Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 07 02

Ministrų reprezentacinės išlaidos – iki 8000 litų

Ministrai iš savo reprezentacijai skirtų fondų per pusmetį išleido nuo nulio iki 8000 litų. Kai kurios ministerijos šykšti informacijos apie jų vadovų reprezentacines išlaidas ir atsisako detalizuoti, kur nukeliavo mokesčių mokėtojų pinigai.
Remigijus Vilkaitis
Remigijus Vilkaitis / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Ūkio ministras, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) deleguotas Dainius Kreivys per 5 pirmus šių metų mėnesius savo reprezentacijai išleido 5749 litus, arba 50 proc. šiam tikslui skiriamų lėšų.

Didžiąją dalį šių lėšų D.Kreivys išleido reprezentaciniams pietums ar vakarienėms užsienyje – Hanoveryje, Prahoje, Varšuvoje, Briuselyje ar Londone.

Užsienio reikalų ministras, taip pat konservatorių deleguotas Vygaudas Ušackas iš 13,79 tūkst. litų reprezentacinio fondo iki birželio 23-iosios išleido daugiausia – 8200 litų.

Didžiausia dalis – 2563 litai – skirti darbo susitikimams su užsienio šalių pareigūnais vizitų ir tarptautinių renginių metu. Skuode vykusiems moksleivių užsienio kalbų dienos renginiams V.Ušackas išleido 1948 litus, Skuodo rajono savivaldybės Kūno kultūros ir sporto centro rengtai sporto šventei, skirtai Lietuvos vardo tūkstantmečiui paminėti, skirti 2000 litų, viešosios įstaigos Pranciškaus onkologijos centro labdaros projektams ministras skyrė 1500 litų.

Krašto apsaugos ministrei konservatorei Rasai Juknevičienei nuo sausio 1-osios iki gegužės pabaigos buvo pervesta 11,6 tūkst. litų, skirtų reprezentacinėms išlaidoms. Ji išleido apie pusę šių lėšų – 5648 litus, skelbiama ministerijos interneto tinklalapyje.

Daugiausia skirta knygoms ir suvenyrams – jiems atskaičiuota atitinkamai 2302 ir 1528 litai. Darbo pietums ir vakarienėms R.Juknevičienė per 5 šių metų mėnesius išleido 883 litus, paramai skyrė 550 litų, dar 337 litus užmokėjo už gėles.

Tuo metu TS-LKD deleguotas finansų ministras Algirdas Šemeta, anot ministerijos, iš jam skirto reprezentacinio fondo, kuriame šiuo metu yra 13,79 tūkst. litų, šiemet dar neišleido nė lito.

Švietimo ir mokslo ministerija pateikė glaustą informaciją apie ministerijai vadovaujančio Liberalų sąjūdžio atstovo Gintaro Steponavičiaus reprezentacines išlaidas ir jų nedetalizavo.

„Ministras G.Steponavičius nuo vasario mėnesio iki birželio vidurio reprezentacinėms reikmėms išleido 3480,66 lito. Visos šios išlaidos buvo skirtos dalykiniams pietums ir vakarienėms su interesų grupių atstovais, ministerijos svečiais. Ministras kas mėnesį turi teisę į vieno vidutinio atlyginimo dydžio reprezentacinį fondą – šiuo metu tai sudaro 2193 litus", – rašoma BNS pateiktame atsakyme.

Kai kuriose ministerijose stebėtasi ir piktintasi dėl prašymo pateikti informaciją, kokioms ir kam atitenkančioms knygoms, dovanoms, susitikimams išleidžiami ir kokiuose restoranuose paliekami mokesčių mokėtojų pinigai.

Argumentus, kodėl nebus detalizuotos ministro reprezentacinės išlaidos, pateikė tik Aplinkos ministerija – anot jos, Vyriausybė nėra įpareigojusi teikti detalių ataskaitų dėl reprezentacinių lėšų naudojimo.

Nuo 2009 metų pradžios iki birželio 1-osios iš reprezentacijai skirtų lėšų aplinkos ministras, Tautos prisikėlimo partijos (TPP) deleguotas Gediminas Kazlauskas panaudojo 1215 litų. Visi pinigai buvo skirti dalykiniams pietums, kokiems ir kur – neatskleidžiama. Per mėnesį reprezentacinėms išlaidoms aplinkos ministrui skiriama 2319 litų, iš viso nuo metų pradžios iki birželio 1-osios susidarė beveik 11,6 tūkst. litų.

Detalesnę informaciją pateikė Vidaus reikalų ministerija, kuriai vadovaujantis liberalcentristas Raimundas Palaitis nuo vasario iki gegužės imtinai iš reprezentacinio fondo išleido 4170 litų.

Daugiausia pinigų skirta pietums, vakarienėms ir dovanoms. Už gegužę vykusią dalykinę vakarienę su viena iš Seimo frakcijų, kurios metu buvo aptarta apskričių reforma, sumokėta 732 litai, o šventiniai buvusių vidaus reikalų ministrų pietūs Kovo 11-osios proga atsiėjo 784 litus.

Vasario ir kovo mėnesiais R.Palaitis pirko dovanų 50-metį švenčiantiems ministerijos sekretoriams. Vieną kartą dovanai išleista 613 litų, kitą – 629 litai. Tuo metu taip pat 50-mečio sukaktį minėjusį viceministrą R.Palaitis pagerbė kuklesne – 169 litus kainuojančia dovana.

R.Palaitis taip pat už 82 litus pirko kavos Kopenhagos oro uoste su ministrą lydinčia delegacija vizito į Airiją metu, kavai ir mineraliniam vandeniui per darbo susitikimus dar išleido 138 litus bei dovanojo mokyklai 179 litus kainavusių kanceliarinių prekių.

Susisiekimo ministras, deleguotas Liberalų sąjūdžio, Eligijus Masiulis – vienas iš mažiausiai reprezentacinių lėšų išleidusių ministrų. 2009-aisiais iki birželio 1-osios jis už 130 litų pirko smulkių vaišių svečiams priimti – saldainių, sausainių ir panašiai.

Liberalų sąjūdžio deleguoto Remigijaus Šimašiaus vadovaujama Teisingumo ministerija pateikė detalią informaciją apie ministro reprezentacines išlaidas.

Šiemet R.Šimašius išleido 124 litus gėlėms, 2589 litus sumokėjo maitinimo įstaigoms per įvairius susitikimus. Ministro išlaidos dalykiniams pietums ir vakarienėms įvairiuose sostinės restoranuose ir kavinėse svyravo nuo 56 iki beveik 1300 litų.

Sveikatos apsaugos ministras liberalcentristas Algis Čaplikas iš skirtų 13 135 litų reprezentacinių lėšų iki birželio 22-osios šiemet išleido mažiau nei pusę – 5490 litų.

Beveik 5000 litų skirti 7 renginiams: dalykiniams pietums, susitikimams su nevyriausybinių organizacijų, interesų grupių atstovais, Lietuvos medicinos darbuotojų dienos minėjimui. Ministerijos atstovai užsiminė, kad daugiausia A.Čaplikas išleido vaišindamas medikus, tačiau konkretesnė suma nenurodoma.

Taip pat sumokėtas 71 litas už užuojautos skelbimą laikraštyje, keletui jubiliejų skirtos gėlės mokesčių mokėtojams atsiėjo 470 litus.

TS-LKD deleguotas energetikos ministras Arvydas Sekmokas, ministerijos pateiktais duomenimis, vaišindamas svečius Vilniaus kavinėse išleido apie pustrečio tūkstančio litų. Jo išlaidos nedetalizuojamos.

Žemės ūkio ministras konservatorius Kazimieras Starkevičius nuo sausio iki birželio išleido 8810 litų reprezentacijai skirtų lėšų.

Skirtingai nei kiti ministrai, didžiąją dalį šių pinigų K.Starkevičius paaukojo nelaimių ištiktiems ūkininkams: 2000 litų paaukojo ūkininkui Algirdui Jucikui mirus visiems jo šeimos nariams, 3000 litų skyrė ūkininkui Gediminui Vainorui kritus galvijų bandai.

Dar beveik 3 tūkst. litų skirti išvažiuojamajam Kaimo reikalų komiteto posėdžiui, 426 litai sumokėti rengiant Užgavėnių šventę ministerijos darbuotojams, 360 litų skirti svečių priėmimui Briuselyje, Šv.Kazimiero dienos proga ministerijoje svečių priėmimui atseikėti 559 litai. Taip pat už kiek daugiau nei 100 litų K.Starkevičius pirko gėlių Kauno Nemuno mokyklos jubiliejui.

Žiniasklaidoje skelbta, kad kultūros ministras, TPPT atstovas Remigijus Vilkaitis iš reprezentacinių išlaidų pirko kostiumą, marškinius ir batus – už tai sumokėjo 1073 litus.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) duomenų apie ministro Rimanto Jono Dagio reprezentacines išlaidas kol kas nepateikė.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius