-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 05 12

Lietuva pagal gėjų teises – Europos Sąjungos šalių sąrašo pabaigoje

Lietuvoje homoseksualai turi mažiau teisių nei daugumoje kitų Europos Sąjungos (ES) šalių, bet yra mažiau diskriminuojami nei kaimyninėse Rusijoje, Baltarusijoje ir Latvijoje, rodo seksualinių mažumų teises ginančios asociacijos „ILGA-Europe“ ataskaita. Ataskaitoje Lietuva užėmė 26 vietą iš 28 ES. Iš tirtų 49 Europos valstybių, Lietuva su Lichtenšteinu dalijasi 35-36 vietas.
Vladimiras Simonko
Vladimiras Simonko / Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr.

Homoseksualų padėtį „ILGA-Europe“ vertino atsižvelgdama į tokius kriterijus kaip gėjams suteiktos galimybės įsivaikinti, susituokti, įregistruoti civilinę partnerystę. Taip pat stebėta, ar šalies įstatymai neįteisina homoseksualų diskriminacijos, ar jiems leidžiama organizuoti viešus renginius.

Asociacijos išvestame indekse Lietuva gavo 19 taškų iš 100. Estijoje šis rodiklis yra 34, Lenkijoje – 26, Latvijoje – 18, Baltarusijoje – 14, Rusijoje – 8.

Asociacijos paskelbtame „Vaivorykštės žemėlapyje“ matyti, kad geriausia gėjų padėtis yra Vakarų Europoje ir Šiaurės šalyse, o Rytų Europoje – prasčiausia.

Didžiausius homoseksualų teisių pažeidimus „ILGA-Europe“ užfiksavo Azerbaidžane (5), o geriausia vieta gyventi gėjams tapo Jungtinė Karalystė (86).

Kritikuoja etikos inspektorės sprendimus

Asociacijos paviešintoje ataskaitoje Lietuva kritikuojama dėl pernai gegužę priimto Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos sprendimo, jog pasakų rinkinys „Gintarinė širdis“, kuriame yra pasakų apie tos pačios lyties asmenų poras, prieštarauja tradicinėms šeimos vertybėms.

Anot Žurnalistų etikos inspektoriaus, vaizdo klipas apie seksualines mažumas „turi neigiamą poveikį nepilnamečių emocinei, dvasinei, psichinei raidai bei sveikatai, pamatinių vertybių gyvenime tinkamam formavimuisi“.

Tarnyba priėmė sprendimą besiremdama Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo nuostatomis, jog nepilnamečiams daro neigiamą poveikį informacija, kuria „niekinamos šeimos vertybės, skatinama kitokia, negu Konstitucijoje ir Civiliniame kodekse įtvirtinta santuokos sudarymo ir šeimos kūrimo samprata“.

Besiremdama tuo pačiu įstatymu Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba pernai pateikė neigiamą išvadą dėl seksualinių mažumų socialinės kampanijos KEISK, kurios reklamą Lietuvos gėjų bendruomenė norėjo rodyti per visuomeninį transliuotoją. Anot Žurnalistų etikos inspektoriaus, vaizdo klipas apie seksualines mažumas „turi neigiamą poveikį nepilnamečių emocinei, dvasinei, psichinei raidai bei sveikatai, pamatinių vertybių gyvenime tinkamam formavimuisi“. Šis atvejis taip pat minimas ILGA-Europe ataskaitoje.

VIDEO: Vaizdo klipas apie seksualines mažumas

Asociacijos dokumente taip pat atkreipiamas dėmesys į neigiamus Seimo nario Petro Gražulio pasisakymus homoseksualų atžvilgiu, jo išpuolį 2013 metais vykusiose gėjų eitynėse.

ILGA-Europe taip pat sukritikavo pernykštį teisingumo ministro Juozo Bernatonio pareiškimą, kad civilinė partnerystė tarp gėjų nebus įteisinta, kol jis bus ministru.

ILGA-Europe taip pat sukritikavo pernykštį teisingumo ministro Juozo Bernatonio pareiškimą, kad civilinė partnerystė tarp gėjų nebus įteisinta, kol jis bus ministru.

Asociacija pagyrė užsienio reikalų ministrą Liną Linkevičių už išreikštą paramą Latvijos diplomatijos vadovui Edgarui Rinkevičiui, kuris pernai lapkritį pasiskelbė esąs gėjus.

Devyni Seimo nariai iš liberalų ir socialdemkratų frakcijų yra įregistravę projektą, kuris leistų tos pačios lyties asmenų partnerystę, tačiau apžvalgininkai nesitiki, kad jis greitai būtų priimtas Seime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius