-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 02 17

Lietuva pradeda susitarimo su JAV dėl bendros kovos su nusikalstamumu ratifikavimo procedūrą

Vyriausybė ketina prašyti prezidento teikti Seimui ratifikuoti beveik prieš 4 mėnesius pasirašytą vyriausybinį Lietuvos ir Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) susitarimą bendradarbiauti nusikaltimų prevencijos ir kovos su jais srityje.
Amerikos vėliava
Amerikos vėliava / Photos.com nuotr.

Šis klausimas bus svarstomas trečiadienį vyksiančiame Vyriausybės posėdyje.

Tuometinio vidaus reikalų ministro Regimanto Čiupailos ir JAV ambasadoriaus Johno Cloudo pernai spalio 29 dieną pasirašytas susitarimas tapo paskutiniu dokumentu, reikalingu bevizio režimo su JAV įteisinimui.

Šis susitarimas formaliai užbaigė pasirengimo procesą, siekiant įtraukti Lietuvą į JAV vizų atsisakymo programą.

Susitarime numatyta keistis informacija ieškant pavojingų nusikaltėlių, tiriant sunkius nusikaltimus panaudojant DNR profilius, kurie yra labai veiksmingas instrumentas identifikuoti asmenis, padariusius nusikaltimus arba tuos nusikaltimus apjungti pagal biologinius pėdsakus, rastus įvykio vietose. Taip pat numatyta keistis pirštų atspaudais, rastais įvykio vietose. Keičiantis šia informacija ir duomenimis numatyta, kad prieiga prie šios informacijos ir duomenų bei jų tikrinimas būtų automatizuoti.

Lietuvos piliečiai, turintys biometrinius pasus, gali vykti į Jungtines Valstijas naudodamiesi naująja bevizio režimo tvarka nuo 2008 metų lapkričio 17 dienos.

Pagal naują tvarką į JAV be vizos gali vykti Lietuvos piliečiai užregistravę elektroninėje leidimo keliauti sistemoje (ELKS) ir gavę teigiamą atsakymą.

Naujoji bevizio režimo tvarka nepanaikina iki šiol galiojančios vizų tvarkos. Nuo lapkričio 17-osios įsigaliojus leidimams lankytis JAV be vizų, keliauti už Atlanto galima ir su viza, ir be jos - piliečiai gali rinktis, kuri tvarka jiems patogesnė.

Bevizis režimas skirtas tiems Lietuvos piliečiams, kurie Jungtinės Valstijose ruošiasi vienu kartu prabūti ne ilgiau nei 90 dienų verslo reikalais ar turistaudami. Be to, norint keliauti be vizos būtinas biometrinis pasas, išduotas po 2006-ųjų rugpjūčio 28-osios.

Lietuva vienašališkai panaikino vizų režimą JAV piliečiams 1994 metais.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius