Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 02 09

Laikraščiui „Savanoris“ sukako 20 metų

Trečiadienį Krašto apsaugos savanorių pajėgų laikraščiui „Savanoris“ sukako 20 metų. Pirmasis “Savanorio” numeris pasirodė 1991 m. vasario 9 d., prabėgus kelioms savaitėms po Savanoriškosios krašto apsaugos tarnybos įkūrimo.
„Savanoris“ skaitomas ir Afganistane – Provincijos atkūrimo grupėje.
„Savanoris“ skaitomas ir Afganistane – Provincijos atkūrimo grupėje. / Karolio Zikaro nuotr.
Laimio Bratiko nuotr./Karys atokvėpio valandėlę skaito „Savanorio“ laikraštį
Laimio Bratiko nuotr./Karys atokvėpio valandėlę skaito „Savanorio“ laikraštį

Kaip rašoma KASP pranešime, situacija tuo metu buvo sudėtinga, nerami – ieškoti žmonių, kurti redakciją nebuvo kada, reikėjo laikraštį leisti kuo greičiau ir čia savanoriams į pagalbą atėjo “Lietuvos aidas”, prisiglaudęs tuose pačiuose Aukščiausiosios Tarybos rūmuose. Pirmasis redaktorius – Rimvydas Delkus, vėliau laikraštį redagavo Darius Grinbergas, Antanas Lėckas.

Tekstus rašė “Lietuvos aido” žurnalistai – Danguolė Bičkauskienė, Dainis Kupčikas, Zonė Šiulienė, Gintaras Mikšiūnas, Lina Baltrukonytė. Toks “Savanoris”, kaip Krašto apsaugos departamento (KAD), vėliau Krašto apsaugos ministerijos (KAM) ir “Lietuvos aido” savaitraštis, 10 tūkst. egzempliorių tiražu ėjo iki 1992 m. balandžio 24 d., kai leidimas buvo nutrauktas, o vietoje “Savanorio” pasirodė “Krašto apsauga”, KAM leidinys, turėjęs tapti visos kariuomenės laikraščiu.

Pradėjus eiti “Krašto apsaugai”, visgi buvo nuspręsta, jog reikia vis dėlto turėti savo laikraštį, kuris geriau, išsamiau atspindėtų Savanorių tarnybos rūpesčius, problemas ir specifiką. 1992 m. lapkričio 10 d. “Savanoris” vėl atgimė jau kaip Lietuvos savanorių laikraštis, nuo tada einantis reguliariai du kartus per mėnesį 2500 egzempliorių tiražu. 1994-2000 m. jo redaktoriumi dirbo Petras Dabulevičius.

Nors ir kuklios išvaizdos, per dvidešimt metų laikraštis tapo pajėgų metraštininku, besistengiančiu kruopščiai užfiksuoti visus svarbiausius savanorių gyvenimo įvykius. Redakcija vadovaujasi tokiu principu: laikraštis skirtas kariams savanoriams ir rašo apie savanorius, todėl stengiamasi, kad kuo daugiau eilinių karių savanorių, karininkų ir puskarininkių iš rinktinių kuopų bendradarbiautų, rašytų jiems rūpimais aktualiausiais klausimais.

Dalis laikraščio tiražo platinama mokyklose, ypač rajonuose, taip pat įvairių agitacinių renginių metu. Specifinę laikraščio skaitytojų grupę sudaro laisvės kovų dalyviai, savanoriai kūrėjai, asmenys, anksčiau tarnavę KASP. Juos daugiau domina istorinio pobūdžio rašiniai, šiuo metu KASP tarnaujančius karius – ginkluotės, technikos naujienos, tarptautinės operacijos, pajėgų aktualijos ir reforma.

Neetatinių bendradarbių laikraštis turi visose Savanorių pajėgų rinktinėse, aktyviau rašančių (bent po kelis rašinius per metus) yra apie 60–70 žmonių. Tarp bendradarbių yra ir mokslininkų, pedagogų, suinteresuotų jaunimo pilietiniu ugdymu. Taip pat džiugina, kad aukštųjų mokyklų studentai, rašantys bakalauro ir magistro darbus karine tematika, tarp pagrindinių šaltinių, šalia archyvinių dokumentų, nurodo būtent „Savanorio“ laikraštį.

Per 20 laikraščio gyvavimo metų „Savanoriui“ parašė daugiau nei 1 tūkst. neetatinių bendradarbių.

Dabartinio „Savanorio“ laikraščio apimtis 2 spaudos lankai, tiražas 2 tūkstančiai egz. Redakcijoje dirba du žmonės redaktorius ir korespondentas. Nuo 2000 metų laikraštį redaguoja ats. kpt. Vytautas Voveris.

„Savanorio“ redakcija kartu yra ir KASP štabo Ryšių su visuomene ir informacijos grupės sudėtinė dalis, rengianti spaudai įvairius pajėgų leidinius.

Laikraštis palaipsniui keičiasi, 2005 metais apimtis padidinta iki dviejų spaudos lankų, atsirado spalvoti puslapiai, tačiau teko sumažinti periodiškumą. Laikraštis išeina kartą per mėnesį.

Nepaisant to, kiekvienas pajėgų karys, norintis ir turintis ką pasakyti, gali tikėtis būsiąs išgirstas, jo rašinys išvys dienos šviesą. Dėl to kartais nukenčia profesinė kokybė. Antra vertus, Savanoris yra pajėgų metraštininkas ir viskas, kas vyksta KASP, laikraštyje turi atsispindėti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius