Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 04 11

Pavasario „dovana“: ledo ir sniego luitas ant automobilio

Pavasaris šiemet į Lietuvą eina labai mažais žingsneliais. Tačiau šiluma ir saulės spinduliai pridaro ir nemalonumų. Taip atsitiko Ligoninės gatvėje Vilniuje, kur ant stovinčio automobilio nukrito sniego bei ledo luitas ir gerokai jį apgadino.
Apgadintas automobilis Vilniaus Ligoninės gatvėje.
Apgadintas automobilis Vilniaus Ligoninės gatvėje. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Į 15min.lt paskambinęs vilnietis piktinosi, kad niekas nesirūpina miestiečių ir jų turto saugumu, laiku nepašalina susikaupusio sniego ir ledo nuo namų stogų. Todėl esą taip ir nutinka, kad stipriau pakaitinus saulei tas sniegas ir ledas nučiuožia. Kartais ant žmonių, o Ligoninės gatvėje – ant po langais stovėjusio „Alfa Romeo“ automobilio.

„Paskambinau bendrosios pagalbos telefonu 112, tačiau man pasakė, kad tuo rūpintis turi namo administratorius. Kadangi gyvenu priešais ir nežinau, kas tą namą administruoja, nežinojau, kur kreiptis. Sniegas ir ledas nukrito pirmadienį vakare, tačiau dar ir antradienį vieta net nebuvo aptverta“, – piktinosi vyras.

Įspėjamaisiais ženklais privalo pasirūpinti pastatų naudotojai – daugiabučio administratorius arba bendrija. Ligoninės gatvės 4 ir 6 namus prižiūri daugiabučių namų bendrijos, tad jų pareiga ir yra rūpintis tokiais darbais.

Vilniaus savivaldybės teigimu, pagal Statybos įstatymą būtent pastato naudotojai turi organizuoti ar atlikti statinio techninę priežiūrą. Dėl ant pastatų stogų susikaupusio sniego, susidariusio ledo padidėja laikančiųjų konstrukcijų apkrovos, todėl siekiant išvengti ekstremalių situacijų tirpstant sniegui būtina stebėti, ar jo neprisikaupė ant pastatų stogų ir išorinių durų stogelių, prie švieslangių, sienų, langų ir kitų atitvarų vertikaliųjų paviršių, o jam susikaupus – nedelsiant šalinti.

Statinių naudotojai taip pat įpareigoti šalinti varveklius, pavojingas vietas aptverti „stop“ juosta iki darbų pradžios ir juos atliekant. Jeigu namo administratorius to nepadaro, jam gresia administracinė atsakomybė ir baudos.

Už savivaldybių tarybų patvirtintų miestų ir kitų gyvenamųjų vietovių tvarkymo ir švaros taisyklių pažeidimus, taip pat miestų ir gyvenamųjų vietovių statinių tinkamos priežiūros taisyklių nesilaikymą numatytas įspėjimas arba bauda iki 2 tūkst. Lt. Pagal Statinių techninės priežiūros taisyklėse numatytų priemonių netaikymas, kai yra pavojinga statinio deformacija ir griūties grėsmė, gresia bauda nuo tūkstančio iki 5 tūkst. Lt. Statinių techninės priežiūros taisyklių nesilaikymas užtraukia įspėjimą arba baudą nuo 200 iki tūkstančio litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius