-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 06 12

Kauno viešbučiuose ir restoranuose – pirmasis išbandymas tamsa

Dvi valandos žvakių ar deglų šviesoje skambant tyliai muzikai – tai ne romantiško vakaro scenarijus, bet akcijos „Lietuva užsidaro! Grįžtame 1000 metų atgal“ pirmoji dalis.
Kauno viešbučiai akcijai ruošėsi iš anksto: pasirūpino papildomomis žvakių, deglų atsargomis, tad teritorija ir vidus neskendėjo visiškoje tamsoje.
Kauno viešbučiai akcijai ruošėsi iš anksto: pasirūpino papildomomis žvakių, deglų atsargomis, tad teritorija ir vidus neskendėjo visiškoje tamsoje. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Ketvirtadienį įvykusioje akcijoje dalyvavo 233 viešbučiai ir restoranai iš visos Lietuvos, taip pat ir Kauno. Viešbučių „Perkūno namai“, „Daugirdas“, „Klaipėda“,  „Daniela“, „Sfinksas“, „Kaunas“ ir kitų vestibiuliuose, restoranuose ir baruose, konferencijų salėse nuo 22 iki 24 valandos buvo užgesinta elektros šviesa bei pritildyta muzika. Viešbučių fasadai dviem valandoms taip pat paskendo vakaro prieblandoje. Taip savo nepritarimą Vyriausybės sprendimams, žlugdantiems atvykstamojo turizmo verslą, išreiškę verslininkai vylėsi atkreipti valdžios dėmesį į šį sektorių kamuojančias problemas, pirmiausia - užgulusią didesnių mokesčių naštą. Įspėjamosios akcijos data pasirinkta neatsitiktinai: vakar Vilniuje viešbutyje „Reval Hotel Lietuva“ vyko Pasaulinis tiesioginių investicijų forumas. Svečių iš užsienio šiuo metu netrūksta ir Kauno viešbučiuose.

„Norėjome atkreipti forume dalyvavusių užsienio svečių, taip pat kituose viešbučiuose gyvenančių svetimšalių dėmesį į Lietuvos svetingumo verslo sektoriaus bėdas. O vietinius politikus priversti pasijusti nepatogiai“, - sakė prie akcijos prisijungusių Kauno viešbučių „Daugirdas“ ir „Perkūno namai“ bendraturtis Vytautas Gustas. Kaip ir kolegos, verslininkas vylėsi, kad ši ir kitos akcijos „Lietuva užsidaro. Grįžtame 1000 metų atgal“, kurios numatytos birželio 29 ir liepos 6-ą, paskatins Vyriausybę atsižvelgti į Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos pateiktus siūlymus. Verslininkai džiaugiasi, kad kai kas teigiamo jau vyksta: Seimo ekonomikos komitetas praėjusią savaitę pritarė asociacijos reikalavimams.

Artimiausiu metu Vyriausybės svarstymui bus pateikti prašymai taikyti lengvatinį 9 proc. PVM tarifą įmonėms, siūlančioms apgyvendinimo paslaugas, nuo rugsėjo 1 dienos, o 9 proc. PVM tarifą maitinimo paslaugų teikėjams - nuo kitų metų sausio 1-osios. Vyriausybės taip pat prašoma spręsti susidariusias problemas tarptautiniame Vilniaus oro uoste, apsvarstyti bazinio vežėjo įsteigimo galimybę, patvirtinti turizmo plėtros strategiją ir jos įgyvendinimo priemonių planą.

Esame optimistai. Manau, kad akcijos duos teigiamų rezultatų. Tikėjosi viešbučio Kaune "Reval Hotel Neris" generalinis direktorius Audrius Rukšėnas.

Svečiai buvo įspėti

Akcijos dieną kalbinta Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė neslėpė, kad akcija gali sukelti nepatogumų viešbučių svečiams, restoranų ir kavinių lankytojams.

„Mes vykdome šią akciją, pažeisdami savo svečių teises. Taip daroma iš nevilties“, – sakė E.Šiškauskienė.

Tačiau Kauno viešbučių ir restoranų atstovai nesibaimino dėl savo klientų reakcijos. „Visi buvo iš anksto įspėti. Apie akciją juos informavo viešbučio darbuotojai, ant viešbučių fasadų buvo iškabinti akcijos plakatai. Informacijos netrūko ir kambariuose: buvo platinami specialūs lankstinukai lietuvių ir anglų kalbomis. O tiems, kurie vis tiek nesuprato, paaiškinome, kas vyksta, jau prasidėjus akcijai“, - sakė A.Rukšėnas. Kalbintų viešbučių atstovai tvirtino, kad  ankstesnio ketinimo išjungti šviesas ir svečių kambariuose, atsisakė pabijoję likti nesuprasti. Tačiau panorę solidarizuotis su akcijos rengėjais gyventojai galėjo patys apsispręsti,  praleisti dvi valandas tamsoje, ar ne.

V.Gustas pastebėjo, kad netradicinės akcijos neįprastos tik lietuviams. Užsieniečiai į tokias protesto formas dažniausiai reaguoja teigiamai. Daugeliui jų ši lietuvių pasirinkta protesto forma pasirodė patraukli. Kai kurie svečiai išjungtas šviesas pasitiko plojimais.

Balansuoja ant išlikimo ribos

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos duomenimis, 2008 metais atvykstamasis turizmas sudarė 5,5 proc. viso Lietuvos eksporto, iš jo gauta 3 milijardai Lt pajamų. Preliminariais skaičiavimais, šiemet sumažėjus turistų srautams maždaug 25 proc., Lietuva jau dabar yra negavusi 312 mln. Lt eksporto pajamų. Pasak E.Šiškauskienės, eksporto skatinimas ir konkurencinio pranašumo didinimas, galėtų valstybei pagelbėti išgyventi šį sunkmetį ir įveikti krizę su mažiausiais praradimais. „Tačiau Vyriausybė ne tik neskatina atvykstamojo turizmo, bet ir blogina jo sąlygas. 20 iš 27 Europos šalių apgyvendinimo paslaugoms taiko nuo 5 iki 10 proc. PVM, nes tai yra pagrindinis mokestis, užtikrinantis šalies konkurencingumą. Tuo tarpu Lietuvoje mokesčiai buvo padidinti – nuo 5 proc. padidėjo iki 19 proc. Tai verslo žlugdymas!“, –  įsitikinusi prezidentė. 

Nuo krizės pradžios apyvarta pas mus sumažėjo apie 50 proc. Dėl to teko atsisakyti dalies darbuotojų, susitraukti, kiek galime. Iš tiesų dabar darbas vyksta „budėjimo režimu. Sakė V.Gustas.

Skaičiuojama, kad dėl 14 proc. padidinto PVM, darbo turizmo, viešbučių ir restoranų versle šiemet jau neteko apie 10 tūkst. žmonių. Prognozuojama, kad, jei niekas nesikeis iki metų pabaigos, bankrutuos arba sustabdys veiklą iki 20 proc. šiame versle veikiančių įmonių, o darbo neteks dar 5 tūkst. darbuotojų.

„Dabar mes užsieniečiams nesame patrauklūs, juk net pasiekti Vilniaus beveik nėra galimybių“, – sakė V.Gustas. Dviejų Kauno viešbučių bendraturtis pasakojo, kad liūdniausias mėnuo buvo 2008 metų lapkritis, kada viešbučio apyvarta buvo sumažėjusi 60 proc. Dabar situacija kiek geresnė. „Tačiau lankytojų srautų su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu net nebandome lyginti. Nuo krizės pradžios apyvarta pas mus sumažėjo apie 50 proc. Dėl to teko atsisakyti dalies darbuotojų, susitraukti, kiek galime. Iš tiesų dabar darbas vyksta „budėjimo režimu“,  – V.Gustas. Panašiai dabartinę veiklą apibūdino ir kitų Kauno viešbučių atstovai. Pasak jų, jei Vyriausybė neatsižvelgs į asociacijos siūlymus, prasidėjus šildymo sezonui svetingumo verslas Lietuvoje žlugs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius