-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 04 18

Kauniečiams nepavyko įveikti prekybos giganto

Su didžiulį prekybos centrą jų kaimynystėje ketinančiais statyti verslininkais ilgus metus kovojantys Romainių mikrorajono gyventojai kyla į lemiamą mūšį.
 1 tūkst. kv. m. ploto prekybos centras iškils prie pat vietos gyventojų sklypų tvorų.
1 tūkst. kv. m ploto prekybos centras iškils prie pat vietos gyventojų sklypų tvorų. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Prieš beveik ketverius metus apie planus tarp Medekšinės gatvelėje stovinčių nuosavų namų įsispraudusiame 27 arų sklype statyti prekybos centrą prabilę verslininkai sulaukė didžiulio vietinių gyventojų pasipriešinimo.

Kuomet praėjusių metų sausį Kauno politikai patvirtino minėto sklypo detalųjį planą, gyventojai šį tarybos sprendimą apskundė teismui. Tų pačių metų rugsėjį Kauno apygardos administraciniam teismui patenkinus jų skundą, romainiškiai manė pasiekę galutinę pergalę. Tačiau prieš kurį laiką išvydę savo kaimynystėje dirbančius statybininkus, vietiniai gyventojai griebėsi už galvos – nejaugi verslininkai nepaiso teismo sprendimo?

„Statinių griovimo darbai ir statybos darbai prasidėjo tik gavus statybos leidimą“, – patikino projektą vykdančios bendrovės „Ladavas“ advokatas Linas Meškys.

Tyrimų rezultatai pribloškė

Priblokšti prasidėjusių statybų, kaimynystėje stovinčiuose namuose gyvenantys romainiškiai savo iniciatyva paėmė statybvietės grunto mėginius ir juos ištyrė Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro filialo agrocheminių tyrimų laboratorijoje. Tyrimų rezultatai gyventojus pribloškė – dalis jų paimtų mėginių yra užteršti : tarša leistiną normą viršija net 19 kartų.

„Šioje teritorijoje anksčiau buvo kolūkio degalinė, pradėjus kasti žemes tvoskia dyzelino kvapas. Keista, kad gruntas neišvalytas nuo naftos produktų. Šiuo metu taip pat aiškinamės, ar prekybos centro statytojai turi leidimus medžiams kirsti“, – teigė statybos darbus įdėmiai stebintis Lietuvos žaliųjų judėjimo tarybos narys Aleksandras Kerpauskas.

Gyventojai dar padėkos?

„Statybos darbai prasideda nuo statybvietės teritorijos aptvėrimo ir žemės kasimo darbų, gruntas, kuris buvo įtartinas dėl galimo jo užterštumo naftos produktais, buvo nukastas ir išvežtas utilizuoti. Todėl manau, kad statybos gali būti vykdomos tokiomis aplinkybėmis, o gyventojai turėtų dėkoti, kad yra tvarkoma apleista teritorija ir jos gretimybės, kur buvo pilamos tų pačių gyventojų šiukšlės. Pagal aplinkos tvarkymo techninį projektą bus įrengti pėsčiųjų takai, sutvarkyti įvažiavimai, apželdinta ir apšviesta teritorija. Manau, gyventojų nuomonė  tikrai pasikeis, kai projektas bus įgyvendintas“, – tvirtino verslininkų interesams atstovaujantis advokatas L.Meškys.

Paklausti, kokių priemonių ketina imtis, vietos gyventojai trūkteli pečiais. Anot jų, sustabdyti jau prasidėjusias statybas paprastai būna labai sunku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius