-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 10 28

Kas dešimto uostamiesčio pradinuko kuprinė yra per sunki

Kuo jaunesnis moksleivis, tuo sunkesnė jo kuprinė. Tai parodė Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro atliktas tyrimas, kurio metu buvo sveriami žemesnių klasių moksleivių krepšiai. Iš viso pasverta daugiau kaip 6 tūkst. vaikų kuprinės.
Pamoka
Kuprinė / „Scanpix“ nuotr.

Tyrimas atskleidė, kad kas dešimtas 1–4 klasių moksleivis nešioja pernelyg sunkią kuprinę (t.y. sudarančią daugiau kaip 15 proc. mokinuko svorio). Tuo metu penktokai į pamokas nešiojasi kiek lengvesnius krepšius. Iš patikrintų uostamiesčio penktokų, per sunkias nei rekomenduojama kuprines nešioja 6,5 proc. vaikų.

„Reikia pripažinti, kad vyresni vaikai – labiau sąmoningi, todėl jų kuprinėse mažiau nereikalingų daiktų. Tačiau neatmetama ir kita priežastis, kodėl mažųjų pradinukų kuprinės yra sunkesnės nei rekomenduojama – vaikų svoris gali būti per mažas, todėl ir jų krepšiai gali pasirodyti per sunkūs. Be to, pastebima, kad neretai mažųjų mokinukų kuprinės, net ir tuščios, yra nelengvos“, – teigė Diana Butkienė, Klaipėdos m. visuomenės sveikatos biuro specialistė.

Visuomenės sveikatos specialistai rekomenduoja, kad kurpinės svoris būtų iki 10 proc. vaiko svorio. Pavyzdžiui, 30 kilogramų sveriančio vaiko kuprinė turėtų sverti apie tris kilogramus. Tyrimas parodė, kad tinkamas (iki 10 proc. vaiko svorio) kuprines nešioja  45,9 proc. uostamiesčio pradinukų, o tarp penktokų tokių vaikų – net 52,9 proc. 10–15 proc. svorio kuprines nešioja  43,3 proc. pradinukų ir  40,6 proc. penktokų.

Įrodyta, kad pernelyg sunkios kuprinės gali pakenkti vaikų nugarai. Moksleivių sveikatos patikrinimų duomenys atskleidžia, kad vis daugiau vaikų turi stuburo problemų – ydingą laikyseną, asimetriją, skoliozę.

„Tėveliai turėtų dažniau patikrinti, ar jų atžalų kuprinės nėra per sunkios ir ar vaikai netempia su savimi nereikalingų daiktų. Sunkiausi daiktai turėtų būti sudėti toje kuprinės dalyje, kuri yra arčiausiai nugaros. Be to, būtina kuprinę pritaikyti pagal vaiko amžių – tuščia pradinuko kuprinė turi sverti ne daugiau kaip 700 g, o vyresniųjų klasių moksleivių – ne daugiau kaip 1 000 g. Patartina rinktis kuprinę, kuri turi du reguliuojamo ilgio paminkštintus diržus. Nešamos kuprinės apačia neturi būti žemiau juosmens“, – pasakojo D.Butkienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius