Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 01 19

Nevyriausybininkai tvirtina, jog Seime svarstomi įstatymų pakeitimai nukreipti prieš gamtą

Nevyriausybininkai Seimo pirmininkei Irenai Degutienei įteikė peticiją prieš įstatymų, reglamentuojančių tvarką saugomose teritorijose, pataisas ir Valstybės saugomų teritorijų tarnybos (VSTT) naikinimą.
Seimas
Seimas / Redo Vilimo/BFL nuotr.

Visuomeninio judėjimo „Už gamtą“ inicijuotą peticiją pasirašė per 7 tūkst. žmonių, tarp jų gausu ir žinomų asmenų – nacionalinės premijos laureatų, teatro ir kino režisierių, aktorių, atlikėjų.

Judėjimo vadovas Algirdas Knystautas sakė, jog Seimo pirmininkei peticija įteikta prašant „autoritetu parodyti, kad Lietuvos gamta nėra visiškas pastumdėlis, kad reikėtų truputį atsakingiau žiūrėti, ir negalima vien privačiam kapitalui atiduoti gamtos“.

Visuomenininkų vertinimu, panaikinus VSTT ir jos funkcijas perdavus savivaldybėms, atsivers galimybės korupcijai.

„Kai VSTT nebus – bus daug lengviau apsitverti, nes norima viską perduoti savivaldybėms. Iš vienos pusės gražu – vietiniai gyventojai dalyvaus, bet jie ir dabar dalyvauja, o tada viską spręs savivaldybės, ir klestėti korupcijai sąlygos bus “nerealios„, kadangi savivaldybės leidimo užteks, kad būtų privatizuotas ežeras draustinyje“, – žurnalistams sakė peticiją parlamento vadovei įteikęs A.Knystautas.

Pasak judėjimo „Už gamtą“ vadovo, tokios landos atsivers įstatyme įrašius, jog tam tikri veiksmai galimi išimtiniais atvejais, nes tokia galimybe bus įmanoma piktnaudžiauti.

„Išimtiniais atvejais, atskirais atvejais – jūs žinote, ką tokios formuluotės reiškia, kad tie atvejai tuojau bus numatyti kaip reikia, ir bus įgyvendinti“, – sakė A.Knystautas.

„Bandomų “prastumti„ įstatymų bei jų pataisų, nukreiptų prieš gamtosaugą, skaičius – neįtikėtinas. Čia ir prezidentės vetuotas Statybų įstatymas, ir Teritorijų planavimo, ir Miškų bei Saugomų teritorijų įstatymų keitimai. Visi jie atvirai antigamtosauginiai“, – tvirtina A.Knystautas.

Seime yra sudaryta darbo grupė Saugomų teritorijų įstatymo pataisoms parengti. Liberalų sąjūdžio atstovė Dalia Kuodytė, konservatorius Vaidotas Bacevičius ir socialdemokratas Mindaugas Bastys yra parengę pataisas, pagal kurias saugomų teritorijų apsaugą ir tvarkymą vietoj VSTT būtų pavesta vykdyti Aplinkos ministerijai „ar jos įgaliotai institucijai“.

Viena iš pataisų iniciatorių, Dalia Kuodytė, anksčiau BNS tvirtino, jog įstatymo projektu VSTT nenaikinama, tačiau norima sumažinti jos esą pernelyg dideles galias ir priversti atsiskaityti už neva prastai vykdomas funkcijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius