EBSW prezidentui buvo iškeltos kelios baudžiamosios bylos, jis pripažintas kaltu, tačiau 2013 m. rudenį įkalinimo įstaigos vartai G.Petrikui atsivėrė.

Pasak Kauno apygardos prokuratūros prokuroro Dariaus Jakučio, panašiai vyksta ekstradicija ir dėl N.Venckienės.

„Mes susirašinėjame su Amerika, ir tas procesas juda. Aš manau, kad ji būtų sulaikyta tuo atveju, jei būtų priimtas sprendimas ją išduoti. Kadangi procedūros ilgos, net nerealu laikyti žmogų suimtą, kol viskas išsispręs“, – sakė D.Jakutis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius