Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 15 /14:31

Lietuvoje – 21 naujas COVID-19 atvejis: tiriami Vilniaus darželio darbuotojai, užsikrėtė Šakių ir Šalčininkų gyventojai

Per praėjusią parą registruoti 7 nauji koronaviruso atvejai ir keturiolika papildomų, susijusių su Kaune veikiančia įmone „Hegelmann Transporte“, trečiadienį pranešė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė. Iš septynių naujų COVID-19 atvejų penki – įvežtiniai.

Iš viso, NVSC duomenimis, COVID-19 užsikrėtė 18 „Hegelmann Transporte“ darbuotojų, atvykusių iš Uzbekistano. Apie tai skelbta jau anksčiau.

NVSC daro prielaidą, kad atvykusieji iš Uzbekijos koronavirusu ten ir užsikrėtė, nes liga nustatyta inkubacinio periodo metu.

Įmonės Kaune patalpose atlikta dezinfekcija, dėl COVID-19 tiriami ir kiti darbuotojai.

Vieno užsikrėtusiojo sveikatos būklė – sunkesnė

„Tyrimai vyksta [...]. Per pirmą dieną buvo padaryti 26 tyrimai, iš jų – 14 turime tų atvejų, pirmieji atvejai buvo keturi, tai iš viso turime 18 atvejų iš Uzbekistano atvykusių darbuotojų.

Toliau tyrimai buvo atliekami ir vakar dieną. Tos įmonės darbuotojai registruojasi mobiliajame punkte 1808. Vakar užsiregistravo 42, laukiame tyrimo rezultatų. O įmonės darbuotojų yra 180, visi darbuotojai bus ištirti“, – spaudos konferencijos metu trečiadienį teigė NVSC Kauno departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Orina Ivanauskienė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Orina Ivanauskienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Orina Ivanauskienė

Iš viso, pasak jos, iš Uzbekistano dirbti bendrovėje „Hegelmann Transporte“ atvyko 24 asmenys. 18, kaip minėta, užsikrėtė COVID-19, kiti, O.Ivanauskienės teigimu, išvyko į reisus.

„Prieš tai jie gyveno kartu. Iki liepos 2 dienos buvo dar atvykusiųjų iš Uzbekijos ir jie jau spėjo išvykti į reisą. Tų tyrimų rezultatų nematysime“, – kalbėjo NVSC atstovė.

Iš 18 koronavirusu užsikrėtusių „Hegelmann Transporte“ darbuotojų vienas gydomas Kauno klinikinėje ligoninėje, kiti – Abromiškių reabilitacijos ligoninėje.

„Ta būklė gal yra kiek sunkesnė negu tų kitų atvejų, bet ir jį tikrai ruošiamasi perkelti į Abromiškių reabilitacijos ligoninę, kur gydomi lengva forma sergantys asmenys“, – teigė O.Ivanauskienė.

Bendrovė „Hegelmann Transporte“, jos žiniomis, sustabdė veiklą ir izoliacijos laikotarpiu iki liepos 22 dienos nežada priimti naujų darbuotojų.

„Šiuo metu tie, kurie laukia tyrimų rezultatų, yra izoliuoti. Bet yra bendrovės darbuotojai, kurie neturėjo jokio tiesioginio kontakto su tais atvykusiais asmenimis, kurie buvo apgyvendinti bendrabučio tipo patalpose“, – nurodė NVSC atstovė.

NVSC duomenimis, šiuo metu Lietuvoje COVID-19 serga 209 asmenys, per vakar dieną oficialiai patvirtinti 7 nauji atvejai ir 14 papildomų atvejų, nustatytų transporto įmonėje „Hegelmann Transporte“ Kaune. Šie atvejai oficialioje statistikoje turėtų atsispindėti vėliau.

Kauno miesto savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro vadovas Paulius Keras pranešė, kad, kad be Uzbekijos piliečių, taip pat ištirta beveik pusšimtis ukrainiečių, dirbančių toje pačioje bendrovėje.

Užsikrėtė vairuotojas, tiriami Vilniaus darželio darbuotojai

Nuo COVID-19 mirusių asmenų skaičius nepakito – 79, mirusių dėl kitų priežasčių – 12.

Nuo COVID-19 pasveiko – 1582 gyventojai, izoliacijoje – 127 asmenys.

Iš naujai patvirtintų septynių atvejų 5 – įvežtiniai ir du – vietiniai, teigė R.Lingienė.

„Jie registruoti: po vieną atvejį Marijampolės ir Klaipėdos apskrityse, trys – Vilniuje, du – Kaune“, – nurodė ji.

Klaipėdoje nustatytas įvežtinis atvejis iš Ukrainos. Asmuo – tolimųjų reisų vairuotojas.

Panašu, kad tai tampa tam tikra problema.

„Panašu, kad tai tampa tam tikra problema“, – vertino R.Lingienė.

Atvykėlis iš Ukrainos ligos simptomus pajuto liepos 12-ąją ir kreipėsi į Klaipėdos universitetinę ligoninę. Čia jam ir nustatytas COVID-19. Nustatyti keturi sąlytį su užsikrėtusiuoju turėję didelės rizikos kontaktai. Jie – izoliuoti.

„Antrasis atvejis – taip pat įvežtinis, nustatytas Vilniaus apskrityje iš Ispanijos – Barselonos – grįžusiam asmeniui“, – teigė R.Lingienė, pridurdama, kad kontaktai su užsikrėtusiuoju nustatinėjami.

Dėl trečiojo atvejo, pasak R.Lingienės, kilo neaiškumų – jis esą vertintinas kaip įvežtinis, nors toks galbūt ir nėra.

VIDEO: R.Lingienė: per praėjusią parą – 7 nauji COVID-19 atvejai ir 14 įmonėje Kaune

„Tai yra Vilniuje. Asmuo grįžo iš Lenkijos liepos 6 dieną, 7 dieną pajuto pirmuosius simptomus ir laikėsi izoliacijos. Sąlytį turėję šeimos nariai taip pat izoliavosi. Nustatyta, kad šioje šeimoje yra mažametis, kuris lanko lopšelį darželį „Karuselė“. [...] Dabar organizuojame visų sąlytį turėjusių darbuotojų ištyrimą, nežiūrint, kad jie turėjo netiesioginį sąlytį“, – kalbėjo NVSC atstovė. Po tyrimų esą ir paaiškės, ar atvejis – įvežtinis, ar vietinis.

Užsikrėtė Šalčininkų rajono gyventojas

Ketvirtasis atvejis nustatytas Šalčininkų rajono gyventojui, kuris simptomus pajuto liepos 11 dieną ir buvo hospitalizuotas, kur patvirtinta diagnozė. Nustatyta 16 didelės rizikos sąlytį turėjusių asmenų, tarp jų – du greitosios medicinos pagalbos darbuotojai ir devyni ligoninės darbuotojai. Visi asmenys izoliuoti.

Epidemiologai kol kas neišsiaiškino, kokiomis aplinkybėmis šis asmuo užsikrėtė.

Šalčininkų rajono ekstremalių situacijų komisija pranešė, jog COVID-19 liepos 14 dieną diagnozuotas 86 metų senjorei, gyvenančiai Šalčininkuose.

Liepos 12 dieną moteris buvo paguldyta į Šalčininkų ligoninės stebėjimo palatą dėl atsiradusio silpnumo ir nuovargio. Tą pačią dieną jai atliktas testas dėl koronaviruso, atsakymas gautas antradienį. Skelbiama, kad su ja artimą kontaktą turėję giminaičiai ir medicinos personalas izoliavosi, gyventoja iš namų niekur nėjo. Šiuo metu ji gydoma Santaros klinikose.

TAIP PAT SKAITYKITE: Atnaujinti koronavirusu užsikrėtusių asmenų maršrutai Lietuvoje: kas, kur, kada buvo?

Dar vienas atvejis nustatytas Šakių rajono gyventojui, jis simptomus pajuto liepos 10 dieną, diagnozė patvirtinta Šakių ligoninėje. Kontaktinių asmenų kol kas nenustatyta, tačiau gali būti, jog jų ir nebus nustatyta.

Taip pat du nauji atvejai registruoti transporto įmonėje Kaune, tapusioje nauju koronaviruso židiniu.

„Vėliau atėjo duomenys apie dar 14 susirgimų šioje įmonėje“, – sakė R.Lingienė. Jie į statistiką pateks vėliau.

Šiems asmenims, pasak NVSC atstovės, sąlyčio su kitais gyventojais Lietuoje nederėjo turėti.

Šie asmenys nuo liepos 3 dienos, kada patvirtintas pirmasis atvejis, teoriškai niekur negalėjo lankytis.

„Šie asmenys nuo liepos 3 dienos, kada patvirtintas pirmasis atvejis, teoriškai niekur negalėjo lankytis. Na, tikiuosi ir praktiškai, nors kariuomenė, žinoma, už durų nestovėjo. Iki tol, jie, žinoma, galėjo lankytis“, – nurodė R.Lingienė.

Apie 18 koronavirusu užsikrėtusių iš Uzbekistano atvykusių „Hegelmann Transporte“ darbuotojų Sveikatos apsaugos ministerija pranešė antradienį vakare. Apie pirmąjį COVID-19 atvejį šioje įmonėje pranešta praėjusią savaitę – ketvirtadienį, apie antrąjį – šį pirmadienį.

Ligoninėse dėl koronaviruso gydoma 15 žmonių

Lietuvos ligoninėse dėl koronaviruso šiuo metu gydoma 15 žmonių, vienas iš jų – reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuje. Apie tai NVSC Vilniaus departamento direktorė R.Lingienė trečiadienį informavo BNS.

R.Lingienės teigimu, vienam asmeniui taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija, su deguonies kaukėmis gydomų žmonių nėra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius