Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 11 28 /14:42

Paveldosaugininkai kreipėsi į Generalinį prokurorą ir STT vadovą dėl trukdymo vykdyti savo funkcijas

Pirmadienį Kultūros paveldo departamentas kreipėsi į Generalinį prokurorą Darių Valį ir Specialiųjų tyrimų tarnybos direktorių Žimantą Pacevičių dėl Klaipėdos apygardos prokuratūros bei STT Klaipėdos valdybos pareigūnų veiksmų, kuriais departamentui trukdoma vykdyti savo funkcijas.
Herkaus Manto gatvėje buvo numatyta statyti stiklinius pastatus.
Herkaus Manto gatvėje buvo numatyta statyti stiklinius pastatus. / Kultūros paveldo departamento nuotr.

Taip paveldosaugininkai reagavo į iškeltą naują baudžiamąją bylą po to, kai departamentas pakartotinai atsisakė suderinti žemės sklypo, esančio Herkaus Manto g. 11, Klaipėdoje, detalųjį planą.

Departamento nuomone, tokiu būdu siekiama įteisinti įstatymo draudžiamus veiksmus ir galimybę įgyvendinti neteisėtas statybas Klaipėdoje, valstybės saugomos istorinės miesto dalies teritorijoje. Čia ketinta pastatyti šešis pastatus iš stiklo ir betono, kurių aukštis siektų 30 metrų.

Išplatintame pranešime spaudai teigiama, kad Kultūros paveldo departamento rašte Generaliniam prokurorui ir STT direktoriui teigiama, kad Klaipėdos apygardos prokurorai ir STT pareigūnai gina išskirtinai privataus asmens interesus, ignoruodami viešąjį interesą, pažeisdami kultūros vertybių apsaugos konstitucinę normą. Sukuriama situacija, leidžianti piktnaudžiauti suteiktais įgaliojimais ir vykdyti neteisėtą baudžiamąjį Kultūros paveldo departamento valstybės tarnautojų persekiojimą už tai, kad jie laikosi Konstitucijoje nustatytos priedermės valstybei – saugoti kultūros vertybes.

Kreiptis Generalinę prokuratūrą ir STT įstaigą paskatino Klaipėdos apygardos prokuratūros ir STT Klaipėdos valdybos veiksmai. Iš pastarosios departamentas gavo reikalavimą pateikti įstaigos veiklą reglamentuojančius dokumentus. „Tai jau yra juridinio asmens veiklos tyrimas. Mums nebuvo paaiškinta, kokiu pagrindu pradėtas ikiteisminis tyrimas ir dar viena baudžiamoji byla. Esą visa tai dėl to, jog departamentas nevykdo Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo sprendimo, kuriuo departamento Klaipėdos padalinys įpareigotas suderinti sklypo Herkaus Manto g. 11 detalųjį planą. Kitaip tariant, liepta nusižengti įstatymui“, - sakė Kultūros paveldo departamento atstovas Arūnas Umbrasas. 

Departamento Klaipėdos padalinio specialistai atsisakė suderinti pateiktą projektą, nes kai kurie jo sprendiniai prieštaravo Nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos įstatymui ir Klaipėdos miesto bendrajam planui.
„Klaipėdos apygardos prokuratūra turėtų rūpintis ir ginti viešąjį interesą, o ne vieno privataus asmens interesus. Būtent tai ir yra daroma. Be to, mes žinome, jog šiomis statybomis suinteresuotiems asmenims teikiami ikiteisminio tyrimo duomenys, o tai grubus Baudžiamojo proceso kodekso normų pažeidimas“, - tikino A.Umbrasas.

Todėl Kultūros paveldo departamentas paprašė pradėti ikiteisminį tyrimą dėl Klaipėdos apygardos prokuratūros prokurorų ir STT Klaipėdos valdybos pareigūnų nusikalstamų veiksmų, piktnaudžiaujant savo įgaliojimais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius