-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 07 13

Nepilnamečių apsaugos įstatymas: kaip neperlenkti lazdos

Tarptautinė organizacija „Amnesty International“, reaguodama į Seimo sprendimą iš naujo svarstyti prezidento grąžintą įstatymą dėl nepilnamečių apsaugos, kreipėsi į Seimo pirmininką Arūną Valinską.
Netaikykite gąsdinimo taktikos kalbėdami su paaugliais...
Paaugliai / Photos.com

„Amnesty International“ interneto svetainėje pranešama, kad praėjusią savaitę organizacija kreipėsi į Seimo pirmininką, prašydama užtikrinti, kad teisės aktai visiems Lietuvos žmonėms, taip pat ir vaikams, užtikrintų žodžio laisvę - laisvę rinkti, gauti ir skleisti informaciją.

Už žmogaus teises kovojanti tarptautinė organizacija prašo Seimo pirmininko ne tik užtikrinti, kad nebūtų priimti įstatymai, ribojantys teisę rinkti ir skleisti informaciją, ir užtikrinti, kad žmonės nebūtų diskriminuojami jokiu, taip pat ir seksualinės orientacijos, pagrindu.

Tuo pačiu "Amnesty International" praneša, jog naujos redakcijos Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamos informacijos poveikio įstatymas sudarys sąlygas "uždrausti bet kokią diskusiją apie homoseksualumą ir trukdys žmogaus teisių gynėjų darbą".

Seimas po pateikimo yra pritaręs prezidento Valdo Adamkaus, jau pabaigusio kadenciją, grąžintam įstatymui, kuris apibrėžia nepilnamečiams žalingą informaciją. Svarstant komitetuose nuomonės dėl įstatymo išsiskyrė - Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto nariai jam vienbalsiai pritarė, Žmogaus teisių komitetas siūlo pritarti prezidento veto ir įstatymą laikyti nepriimtu.

Seimas praėjusią savaitę nusprendė iš naujo svarstyti prezidento grąžintą įstatymą dėl nepilnamečių apsaugos nuo neigiamos informacijos poveikio. Įstatymą apsvarsčius komitetams, jis grįš į posėdžių salę. Norint priimti prezidento vetuotą įstatymą reikia ne mažiau pusės - 71 iš 141 - Seimo narių balsų. Jei Seimui nepakanka balsų įveikti prezidento veto, lieka senasis teisinis reguliavimas.

Kadenciją baigiantis prezidentas prieštaringai vertinamą naujos redakcijos Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamos viešosios informacijos poveikio įstatymą vetavo, argumentuodamas, kad kriterijai, kuriais remiantis būtų nusprendžiama, kokia informacija priskiriama šitai kategorijai, suformuluoti neaiškiai ir abstrakčiai.

V.Adamkų vetuoti minėtą įstatymą ragino žmogaus teisių gynėjai nevyriausybininkai. Įtakingos nevyriausybinės organizacijos neigiamai įvertino šį dokumentą, teigdamos, kad jis - homofobiškas, prilygsta cenzūrai, jame pažeidžiami Lietuvos įsipareigojimai, kuriuos ji prisiėmė Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje ir Europos Sąjungoje (ES).

Pagal naująjį įstatymą, nepilnamečiams neigiamą poveikį daranti informacija laikoma informacija, kuria agituojama už homoseksualius, biseksualius ar poligaminius santykius, iškreipiami šeimos santykiai, paniekinamos jos vertybės. Įstatymu įtvirtinti papildomi kriterijai viešajai informacijai, kuri, anot jo iniciatorių, daro neigiamą poveikį nepilnamečių fiziniam, protiniam ar doroviniam vystymuisi.

Kaip ir ankstesnėje redakcijoje, neigiamą poveikį nepilnamečiams daranti pripažįstama informacija, susijusi su fizinio ar psichinio smurto vaizdavimu, rodomu mirusio, mirštančio arba žiauriai sužaloto žmogaus kūnu, erotinio pobūdžio informacija: kai skatinamas lytinis geismas, siūloma lytiškai santykiauti, rodomas lytinis aktas, jo imitacija ar kitoks seksualinis pasitenkinimas.

Neigiamo poveikio informacija pripažįstama ir sukelianti baimę ar siaubą, taip pat - kurioje demonstruojami paranormalūs reiškiniai, sudarant šių reiškinių tikrumo įspūdį.
Be to, neigiamą poveikį turinčia pripažįstama ir tokia informacija, kurioje vartojami nešvankūs posakiai, žodžiai ar gestai, skatinami blogi mitybos, higienos ir fizinio pasyvumo įpročiai.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius