Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 07 30

Lietuvos nuteistuosius stebės elektroniniu būdu

Ateityje anksčiau laiko į laisvę išleisti nuteistieji gali būti stebimi specialiomis elektroninėmis priemonėmis. Tai numatyta Teisingumo ministerijos parengtame Probacijos įstatymo projekte.
Valdžios vyrai pripažįsta – plačiai nuskambėjusios „Tūkstantmečio amnestijos“, kurios metu turėjo būti paleista apie 700 kalinių, nebus.
Valdžios vyrai pripažįsta – plačiai nuskambėjusios „Tūkstantmečio amnestijos“, kurios metu turėjo būti paleista apie 700 kalinių, nebus. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Teisingumo ministras Remigijus Šimašius ketvirtadienį BNS sakė, kad elektroninio monitoringo priemonių įdiegimą Vyriausybė galėtų svarstyti spalio mėnesį, o techniškai tam gali būti pasirengta kitų metų antroje pusėje.

"Šis įstatymas sudarytų galimybę teismui ne tiesiog įpareigoti asmenį kažkur nesilankyti ar kažkur būti nustatytą laiko tarpą, bet ir realų mechanizmą, kaip tai užtikrinama. Kai kuriais atvejais, asmuo, vietoje to, kad būtų uždarytas, būtų stebimas elektroniškai, ir tai kainuotų pigiau. Kai kuriais atvejais elektroninis stebėjimas gali palengvinti policijos pareigūnų ar pataisos inspekcijų darbą", - sakė R.Šimašius.

Manoma, kad nuteistuosius stebėtų regioninės pataisos inspekcijos prie Kalėjimų departamento.

Teisingumo ministerija teigia, kad parengtas ir visuomenei bei suinteresuotoms institucijoms pateiktas derinti Probacijos įstatymo projektas leistų sumažinti nusikaltimų skaičių bei efektyviau įtraukti į visuomenės gyvenimą nuteistuosius.

"Šiuo metu probacija (bausmės vykdymo atidėjimas, lygtinis atleidimas nuo bausmės prieš terminą ir lygtinis paleidimas iš pataisos įstaigų) nėra sistemiškai reglamentuota ir neužtikrina tinkamos nusikaltusių asmenų resocializacijos", - sakoma Teisingumo ministerijos pranešime spaudai.

Įstatymo projekte numatyta, kad nuteistiesiems, atsižvelgiant į jų socialinę charakteristiką, socialinės integracijos poreikius ir elgesį probacijos metu, būtų taikoma adekvati priežiūra ir teikiama reikalinga socialinė pagalba, vykdant specialias pataisos programas, orientuotas į jų elgesio ir mąstymo keitimą, darbinių įgūdžių lavinimą.

Siūloma, kad nuteistiesiems reabilituotis padėti galėtų ir įvairios visuomeninės organizacijos bei savanoriai, kurių pagalbą nuteistasis galės pasirinkti ir savo nuožiūra.

Daugiau įpareigojimų, kurie darytų teigiamą poveikį nuteistojo elgesiui siūloma taikyti ir teismui, skiriančiam bausmės atidėjimą: įpareigoti nuteistąjį dalyvauti elgesio pataisos programoje, auklėti ir prižiūrėti savo nepilnamečius vaikus, rūpintis jų sveikata, išlaikyti juos, drausti vartoti psichiką veikiančias medžiagas ir kt.

Tikimasi, kad patvirtinus šį įstatymo projektą, sumažėtų ir teismų darbo krūvis, nes būtų atsisakyta teismo funkcijos atleidžiant asmenį nuo bausmės, pasibaigus bausmės vykdymo atidėjimo laikotarpiui (dabar per metus teismai nuo bausmės atleidžia per 2100 nuteistųjų, kai jiems pasibaigia bausmės vykdymo atidėjimas).

Lietuva vis dar yra viena pirmaujančių valstybių Europos Sąjungoje pagal jai tenkančių kalinių skaičių 100 tūkst. gyventojų.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius