Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 10 08

Lietuva įkurs nepriklausomą IAE uždarymo agentūrą

Vyriausybė pirmadienį iš esmės pritarė, kad būtų sukurta nepriklausoma Ignalinos atominės elektrinės (IAE) eksploatavimo nutraukimo agentūra.
Nebeveikiantis reaktorius
Deividas Matulionis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Mūsų siūlymui įsteigti nepriklausomą Ignalinos atominės elektrinės uždarymo agentūrą pritarė Vyriausybė. Energetikos ministerija artimiausiu metu turi pateikti atitinkamus teisės aktus.

Tai viena iš sričių, kur Lietuva buvo kritikuojama, kad nėra nepriklausomo uždarymo valdymo“, – po Vyriausybės pasitarimo žurnalistams sakė Ministro pirmininko tarnybos kancleris ir darbo grupės vadovas Deividas Matulionis.

Energetikos ministras Arvydas Sekmokas anksčiau yra sakęs, jog IAE uždarymo projektų priežiūrą bei europinės paramos lėšų administravimą ketinama perduoti specialiai įkurtai Centrinei projektų valdymo agentūrai (CPVA).

Be to, iki agentūros įsteigimo pratęsta specialios darbo grupės veikla, atnaujinant jos sudėtį. Pasak D.Matulionio, artimiausiu metu planuojama pateikti kandidatūras į darbo grupę.

D.Matulionis BNS anksčiau sakė, kad prieš metus sudaryta darbo grupė koordinavo darbą tarp institucijų ir pateikė Lietuvos poziciją visoms ES narėms bei ES Tarybos sekretoriatui dėl IAE uždarymo finansavimo naujoje finansinėje perspektyvoje – 2014-2020 metais.

Anot jo, procesas iš esmės baigtas – tikimasi, kad lapkričio mėnesį ES Vadovų Taryboje valstybių vadovai turėtų sutarti dėl finansinės perspektyvos paketo 2014-2020 metais.

D.Matulionis kol kas sakė nežinantis, ar ketinama ieškoti pamainos dabartiniam derybininkui su Europos Komisija (EK) Neilui Tankevičiui, kuris paskirtas Lietuvos ambasadoriumi Estijoje.

„Bus atnaujinta darbo grupės sudėtis. Ar bus derybininkas, ar bus kažkas kitas, sunku pasakyti. Mano nuomone, dar kartą pradėti važinėti per Europos Sąjungos valstybes, nėra artimiausiu metu jokios prasmės. Tas buvo padaryta ne vieną kartą, visos valstybės donorės buvo aplankytos, pateikta mūsų problematika. Supratimas tikrai yra gerokai didesnis negu buvo prieš metus“,  – sakė D.Matulionis.

N.Tankevičius BNS anksčiau sakė, jog ES Vadovų Taryba bus pagrindinis derybų etapas, siekiant Lietuvai užsitikrinti „adekvatų“ finansavimą IAE uždarymui.

EK 2011 metų lapkritį pasiūlė IAE uždarymui iki 2017 metų skirti 210 mln. eurų vietoj Vyriausybės prašomų 770 mln. eurų.

Premjeras Andrius Kubilius yra ne kartą pareiškęs, kad toks EK siūlymas yra nepriimtinas, nes kyla abejonių dėl jo atitikimo Lietuvos stojimo sutartyje užfiksuotiems įsipareigojimams.

Europos Vadovų Tarybos susitikimas vyks lapkričio 22-23 dienomis – jame dėl daugiamečio biudžeto toliau derėsis ES valstybių ir vyriausybių vadovai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius