-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 02 21

Kuriasi referendumo grupė dėl lito išsaugojimo

Lietuvoje susibūrė iniciatyvinė grupė, siūlanti skelbti referendumą dėl Lietuvos stojimo į eurozoną. Ji penktadienį žada pateikti dokumentus Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK).
Eurai piniginėje
Eurai piniginėje / Photos.com

Iniciatyvinė grupė siūlo keisti Konstituciją, kad Lietuvoje nacionalinė valiuta būtų tik litas, o pinigų emisiją galėtų atlikti tik Lietuvos bankas.

Referendumo iniciatoriai taip pat siūlo Konstitucijoje numatyti, kad sprendimas pakeisti nacionalinę valiuta kitais pinigais galėtų būti priimtas tik privalomuoju referendumu.

Vienas iniciatyvinės grupės narių Romualdas Ozolas pareiškė, kad tokiu svarbiu klausimu šalies piliečiai turi išreikšti savo nuomonę.

„Be referendumo tokio klausimo spręsti nevalia (....) Net pririštas litas prie euro leidžia turėti ūkio tvarkymo savarankiškumą“, – penktadienį spaudos konferencijoje sakė jis.

Pasak Nepriklausomybės akto signataro, jeigu tauta pasisakys, kad lito nereikia ir vietoj jo turi būti įvesas euras, “tada turėsime aiškią žmonių nuomonę, o ne politikų“.

VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas BNS teigė, kad iki šiol VRK nėra gavusi jokių kitų referendumų dėl euro įvedimo dokumentų: „Kalbų buvo, bet niekas nesikreipė“.

Viena iš valdančių partijų „Tvarka ir teisingumas“ praėjusių metų rudenį žadėjo inicijuoti parašų referendumui dėl euro rinkimą.

Kitoms valdančiosios koalicijos partijoms pasipriešinus, „tvarkiečiai“ atsisakė referendumo idėjos, bet, kaip penktadienį BNS sakė vienas „tvarkiečių“ lyderis Valentinas Mazuronis, jie reikalauja, kad dėl Lietuvos stojimo į eurozoną būtų atsiklausta tautos kitu būdu.

„Vyriausybė turi sužinoti žmonių nuomonę. Jeigu referendumas netinka, reikia ieškoti kitų būdų. Gal tai gali būti reprezentatyvi apklausa“, – BNS sakė V.Mazuronis.

Kad referendumas būtų surengtas, iniciatoriai turi surinkti ne mažiau kaip 300 tūkst. rinkimų teisę turinčių piliečių parašų.

Lietuva eurą ketina įsivesti 2015 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius