Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 07 27

Kauną mėšlu pavadinęs D.Zavackas iš balos išlips sausas

Panašu, kad Kauną su mėšlo krūva prieš pora mėnesių sulyginęs krepšininkas Donatas Zavackas atsakomybės už savo viešai pasakytus žodžius išvengs. Tuo pasipiktinęs Kauno meras žada nenuleisti rankų ir pasiekti, kad nesusivaldęs žaidėjas būtų nubaustas.
Už šį gestą ir kitus veiksmus D.Zavackas buvo nubaustas 1 tūkst. Lt dydžio bauda. Tuo tarpu už viešai išsakytas skandalingas mintis krepšininkas atsakomybės išvengė.
Už šį gestą ir kitus veiksmus D.Zavackas buvo nubaustas 1 tūkst. Lt dydžio bauda. Tuo tarpu už viešai išsakytas skandalingas mintis krepšininkas atsakomybės išvengė. / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

„Kaunas dar kartą įrodė, kad yra mėšlo krūva“, – šis gegužės 18 dienos vakarą žurnalistams Vilniaus „Lietuvos ryto“ puolėjo D.Zavacko ištartas sakinys sukėlė didžiulį skandalą, aistras kurstantį iki šiol. Tą vakarą Kauno sporto halėje vilniečiai iškovojo Lietuvos krepšinio lygos (LKL) čempionų titulą.

Iškart po finalinio teisėjo švilpuko iš tribūnų į džiūgaujančius Vilniaus ekipos žaidėjus pradėjo skrieti plastikiniai alaus bokalai bei kiti daiktai. Maža to, nepadoriais gestais Kauno halėje susirinkusius žiūrovus įaudrinusiam D.Zavackui, išeinančiam iš aikštės, teko susigrumti su vienu agresyviai nusiteikusiu sirgaliumi. Jau kitą dieną Kauno meras Andrius Kupčinskas oficialiai kreipėsi į LKL vadovus, prašydamas atitinkamai įvertinti D.Zavacko žodžius.

LKL valdyba, išnagrinėjusi rungtynių vaizdo įrašą, nuotraukas ir varžybų komisaro ataskaitą, D.Zavackui už nepadorių gestų rodymą žiūrovams skyrė 1 tūkst. Lt baudą. Kauno „Žalgirio“ klubą dėl įžūlaus žiūrovų elgesio, agresyvių veiksmų, grasinimų ir Vilniaus ekipos žaidėjų įžeidinėjimo LKL nubaudė 4 tūkst. Lt dydžio bauda. Tąkart buvo nutarta, jog D.Zavacko viešos kalbos kitame LKL valdybos posėdyje bus įvertintos atskirai.

LKL nutarė nebausti

„Paskutiniame posėdyje apie tai vyko diskusija. Mums buvo pateiktas krepšininko atsiprašymas ir papildomų nuobaudų pritaikyta nebuvo“, – pareiškė LKL generalinis direktorius Linas Gilys.

„Visi eskalavo, kad aš čia pasakiau „Žalgiriui“ ar Kaunui, bet to tikrai nebuvo. Mano mintyse buvo tie žmonės, kurie man smogė, trenkė, skandavo tokius dalykus. Kaunui ar „Žalgiriui“ aš tokių dalykų nesakiau ir nesakysiu, nes aš tą komandą gerbiu, jie visada žaidžia aukščiausiu lygiu“, – štai taip skambėjo L.Gilio minėtas krepšininko atsiprašymas.

Pasak LKL generalinio direktoriaus, lygos valdyba nebausti D.Zavacko už jo pasakytus žodžius nutarė pasikonsultavusi su teisininkais.

„Norint nubausti pagal nuostatus, reikia labai atidžiai žiūrėti į formuluotes, kas buvo pasakyta, kad nebūtų jokių teisinių kabliukų. Po to įvykio konsultavomės su teisininkais. Labai abstraktus pasakymas buvo (D.Zavacko – red. pas.t). Nebuvo nei konkrečiai klubui pritaikyta, nei kokios pavardės paminėtos. Tą nuobaudą iš teisinės pusės būtų labai sudėtinga pritaikyti, – aiškino L.Gilys. – Tuo labiau kad tuo momentu buvo išsivežusios emocijos. Aišku, tas nesusivaldymas yra blogai, tačiau toks dalykas neturėtų tapti precedentu.“

Meras pasipiktino

Žinia, kad D.Zavackas išvengė atsakomybės, itin nustebino Kauno merą A.Kupčinską. Politikas praėjusios savaitės pabaigoje suskubo išsiųsti dar vieną oficialų, LKL adresuotą raštą, lygos vadovus raginantį imtis kokių nors veiksmų.

„Į tai reikia reaguoti ir man labai keista, kad LKL krepšininką nubaudė už elgesį už aikštelės ribų, tačiau jo pasisakymų nevertins. Tai yra labai keista, nes užsienio valstybėse paprastai labai griežtai į tai žiūrima. Nes kontraktuose su klubais būna sąlygos ir žaidėjai turi atsakyti už savo žodžius“, – akcentavo meras.

Pasak A.Kupčinsko, jeigu D.Zavackas išvengs atsakomybės, „bet kas galės šnekėti ką nori“, o LKL parodys, jog nekontroliuoja situacijų, etinės bei moralinės normos jiems nėra svarbios.

Teisme bylos perspektyvos būtų neaiškios

„15min“ kalbinamas advokatų kontoroje „Šarka, Sabaliauskas, Jankauskas“ dirbantis teisininkas  Adomas Kunčius teigė, jog jeigu ši istorija pasiektų teismą, prognozuoti bylos baigtį būtų labai sunku.

„Lietuvoje nėra tokio precendento, tad bylos perspektyvos būtų labai miglotos, – tvirtino advokatas. – Šiuo atveju privataus kaltinimo tvarka gali kelti baudžiamąją bylą, bet, man atrodo, labai toli iki to. Arba galima civiline tvarka reikalauti atlyginti žalą, jeigu yra įžeista garbė. Tačiau reikia labai aiškiai apibrėžti, kas buvo subjektas ir kas buvo įžeistas.“

Pasak teisininko, jeigu D.Zavackas viešai būtų įžeidęs konkretų asmenį, tokiu atveju viskas būtų žymiai aiškiau ir paprasčiau. Tuo tarpu dabar nėra aišku, kas buvo įžeistas ir kas turėtų kreiptis į teismą.

„Jeigu savivaldybė kreiptųsi į teismą dėl Kauno miesto garbės ir orumo įžeidimo, man tokia byla neatrodytų labai perspektyvi. Tai būtų daugiau šou elementas, – įsitikinęs A.Kunčius. – Žinoma, būtų įdomu visa tai stebėti teisiniu požiūriu, bet teismai vadovaujasi protingumo principu. Tad spėju, kad teisėjas, kai teismai yra apkrauti rimtesnėmis bylomis, tarp eilučių galėtų paprašyti tiesiog negaišti teismo laiko ir nežaisti savo žaidimų.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius