Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 02 10

Lietuvos pasienyje su Rusija vyko jungtinė operacija „Mercury“

Antradienį Lietuvos pasienyje su Rusija, prie Europos Sąjungos (ES) išorės sienos, baigėsi dvi savaites trukusi jungtinė operacija „Mercury“.
Operacija „Mercury“
Operacija „Mercury“ / VSAT nuotr.
Temos: 1 Rusija

Ją koordinavo ES valstybių narių išorės sienų valdymo agentūra (FRONTEX), įsikūrusi Varšuvoje.
Operacijos metu Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Pagėgių ir Lazdijų rinktinių saugomuose ruožuose buvo sustiprinta vadinamosios „žaliosios“ sienos apsauga, sugriežtinta asmenų, vykstančių per pasienio kontrolės punktus, kontrolė, suaktyvintas sienos su Rusija stebėjimas.

Šiame ruože dirbantiems VSAT padalinių pareigūnams talkino 13 sienos apsaugos ekspertų iš Lenkijos, Suomijos, Vokietijos, Austrijos, Estijos ir Rumunijos. Operacijoje taip pat dalyvavo sienos apsaugos pareigūnai iš Rusijos, praneša Valstybės sienos apsaugos tarnyba.

Prie sienos su Rusija iš kitų VSAT rinktinių taip pat buvo komandiruoti papildomi Lietuvos pasieniečių ekipažai su tarnybine ekipuote, ginkluote, sienos stebėjimo bei dokumentų kontrolės įranga.

Operacijos metu jungtinės Lietuvos ir užsienio pareigūnų pajėgos per dvi savaites nuo sausio 27 d. iš viso patikrino beveik 44 tūkstančius per valstybės sieną vykusių asmenų. Jos metu užkardyta 10 valstybės sienos pažeidimų, sulaikyta cigarečių kontrabandos, taip pat trys asmenys, kurių ieškojo teisėsaugininkai. Į šalį neleista atvykti dviem užsieniečiams.

Pirmadienį, priešpaskutinę „Mercury“ dieną, VSAT Pagėgių rinktinės pasieniečiai, padedami kolegų iš Vokietijos, Panemunės pasienio kontrolės punkte sulaikė įtartiną visureigį „BMW X5“. Nustatyta, kad automobilis vokiškais numeriais, kurį vairavo 22 metų Vokietijos pilietis, nuo 2007 m. rugpjūčio kaip pavogtas yra ieškomas Ispanijoje.

Dėl nusikalstamu būdu gauto turto įgijimo VSAT Pagėgių rinktinės pasieniečiai pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Operacijoje dalyvavę VSAT pareigūnai pabrėžia prevencinę „Mercury“ reikšmę, todėl jos metu pasistengta maksimaliai panaudoti Pagėgių ir Lazdijų rinktinių Nelegalios migracijos prevencijos ir kontrolės skyrių pareigūnus bei dokumentų tyrimo specialistus, pasieniečius kinologus su tarnybiniais šunimis. Specialiai šiai priemonei vykdyti į Pagėgių rinktinę laikinai buvo perdislokuoti du VSAT Aviacijos rinktinės sraigtasparniai bei jų įgulos.

Dvi savaites trukusi priemonė buvo naudinga dalijantis patirtimi tiek Lietuvos pasieniečiams, tiek pasienyje su Rusija dirbusiems užsienio šalių pareigūnams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius