Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 02 15

Koncerte – tūkstantmečius skaičiuojanti kinų muzika (video)

Lietuvoje retokai pasitaiko koncertų, kuriuose galima paklausyti Rytų šalių klasikinės ir autentiškos muzikos, ypač atliekamos tų šalių atlikėjų. Šį ketvirtadienį klaipėdiečiai turės išskirtinę galimybę prisiliesti prie tolimos ir egzotiškos Kinijos kultūros.
Klausydami kinų orkestro klaipėdiečiai turės galimybę pasimėgauti neįprastu skambesiu.
Klausydami kinų orkestro klaipėdiečiai turės galimybę pasimėgauti neįprastu skambesiu. / Koncertų salės nuotr.
Temos: 1 Muzika

Ypatingas Koncertų salės svečias – Kinijos radijo valstybinis liaudies instrumentų orkestras – tądien pristatys programą „Tolimos ir egzotiškos Kinijos muzika“, kurioje skambės šios šalies kompozitorių ir liaudies muzika. Tai bus reta proga pamatyti ir išgirsti archajiškus Kinijos muzikos instrumentus, kurių amžius skaičiuojamas tūkstantmečiais.

Pasaulio muzikos istorijoje Kinijos muzika yra seniausia. Ji tokia pat sena, kaip ir penkis tūkstantmečius siekianti Kinijos civilizacija. Kinų muzika buvo glaudžiai susijusi su filosofija, religija ir medicina. Iki mūsų dienų ji išliko kaip vientisas estetinis reiškinys.

Ligoms įveikti – muzikinės kompozicijos

Muzika senojoje Kinijoje buvo skirta ne pramogoms, o minčių išgryninimui. Buvo manoma, kad nuostabūs muzikos garsai gali paveikti Visatą ir ją harmonizuoti. Tradicinė kinų muzika savo ištakose buvo laikoma žmogaus gydymo priemone. Patyrę kinų gydytojai kiekvienu atveju kruopščiai parinkdavo ypatingą kompoziciją. Net egzistavo kinų posakis: „Muzika – puikus vaistas. Muzika pranašesnė už mediciną“.

Kinijos radijo valstybinis liaudies instrumentų orkestras šiuo metu yra įtakingiausias ir profesionaliausias šios šalies tradicinės muzikos orkestras. Jis susikūrė panorus išsaugoti kultūrinį paveldą ir populiarinti tradicinę kinų muziką. Orkestro repertuaro pagrindą sudaro įvairių Kinijos tautų nacionalinė muzika, originalūs kinų autorių sukurti kūriniai ar pasaulio kompozitorių kūrinių aranžuotės.

Orkestras susideda iš keturių instrumentų grupių: styginių strykinių, styginių gnaibomųjų, pučiamųjų ir mušamųjų. 

Koncertas Koncertų salėje – ketvirtadienį, 18 val.

VIDEO: Chinese Music

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius