Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 03 17

Lietuvos gyventojų elektroniniam surašymui – debesų kompiuterijos sprendimai

Trečiadienį pasibaigusio Lietuvos gyventojų elektroninio surašymo informacinės sistemos veikimą užtikrino debesų kompiuterijos (angl. cloud computing) sprendimai.
Elektroninio surašymo sistemoje per pirmąsias dvi dienas duomenis apie save pateikė apie 85 tūkst. Lietuvos gyventojų.
Elektroninio surašymo sistemoje per pirmąsias dvi dienas duomenis apie save pateikė apie 85 tūkst. Lietuvos gyventojų. / Statistikos departamento nuotr.

Virtualių išteklių paslaugas surašymą organizuojančiam Statistikos departamentui teikė duomenų centrų ir informacinių sistemų valdymo lyderė Baltijos šalyse „Baltic Data Center“.

Tai buvo vienas pirmųjų atvejų Lietuvoje, kai viešosios paslaugos gyventojams buvo teikiamos naudojantis modernių technologijų – virtualių išteklių galimybėmis. Jų išskirtinumas – galimybė neribotai didinti informacinei sistemai būtinus technologinius pajėgumus, jei, pavyzdžiui, nelauktai išaugtų vienu metu ja besinaudojančių vartotojų skaičius.

TEO įmonių grupei priklausančios „Baltic Data Center“ generalinio direktoriaus Sauliaus Markūno teigimu, surašyme dalyvavusių asmenų aktyvumas buvo gerokai didesnis nei tikėtasi. Vienu metu sistema naudojosi iki 20 tūkst. žmonių, o surašymo metu sukaupta duomenų bazė sudarė tiek informacijos, kiek tilptų į daugiau nei 2 tūkst. kompaktinių diskų.

„Virtualių išteklių sprendimas leido operatyviai skirti papildomų pajėgumų, todėl elektroninis surašymas buvo sėkmingai įgyvendintas, nors ir su laikinais sistemos veikimo sulėtėjimais“, – teigė S. Markūnas.

Statistikos departamento ir „Baltic Data Center“ pasirašytos virtualių išteklių ir telekomunikacijų ryšio paslaugų sutarties vertė siekia 100 tūkst. litų. Sklandžiam informacinės sistemos veikimui būtiną šviesolaidinį ryšį tarp Statistikos departamento ir „Baltic Data Center“ duomenų centro įrengė telekomunikacijų bendrovė TEO LT, AB.

„Debesų kompiuterijos paslaugų pranašumus jau įvertino šalies Lietuvos verslo įmonės. Neseniai investicijoms taupyti ir efektyvumui didinti skirti sprendimai pradėti diegti ir viešajame sektoriuje Tokios paslaugos itin pasiteisina įgyvendinant trumpalaikius, tačiau nemažų išteklių reikalaujančius projektus. Jos suteikia galimybę lanksčiai keisti reikiamus technologinius pajėgumus ir mokėti tik už realiai naudotus išteklius“, – sakė S. Markūnas.

Elektroninis surašymas Lietuvoje buvo organizuotas pirmą kartą. Nuo kovo 1 iki 16 dienos gyventojai turėjo galimybę į klausimus atsakyti internetu jiems patogiu metu. Tokiu būdu dalyvauti surašyme paprasčiau, nes kai kurios klausimyno dalys jau užpildytos – informacija iš anksto buvo surinkta iš įvairių valstybės registrų ir kitų institucijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius