-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 06 15

Klaipėdos kasdienybė – nesutramdomi benamiai

Pasivaikščioti po Klaipėdą ir savo kelyje nesutikti nė vieno stotelėje, skvere, po daugiabučio balkonu ar tiesiog ant šaligatvių gulinčio benamio tampa sudėtinga.
Skambučiai dėl gatvėse, skvereliuose ar kiemuose pargriuvusių nelaimėlių – medikų kasdienybė. Kartais tą patį žmogų į ligoninę tenka vežti po kelis kartus per dieną.
Skambučiai dėl gatvėse, skvereliuose ar kiemuose pargriuvusių nelaimėlių – medikų kasdienybė. Kartais tą patį žmogų į ligoninę tenka vežti kelis kartus per dieną. / Jurgitos Andriejauskaitės nuotr.

Net ir vidury dienos autobusų keleiviams skirtą suolelį okupavęs garsiai knarkiantis vyras jau nieko nebestebina. Į uostamiestį atvykstančius turistus lydintys gidai pasipiktinę gūžčioja pečiais – kartais benamių įžūlumas jau peržengia visas ribas. Neseniai Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centre teko nuraminti į Lietuvą atvykusius turistus, bėgančius nuo įkyraus benamio.

Po miestą klajojančiais nuolatinės gyvenamosios vietos neturinčiais piliečiais nesidžiaugia ir medikai, jie tvirtina, kad kasdien bent dešimt kartų tenka vežti į ligoninę ne vietoje pargriuvusius ir užmigusius benamius. Medikų darbo valandos, brangstantys degalai bei medikamentai kai kuriems jų veltui eikvojami kelis kartus per dieną.

„Kasmet vasarą pajusdavome palengvėjimą, o šiemet netgi susidarė eilės pretenduojančiųjų į  laikinąjį apgyvendinimą“, – stebėjosi Klaipėdos nakvynės namų direktorė Jūratė Karnilienė. Ji prisiminė, kad anksčiau iš 122 vietų, skirtų laikinai apgyvendinti, visada būdavo bent kelios laisvos. Šiuo metu situacija kitokia – laisvų vietų nebėra, o laikino prieglobsčio laukiama eilėje.

Pasak J.Karnilienės, nakvynės namuose pusei metų apgyvendinami įvairaus amžiaus žmonės, tačiau jie sulaukia tik laikino išsigelbėjimo. „Problema ta, kad nėra šios paslaugos tęstinumo. Tiesa, dalis mūsų klientų laukia eilėje socialiniam būstui gauti“, – sakė pašnekovė.

Greitosios medicininės pagalbos stoties vyriausiojo gydytojo pavaduotoja Birutė Fedaravičiūtė karčiai juokavo, kad benamiai – tai jų „aukso fondas“. Dauguma šių ligoninės „pacientų“ puikiai pažįstami.J.Karnilienė prisiminė tik kelis atvejus iš savo darbo patirties, kai žmonėms po kurio laiko nebeprireikė laikinųjų namų ir jie išsikraustė į savus. „Kartais nutikdavo taip, kad numirdavo koks giminaitis ir palikdavo palikimą. Bet tokių stebuklų nutinka labai retai“, – teigė ji.

Nuo liepos 1-osios daugiau nei mėnesiui bus uždaryti nakvynės namai Šilutės plente. Kur tuo metu naktis leis benamiai – nežinia. Paprastai šioje vietoje nakčiai prisiglausdavo pusšimtis žmonių. Tiesa, vasarą čia, kitaip nei žiemą, eilių nėra. „Gavęs litą ir apsvaigęs nuo alkoholio, benamis žino, kad niekas jo ten neįleis, todėl nė nevargsta“, – aiškino vadovė.

Ligoninių „aukso fondas“

Greitosios pagalbos medikams skambučiai dėl gatvėse nugriuvusių ir miegančių žmonių jau kelinti metai yra kasdienybė. Jų sulaukiama nepaisant metų laiko – 8–10, kartais ir daugiau per dieną.

Greitosios medicininės pagalbos stoties vyriausiojo gydytojo pavaduotoja Birutė Fedaravičiūtė karčiai juokavo, kad benamiai – tai jų „aukso fondas“. Dauguma šių ligoninės „pacientų“ puikiai pažįstami. Kartais sulaukę gyventojų skambučio specialistai jau numano, kurį savo „pažįstamą“ atvažiavę išvys.

Tiesa, kai kurie benamiai priešinasi medikams, rėkia. „Tai brangi paslauga – degalai, medikamentai brangsta, eikvojamas medikų laikas. Ir kartu tai niekinė paslauga, nes dažnai tik išleidę šiuos nelaimėlius iš ligoninės sutvarstytus, dar tą pačią dieną esame vėl kviečiami pas tą patį“, – kalbėjo medikė.

Atskira palata

Atnaujintame Klaipėdos universitetinės ligoninės priimamajame jau įrengta atskira patalpa asocialiems asmenims. Pasak ligoninės vyriausiojo gydytojo Vinso Jonušonio, čia niekada netrūksta žmonių. „Funkcionuoja šis kambarys, funkcionuoja. Kai kuriuos čia atveža ir tris kartus per dieną“, – teigė jis. Deja, atvežtieji nebūna itin patenkinti šia paslauga, neretai tik sukelia rūpesčių medikams ir kitiems pacientams.

„Reikėtų įvardyti teisybę, dalis žmonių sako, kad tai socialinė problema – taip nutiko dėl to, kad žmogus neteko darbo, jam nepasisekė. Tačiau aš manau, kad norint, darbo galima rasti net ir sunkmečiu, reikia tik kad noro būtų“, – teigė medikas. Beje, skaičiuojama, kad vienam tokiam „pacientui“ lovadienis ligoninėje vertas 340 Lt.

Kimba prie turistų

Pasak Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro vadovės Romenos Savickienės, gatvėse gulinčių benamių galima išvysti visoje Europoje ir į uostamiestį atvykusių turistų tai visai nestebina.

„Tai gana normalus reiškinys, būdingas ir turtingoms šalims, problema tik ta, kaip jie elgiasi“, – teigė ji. Įkyruolių keliamos problemos buvo žinomos jau prieš kelerius metus, tuomet prie turistų autobusų trindavosi viena gerai miestiečiams žinoma benamė. Jai dingus, ši problema buvo užmiršta, kol atsirado nauja pamaina. Dėl agresyvių, įkyrių bėdžių turistai netgi kreipėsi į informacijos centrą pagalbos.

Nuo įkyruolių tenka gintis ir atvykėlių grupes po miestą vedžiojantiems gidams. Benamiai sekioja, užgaulioja turistus, prašinėja pinigų. Kai kurie gidai jau įprato nešioti kišenėse monetų, kad šitaip būtų galima atsikratyti įkyruolių. 

Uostamiesčio policijos pareigūnai „15min“ teigė, kad jie benamiais rūpinasi tik tuomet, kai šie daro kokius pažeidimus: triukšmauja, kabinėjasi prie praeivių ar kitaip pažeidinėja viešąją tvarką. Kiek gyventojams kainuoja tokie iškvietimai – nepaskaičiuota. Bendrojo pagalbos centro Klaipėdos skyriaus vadovo Rolando Miliaus teigimu, skambučių numeriu 112 dėl benamių padaugėja žiemą. Vasarą dažniau skambinama dėl triukšmautojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius