-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 01 12

Laisvės gynėjai ragina telkti paramą Ukrainai, Lietuvoje stiprinti patriotinį auklėjimą

Lietuvos laisvės gynėjai ragina šalies politikus bei diplomatus telkti paramą Ukrainai, priešintis bet kokiam sankcijų Rusijai švelninimui, o siekiant užtikrinti Lietuvos saugumą grąžinti šauktinių kariuomenę.
Renginio akimirka
Renginio akimirka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 1 Ukraina

Tokia rezoliucija pirmadienį priimta Sausio 13-osios išvakarėse Seime vykusiame Laisvės gynėjų susirinkime. Rezoliucijoje pažymima, kad Ukrainos siekis suartėsi su Europos Sąjunga (ES) sukėlė priešišką Rusijos reakciją, kuri pasireiškė atvira karine agresija, dalies jos teritorijos okupacija bei aneksija.

Pagal rezoliuciją, pradėjusi derybas su Ukraina, ES neįvertino Rusijos geopolitinių ambicijų ir jos keliamos grėsmės, todėl Maskvos agresija prieš Ukrainą Vakarų valstybes užklupo nepasiruošusias suteikti užpultai šaliai veiksmingos diplomatinės ir karinės pagalbos.

Rezoliucijoje pažymima, kad iki šiol vengiama Ukrainai suteikti būtiną ginkluotės pagalbą, o Lietuvos politikai ir diplomatai raginami telkti pastangas padėti suverenumą ginančiai Ukrainai bei padaryti viską, kad Vakarų šalių ekonominės sankcijos ir kitos taikomos spaudimo priemonės Rusijai nebūtų susilpnintos ar atšauktos, kol Rusija neišves kariuomenės iš visos užgrobtos Ukrainos teritorijos ir „besąlygiškai nepripažins jos teisės laisvai pasirinkti jai priimtiną geopolitinės orientacijos kryptį“.

Nori atkurti privalomą karo tarnybą, keisti programas

Siūloma nuosekliai užkardyti prieš valstybę nukreiptą, Lietuvai nelojalių vidaus politinių jėgų ardomąją veiklą, „imtis visų demokratinėje šalyje taikytinų teisėtų priemonių, varžančių ir neutralizuojančių antivalstybinę dezinformaciją ir propagandą“.

Siekiant užtikrinti Lietuvos gynybą siūloma atkurti visuotinę privalomą karo tarnybą arba „sukurti lygiavertę piliečių masinio karinio rengimo sistemą, laiduojančią, kad kiekvienas tinkamas krašto gynybai pilietis įgytų minimaliai būtinus karybos įgūdžius bei žinotų savo veiksmus ir paskirties vietą gynyboje“.

Taip pat siūloma nuosekliai užkardyti prieš valstybę nukreiptą, Lietuvai nelojalių vidaus politinių jėgų ardomąją veiklą, „imtis visų demokratinėje šalyje taikytinų teisėtų priemonių, varžančių ir neutralizuojančių antivalstybinę dezinformaciją ir propagandą“.

Rezoliucija siūloma iš pagrindų pakeisti jaunosios kartos ugdymo politiką, peržiūrėti mokyklinio ugdymo programas, kad „jose vyraujantis abstraktus „pilietinis“ jaunimo ugdymas būtų sustabdytas ir į mokymo programas ir vadovėlius būtų sugrąžinti gyvybinius Lietuvos saugumo interesus atitinkantis tautinis ir patriotinis auklėjimas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius