Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 18

Pienininkams uždrausta Gedimino prospektu žygiuoti su karvėmis, bet jie neklauso

Vilniaus savivaldybė leidžia Pieno gamintojų asociacijai kovo 30 dieną Gedimino prospekte rengti protesto akciją, tačiau pabrėžia, kad joje negali būti nei žemės ūkio technikos, nei laužų, nei karvių. Veterinarų teigimu, galvijų naudojimas proteste būtų laikytinas žiauriu elgesiu su gyvūnais. Tačiau pienininkai draudimo girdėti nenori ir tebėra pasiryžę pagrindinėje sostinės gatvėje surengti karvių paradą.
Karvė
Karvė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vilniaus savivaldybė informuoja, kad apie tai, jog proteste naudos galvijus, protesto organizatoriai įspėjo tik žodžiu. Rašytiniame prašyme apie karves nė neužsiminta. 

Todėl ir leidimas protestui išduotas žmonėms, taip pat leista prie Žemės ūkio ministerijos mėnesiui įrengti palapinę.

„Leidimas išduotas žmonėms, o ne karvėms. Organizatoriai perspėti, kad jeigu atvyks su karvėmis, policija turės teisę nutraukti tokį piketą, nes tai bus traktuojama kaip susirinkimų įstatymo pažeidimas, kas užtraukia organizatoriams baudą nuo 144 iki 579 eurų arba areštą iki 30 parų“, – informavo Vilniaus mero patarėjas viešiesiems ryšiams Aleksandras Zubriakovas. 

Pieno gamintojų vargai

Karvės proteste kankintųsi

Dėl protesto akcijos su karvėmis pienininkai konsultavosi su Vilniaus valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba. Renginio organizatoriai tarnybai nurodė, kad renginyje bus naudojama iki 100 karvių.

Galvijų vedžiojimas, varymas didmiesčio gatvėmis nėra įprastos šios paskirties gyvūnų laikymo sąlygos, galvijams sukeliama baimė, stresas, – teigia G.Blekaitis.

Vilniaus valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, išnagrinėjusi prašymą, informavo numatomo renginio organizatorių, kad leidimo organizuoti renginį su gyvūnais neišduos, argumentuojant tuo, kad galvijai priskiriami ūkiniams gyvūnams, auginamiems dėl pieno ar mėsos. 

„Šie ūkiniai gyvūnai įprastai laikomi galvijų laikymui skirtuose pastatuose, ganomi ganyklose ar išleidžiami pasivaikščioti į tam tikslui skirtas vietas (gardus, aikšteles, aptvarus). Galvijų vedžiojimas, varymas didmiesčio gatvėmis nėra įprastos šios paskirties gyvūnų laikymo sąlygos, galvijams sukeliama baimė, stresas, kurią jie taip pat patirs ir dėl bereikalingo vežimo iš laikymo vietos ir iškrovimo iš transporto priemonės“, – teigia tarnybos Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus veterinaras Giedrius Blekaitis. 

Be to, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba atkreipia dėmesį į tai, kad, vadovaujantis Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymu, gyvūnų naudojimas reklamai, filmavimui, fotografavimui, parodose ir kituose renginiuose, jeigu dėl to gyvūnams sukeliamas skausmas, baimė, kančia <...>, laikomas žiauriu elgesiu su gyvūnais ir jų kankinimu.

Draudimų negirdi

Tačiau pienininkams draudimai nė motais. Pieno gamintojų asociacijos vadovas Jonas Vilionis penktadienį 15min patvirtino, kad protestuoti ūkininkai nusiteikę atvykti su karvėmis. 

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Pieno gamintojų asociacijos vadovas Jonas Vilionis
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Pieno gamintojų asociacijos vadovas Jonas Vilionis

Atsivešime, pasidėsime į gardus, galėsite ateiti, pamelžti, paglostyti. Ko jiems gąsdintis? Čia joks ne kankinimas, – sako J.Vilionis.

„Nėra niekur parašyta, kad negalima. Mes prašėme veterinarijos, pirmadienį dar su jais šnekėsime. Joks čia ne kankinimas. Jei noriu parduoti gyvulį, atvežti į Vilniaus skerdyklą, tai kaip tada traktuoti? Nieko jie nenukentės. Atsivešime, pasidėsime į gardus, galėsite ateiti, pamelžti, paglostyti. Ko jiems gąsdintis? Čia joks ne kankinimas. Kodėl į Briuselį atsivežti galima, o čia ne?“ – kalbėjo asociacijos vadovas. 

Jis tikino, kad jokios baudos pienininkams nebaisios. Esą, jei ūkininkai bus nubausti, protestai tik dar labiau suaktyvės. 

Pasak jo, tik protestai verčia žemės ūkio ministrę Virginiją Baltraitienę ir kitus valdžios atstovus pagaliau išgirsti ūkininkų bėdas.

„Jie dabar nė vienas nesupranta. Ta ministrė nenuvažiuoja į kaimą ir karvių nemato, kad liko tik vienetai. Mes norime parodyti, kad jų dar liko, ir paklausti, ar jų dar reikia?“ – aiškino J.Vilionis. 

Pieno gamintojų asociacijos vadovas tikina, kad iš kiekvieno rajono į Vilnių bus vežama po mažiausiai du galvijus. 

„Čia bus tik preliudija. Paskui mėnesį budėsim prie ministerijos. Bus visų ministrų, eurokomisaro nuotraukos skandinamos piene, bus visko, pamatysit“, – sakė J.Vilionis. 

Visi pieno gamintojų reikalavimai:​ 

  • Žemės ūkio ministrės Virginijos Baltraitienės atsistatydinimas. 
  • 70 mln. eurų  nuostoliams už 2015 m. kompensuoti.
  • „Pienas LT“ pieno perdirbimo įmonei – svarbaus ekonominio projekto statusas ir 15 mln. eurų investicijoms.
  • Pieno rinkos gyvybingumo palaikymo fondas iš už pieną surenkamo PVM dalies (16 proc.).
  • Tiesioginių išmokų už pirmuosius hektarus (perskirstymo išmokos) schemos netaikymas.
  • 2016-aisiais metais už kvotinio pieno toną mokėti po 25,20 eurų.
  • 30 proc. sumažinti Žemės ūkio ministerijos ir jai pavaldžių įstaigų darbuotojų skaičių.
  • Ūkio subjektų, perkančių – parduodančių žalią pieną ir prekiaujančių pieno gaminiais, nesąžiningų veiksmų draudimo įstatymo atšaukimas.
  • Vyriausybės spaudimas ES skirti papildomą finansinę paramą.
  • Žemės ūkio rūmų veiklos finansavimas. 
     

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius