Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2008 11 19

Kvaišalai mieste pasiekiami ranka

Vilniuje nesunku legaliai įsigyti lengvų kvaišalų, mat sostinės senamiestyje veikia kelios legalios jų parduotuvės. Medikų ir policijos teigimu, kad ir legalūs, jie nėra tokie nepavojingi, kaip deklaruoja kvaišalų pardavėjai.
Lengvai ranka pasiekiamiems, kad ir legaliai pardavinėjamiems,kvaišalams atsispirti gali būti nelengva.
Lengvai ranka pasiekiamiems, kad ir legaliai pardavinėjamiems,kvaišalams atsispirti gali būti nelengva. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vilniaus senamiestyje bendrovė „Viltis“ yra įsteigusi dvi legalių kvaišalų parduotuves. Gyventojai skundžiasi, kad apsipirkti į parduotuves atvykę jaunuoliai čia pat ir svaiginasi bei kelia sumaištį.

Bendrovės „Viltis“ komercijos direktorius Tomas Ambrazas su „15min“ žurnalistais plačiau kalbėtis apie šią veiklą atsisakė, teigdamas, kad parduotuvėse parduodami kvaišalai yra legalūs ir kad jie nekenksmingi.

Neoficialiai apsilankius vienoje iš šių parduotuvių, pardavėjas noriai papasakojo, kad magiškosios arbatėlės duoda silpnoką poveikį, o pavartojus rūkalų „galima ir užmigti“.

„Veikiančiose parduotuvėse prekiaujama žolių mišiniais ir produktais, kurių sudėtinės dalys nėra įtrauktos į narkotinių ir psichotropinių medžiagų sąrašus – jos nepasižymi tarptautiniu mastu kontroliuojamų narkotinių ir psichotropinių medžiagų savybėmis“, – teigė Narkotikų kontrolės departamento prie Vyriausybės ryšių su visuomene skyriaus vedėja Lina Vaitiekūnaitė.

Narkotikų kontrolės departamentas prie Vyriausybės pateikia duomenis, kad vien 2007 metais Lietuvoje užregistruoti 354 narkomanijos ligomis sergantys asmenys. Šie skaičiai kasmet auga. 2007 metais nuo narkotikų šalyje mirė 72 žmonės, 3 iš jų – nepilnamečiai.

Tačiau Vilniaus greitosios medicinos pagalbos stoties vadovė Vanda Pumputienė tikino, kad ir legalios, psichostimuliaciją sukeliančios medžiagos, žmogaus organizmui kenkia.

„Kadangi stimuliacija sukeliama nenatūraliai, organizmas yra sekinamas. Po intensyvios stimuliacijos galima sulaukti rimtų pasekmių“, – tikino medikė.

Kad legaliai platinami kvaišalai yra ne ką mažiau veiksmingesni nei įprasti narkotikai, rodo ir pabandžiusiųjų komentarai.

„Pati vakar pabandžiau pypkaitę prieš miegą. Ilgai nemiegojau, nors labai norėjosi. Atsisėdau ant lovos, rankų galūnės aptirpo ir skraidžiau kažkur. Išpyliau netyčia sultis ant lovos, nubėgo jos po manimi, o aš vis tiek gulėjau, nors ir šlapia, bet taip buvo gera“, – apie parduotuvėje parduodamus išbandytus vienus rūkalus internetiniame kvaišalų parduotuvės puslapyje atsiliepė internautė ExcluSive.

Pėdsakai neišvengiami

„Kvaišalais susidomi ir juos bando daugiausia jaunimas iki 25 metų“, – teigė Vilniaus priklausomybės ligų centro direktorius Emilis Subata.

Anot jo, priklausomybė susiformuoja labai greitai, per keletą mėnesių.

„Vartojant kvaišalus, pakinta smegenys. Kai organizmas nebegauna dozės, smegenims kažko trūksta. Sunku kalbėti apie legalius kvaišalus – poveikis priklauso nuo jų stiprumo, sudedamųjų dalių ir kaip žmogus juos vartoja“, – sakė E.Subata.

Visgi Vilniaus greitosios medicinos pagalbos stoties vadovės V.Pumputienės teigimu, ir vienas kvaišalų pabandymas neapsieina be žalos.

„Kasdien tenka gaivinti perdozavusius arba atvirkščiai – dozės negavusius – jaunuolius. Ir visi jie pradėjo nuo pabandymo“, – sakė V.Pumputienė.

Prekeiviai nuolat tikrinami

Vilniaus Vyriausiojo policijos komisariato Viešųjų ryšių poskyrio specialistas Paulius Radvilavičius teigė, kad legalių kvaišalų parduotuvėse dažnai vyksta kontroliniai pirkimai, kurių metu bandoma įsigyti nelegalių prekių. Taip pat policija kelis kartus per metus tikrina prekių įsigijimo ir kitus dokumentus.

„Kol kas pažeidimų neužfiksuota“, – tikino P.Radvilavičius. Anot jo, neseniai Vilniuje buvo paplitęs kvaitalinio šalavijo pardavinėjimas, tačiau policijos iniciatyva šis augalas buvo įtrauktas į narkotinių ir psichotropinių medžiagų sąrašus ir uždraustas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius