-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 07 25

Lietuvoje trūksta vaikų ikimokyklinio ugdymo įstaigų – vaikų lopšeliai-darželiai perpildyti

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė nustatė, kad Lietuvoje trūksta vaikų lopšelių-darželių, todėl juos lanko daugiau vaikų negu leidžia higienos normos. Vilniaus savivaldybės pareigūnai aiškina, kad naujiems darželiams statyti nėra lėšų, praneša LTV „Šiandien“.
Vaikai
Vaikai / Photos.com nuotr.
Temos: 1 Vaikai

Vilniaus vaikų lopšelį-darželį „Gilužis“ lanko 300 vaikų. Įstaigos vadovai sako, kad pernai norinčiųjų patekti į darželį buvo dvigubai daugiau negu yra vietų, tačiau visų  priimti nėra galimybių.

„Lopšelinių grupių turime tiktai 2, kuriose – 30 vietų, o laukiančių eilėje – virš 100. Vis dėlto tėvai dar nepraranda vilties, galbūt jų atžalos į darželį pateks ateityje. Tačiau mūsų statistika rodo, kad labai mažai, kas išeina, ir labai mažai, kas išsibraukia, jeigu jau pakliuvo į mūsų darželį“, – kalbėjo laikinoji Vilniaus lopšelio-darželio „Gilužis“ direktorė Asta Dambrauskienė.

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė sako, kad jų tarnybą yra užplūdę pasipiktinusių tėvų, kuriems po vaiko auginimo atostogų reikia grįžti į darbą, skundai. Esą tėvai pareiškimus į darželius yra padavę prieš dvejus-trejus metus, o vaikai vis tiek nepriimami. Dėl to mažieji nėra tinkamai ugdomi, o tėvai negali suderinti darbo ir šeimos gyvenimo.

Vaiko teisių specialistai pastebi, kad pagal higienos normas iki trejų metų vaikų vienoje grupėje gali būti nedaugiau kaip 8, o štai kai kuriuose sostinės darželiuose vaikų skaičius grupėse viršija 20. Ypač vietų trūksta vaikams nuo trejų metų amžiaus, kai tėvams baigiasi vaiko auginimo atostogos.

Pažeidžiamos ir kitos vaikų darželiams taikomos higienos normos.

„Kitas dalykas yra tvoros darželiuose. Daugiausia – neaptverti darželiai, smėlio dėžės. Ar tikrina kas nors smėlio dėžes? Daugiausia ne. Iš ten parsinešama daugybė ligų. Kaip žinia, smėlio dėžės yra neuždengiamos, o ten ir katinėliai, ir šuneliai, ir kas tik nori lankosi. Tai tikrai didelis ligų šaltinis“, – atkreipė dėmesį Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė.

Kad darželiuose būtų laikomasi higienos normų ir naujų darželių statybomis turi rūpintis savivaldybės. Pasak Vilniaus savivaldybės pareigūnų, kad būtų patenkinti vilniečių poreikiai, darželiuose reikėtų įkurti pustrečio tūkstančio naujų vietų. Tačiau dar abejojama, ar tokia statistika teisinga.

„Tėvai, norėdami užsitikrinti, kad jų vaikas būtų priimtas į darželį, vos jam gimus registruoja arba užsirašo į eilę keliuose darželiuose. Taigi statistika šiek tiek yra iškreipta. Todėl mes rugpjūčio pradžioje, rugpjūčio 10 dieną, turėsime jau labai tikslią statistiką – naują elektroninę automatizuotą sistemą, kurioje bus visiškai tiksliai žinoma, kiek fiziškai vaikų turėtų lankyti. Juk tai, kiek pateikta paraiškų, ir tai, kiek iš tiesų vaikų turi lankyti darželius, yra du skirtingi dalykai“, – dėstė Vilniaus mero pavaduotojas Romas Adomavičius.

Pasak vicemero, naujiems darželiams statyti savivaldybei trūksta lėšų, tačiau pritraukiant privatų kapitalą naujus darželius jau ketinama statyti Perkūnkiemyje ir Santariškėse. Per pora metų vietų skaičius sostinės darželiuose turėtų padidėti 1000.

Tačiau kai kuriuose darželiuose, ypač mažesniuose miesteliuose, problema yra ne vietų trūkumas, o vaikų skaičiaus mažėjimas, nes emigruodami tėvai į užsienį išsiveža ir vaikučius.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius