-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 02 11

Melagingų parodymų davimu kaltinama „darbietė“ teisme tikino nemelavusi prokurorams (atnaujinta 13.49 val.)

Melagingų parodymų davimu kaltinama Darbo partijos (DP) narė Zinaida Pagirskienė trečiadienį vykusiame Vilniaus miesto 2-ojo apylinkės teismo posėdyje su ašaromis akyse tikino nemelavusi prokurorams.

Tuo metu 64 metų pensininkę apklaususi prokurorė Nijolė Frolova teismui tvirtino, kad duodama parodymus moteris sakė netiesą.

Z.Pagirskienę teisėsaugininkai kaltina 2006 metų rudenį Generalinėje prokuratūroje, tuomet tyrusioje vadinamąją DP „juodosios buhalterijos“ bylą, apklausos metu melavus esą trys kasos išlaidų orderiai, kurių kiekviename buvo įrašyta po 1500 litų sumą, yra pasirašyti ne jos.

Pasak N.Frolovos, parašų tikrumą patvirtina specialisto atlikta ekspertizė. Šiuos pinigus, anot prokurorės, „darbietė“ gavo kaip darbo užmokestį iš DP finansininkės Nijolės Steponavičiūtės. Už tai teismo prašoma jai skirti 7800 litų baudą.

Z.Pagirskienė teismui neprisipažino padariusi nusikaltimą, nors paneigti, kad parašai nėra jos, negalėjo.

„Aš ir dabar negaliu patvirtinti, kad tai yra mano parašas. Aš finansinius dokumentus pasirašinėju kitaip“, – dievagojosi „darbietė“, tikindama, kad parodymus prokurorei davė būdama stresinėje būsenoje ir nesuprasdama iki galo apklausos esmės.

Pasak kaltinamosios, tuo metu DP bylos istorija sulaukė didžiulio dėmesio, todėl visi, kas dirbo su partija, buvo išsigandę.

„Tada (2006 metais – BNS) buvo eskaluojama apie DP, kad ten vagys, nusikaltėliai ir yra išvogta daug milijonų. Mes buvome visi šoke, pirmininkas (DP partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas – BNS) išvykęs“, – kalbėjo moteris, nuolat pažymėdama, jog visą gyvenimą gyveno dorai ir sąžiningai.

„Darbietė“ teismui teigė neprisimenanti, ar kada nors iš DP būtų gavusi pinigų.

Į Generalinę prokuratūrą, anot Z.Pagirskienės, ji buvo iškviesta „draugiško pokalbio“. Jo metu jai buvo parodytas „vienas popierius“, kurį, pasak kaltinamosios, prokurorė N.Frolova apibūdino kaip kasos išlaidų orderį. Į rankas paimti dokumento "darbietei" prokurorė neleido, tačiau paklausė, ar tai jos parašas.

„Gal aš neteisiškai suformulavau, bet pasakiau prokurorei, kad ant tokių popiergalių nepasirašinėju“, – kalbėjo moteris.

Teismo metu moteris tikino nemačiusi, kas parašyta N.Frolovos parodytame dokumente, tačiau patvirtino, kad parašą, kuriame buvo dvi jos raštą atitinkančios raidės, ir pinigų sumas įžiūrėjo.

„Kaip jūs galėjote matyti parašą, bet nematėte kitų raidžių?“, – kaltinamosios klausė prokurorė.

Į teismo salę su kauke atvesta DP finansininkė N.Steponavičiūtė patvirtino Z.Pagirskienei mokėjusi pinigus vieną kartą per mėnesį. Sumokėjus pinigus moteris kasos išlaidų orderiuose pasirašydavo. Tai esą truko pusantrų metų.

„Tuos orderius naudojau savo vedamai kasos knygai. Aš juos priskyriau juodajai buhalterijai“, – teigė buvusi DP finansininkė.

„Darbietę“ gynęs advokatas Rimas Andrikis teismą tikino, esą Z.Pagiskienė buvo apklausiama ne kaip liudytoja, o kaip įtariamoji, ir apklausos metu buvo pažeistos Baudžiamojo proceso kodekso normos. Todėl, pasak gynėjo, visi kaltinimai moteriai turi būti atmesti.

Anksčiau Vilniaus teismai nagrinėjo dar keturių „darbiečių“ bylas, kuriose jie kaltinti melavę teisėsaugos pareigūnams.

Teismai kaltais dėl melagingų parodymų davimo yra pripažinę buvusį Mažeikių rajono savivaldybės tarybos narį Paulių Perminą. Jam skirta 6,5 tūkst. litų bauda.

5 tūkst. litų bauda skirta Darbo partijos Klaipėdos ir Tauragės apskričių koordinatorei Andželai Šakinienei.

Už melavimą teisiama DP pirmininko pavaduotojos parlamentarės Loretos Graužinienės buvusi padėjėja Giedrė Vitienė.

Tuo metu „darbietį“ Ivaną Filipovičių Vilniaus miesto 2-asis apylinkės teismas pernai gruodį išteisino.

DP partiją, jos lyderį Viktorą Uspaskichą, buvusį V.Uspaskicho pavaduotoją Vytautą Gapšį, buvusią partijos centrinės būstinės vadovę Vitaliją Vonžutaitę bei buvusią DP finansininkę Mariną Liutkevičienę prokurorai kaltina apgaulingos buhalterinės apskaitos organizavimu, neteisingų duomenų DP buhalterijoje naudojimu, tų duomenų įrašymu į deklaracijas ir įgaliotoms institucijoms pateikimu, apgaulingų pareiškimų apie partijos turtą ir veiklą teikimu valstybės institucijoms gaunant valstybės dotaciją ir tuo padarant didelę žalą valstybei.

Sunkiausias iš išvardytų nusikaltimų yra apgaulingas buhalterinės apskaitos tvarkymas. Už tai numatoma griežčiausia bausmė – iki 4 metų laisvės atėmimas.

DP įtariama neįtraukusi į buhalterinę apskaitą daugiau kaip 24 mln. litų pajamų ir apie 23 mln. išlaidų, bei nesumokėjus mokesčių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius