Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 09 29

Pastatei ne vietoje – mašinos neberasi

Neapgalvota Vilniaus miesto daugiabučių namų infrastruktūra diktuoja niūrią kasdienybę –dažnas vilnietis grįžęs namo neturi kur pastatyti automobilio, todėl yra priverstas jį palikti ten, kur pakliūva. Policijai tai puiki proga pasiraitoti rankoves ir imtis darbo nutempiant automobilius.
Automobilis užtraukiamas ant techninės pagalbos sunkvežimio paltformos
M.Putrimo teigimu, automobiliai nutempiami tuo atveju, jei jų stovėjimas neleistinoje vietoje kelia grėsmę eismo saugumui. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vilnietis Vaidotas Galinas pasakojo, kad prie jo namų L.Asanavičiūtės gatvėje kone kiekvieną rytą privažiuoja specialus automobilis ir nutempia bent po vieną ne vietoje paliktą mašiną. „Pas mus kieme nėra vietos, todėl gyventojai automobilius palieka gatvėje. Policija naudojasi proga, kad čia yra pėsčiųjų perėja, ir kiekvieną rytą nutempia automobilius. Man pačiam ši dalia teko du kartus“, – teigė V.Galinas.

Vyras piktinosi, kad policija dažniausiai piktnaudžiauja susidariusia situacija. „Taip, Kelių eismo taisyklės pažeidžiamos. Tačiau patys gyventojai supranta situaciją ir nemanau, kad kam nors sunku paeiti keletą centimetrų ar pusmetrį į šoną, jei automobilio galas ar priekis yra išsikišęs į pėsčiųjų perėją“, – sakė pašnekovas.

Specialios atrankos nevykdo

V.Galinas skundėsi, kad policija nutempia tik senus ir lengvus automobilius. „Juos lengviau pakelti ir mažiau rizikos, kad subraižys“, – savo versiją dėstė V.Galinas. Vyras taip aiškino faktą, kad jau kurį laiką kelis šimtus metrų nuo minimos gatvės esančioje greitėjimo juostoje stovi namelis su ratais, tačiau jis policijai neužkliūva. „Greitėjimo juostoje aišku, kad negalima nei stovėti, nei iš viso sustoti. Tačiau policija ratuoto namelio nenutempia, nes, matyt, neturi kaip“, – tikino V.Galinas.

 „Mūsų automobilis visada važiuoja su policijos pareigūnu ir tik jis sprendžia, ar automobilį galima nutempti“, – tvirtino Vilniuje automobilius nutempiančios savivaldybės įmonės „Susisiekimo paslaugos“ Automobilių stovėjimo priežiūros skyriaus viršininkė Daiva Kaminskaitė.

Vilniaus policijos Eismo priežiūros tarnybos Kelių patrulių rinktinės vadas Marius Putrimas taip pat patvirtino, kad policininkai baudžia visus be išimties. „Nutempiame tuos automobilius, kurie kelia grėsmę eismo saugumui. Kitiems paliekame šaukimus į policiją arba užblokuojame ratus“, – sakė M.Putrimas. Jo teigimu, ypač daug dėmesio skiriama miegamųjų rajonų gatvėms. „Miegamuosiuose rajonuose yra daug nereguliuojamų pėsčiųjų perėjų, tad svarbu, kad jose būtų geras matomumas“, – teigė pareigūnas.

M.Putrimo tvirtinimu, policija techniškai gali nutempti ne tik lengvuosius automobilius, tačiau jei sunkvežimis trukdo eismui, dažniausiai ieškoma jo šeimininko ir jis priverčiamas išgabenti savo transporto priemonę iš neleistinos stovėti vietos.

Problemos susigrąžinant

Vilnietė Gerda prieš kurį laiką susidūrė su kita problema – išėjusi į kiemą ji neberado savo automobilio, palikto ant žalios vejos. Paskambinusi Bendrojo pagalbos centro telefonu, moteris sužinojo, kad jos automobilis nėra užregistruotas tarp nutemptųjų, todėl vilnietė padarė išvadą, jog pasidarbavo vagys. Vis dėlto vėliau paaiškėjo, kad vilnietės automobilį nutempė policija – jis duomenų bazėje buvo užregistruotas tik po kelių valandų.

M.Putrimas tikino, kad šiuo atveju galėjo įvykti nesusipratimas. „Policininkas vietoje patikrina, ar automobilis nėra vogtas, ir jo duomenis perduoda budintiems pareigūnams. Informacija perduodama operatyviai“, – tvirtino M.Putrimas.

Mokesčiai

Už automobilio palikimą neleistinoje vietoje ir 200 Lt mokestį už jo nutempimą automobilio savininkas turi sumokėti pavedimu per banką. „Galima pasinaudoti bankų filialų paslaugomis, internetine bankininkyste. Norint susigrąžinti automobilį svarbiausia susimokėti už jo nutempimą, o baudą galima sumokėti ir atsiėmus transporto priemonę“, – pasakojo D.Kaminskaitė. Bauda už stovėjimą neleistinoje vietoje siekia nuo 40 iki 100 Lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius