Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 03 10

PAG-8 karius Afganistane aplanke ISAF vadas (nuotraukos)

Lietuvos vadovaujamos Afganistano Goro provincijos atkūrimo grupės aštuntosios pamainos (PAG-8) stovykloje Čagčarane lankėsi Tarptautinių saugumo paramos pajėgų ISAF (angl. International Security Assistance Force) vadas Jungtinių Valstijų generolas Davidas D. McKiernanas.
ISAF vado atvykimas
ISAF vado atvykimas / KAM nuotr.

ISAF vadas domėjosi PAG-8 veikla, susipažino su stovykla, pabendravo su PAG kariais ir padėkojo jiems už atliekamą tarnybą šioje provincijoje, praneša Krašto apsaugos ministerija.

Vėliau ISAF vadas su PAG-8 vadu pulkininku Vytautu Reklaičiu, Lietuvos specialiosios misijos vadovu Afganistane ambasadoriumi Dainiumi Junevičiumi ir Goro provincijos gubernatoriumi Sayedu Mohammadu Iqbalu Munibu aptarė situaciją Goro provincijoje.

„Afganistano Vyriausybė ir tarptautinė bendruomenė Afganistane daugiau dėmesio skiria toms provincijoms, kurios yra nesaugios, ir kuriose aktyviai veikia Talibanas. Tuo tarpu provincijos, kurios yra saugesnės, yra remiamos mažiau. Reikėtų persvarstyti tokią politiką ir labiau remti tokias provincijas kaip Goras“, – sakė PAG-8 vadas, atsakydamas į gen. D. McKiernano klausimą, kuo ISAF galėtų padėti Goro provincijai.

Susitikime su ISAF vadu PAG-8 vadas plk. V.Reklaitis taip pat atkreipė dėmesį į tai, kad Goro provincijoje nėra dislokuotos Afganistano nacionalinės armijos pajėgos. Šios pajėgos provincijoje dislokuojamos tik laikinai ir išskirtiniais atvejais, paskutinį kartą – 2008 m. rudenį, kai buvo siekiama užtikrinti rinkėjų registravimo saugumą.

Goro provincijoje nėra dislokuotos Afganistano nacionalinės armijos pajėgos.

Goro provincijos gubernatorius kaip didžiausią Goro provincijos problemą išskyrė itin prastą provincijos kelių būklę ir silpnai išvystytą švietimo sektorių.

Gubernatorius padėkojo Lietuvai už pastangas rekonstruoti Čagčarano oro uostą, kuris padėtų Goro ekonomikos vystimuisi.

Generolo McKiernano vadovaujamų Tarptautinių saugumo paramos pajėgų pagrindinė užduotis – padėti Afganistano Vyriausybei gerinti saugumo situaciją ir kurti šalies atkūrimui būtiną stabilią aplinką. ISAF vykdo bendras su Afganistano saugumo pajėgomis saugumo ir stabilizavimo operacijas, padeda stiprinti Afganistano nacionalinę armiją, moko jos karius, suteikia reikalingas materialines priemones ir įrangą.

Lietuvos vadovaujama Provincijos atkūrimo grupė Afganistano Goro provincijoje pradėjo veikti 2005 m. birželio mėnesį. Pagrindinė PAG užduotis – padėti Afganistano valdžiai plėsti įtaką provincijoje, užtikrinti saugumą ir sudaryti tinkamas sąlygas provincijai atkurti. PAG – tai bendra civilinė ir karinė misija. Civiliai atsakingi už veiklą politinėje, ekonominėje, socialinėje srityse, karinio vieneto užduotis – didinti saugumą PAG veiklos srityse.

Šiuo metu Afganistano Goro provincijoje tarnauja jau aštunta Lietuvos vadovaujama PAG karinio vieneto pamaina. Tai jau antroji grupė, suformuota Krašto apsaugos savanorių pajėgų pagrindu. Lietuvos vadovaujamoje PAG be Lietuvos karių ir civilių taip pat tarnauja Danijos, Kroatijos, JAV, Ukrainos ir Gruzijos kariškiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius