Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 07 11

Politinė veidmainystė Šiauliuose: du vicemerai su skirtinga socialdemokratija

Vertybių susidvejinimas – taip būtų galima pavadinti procesus, kurie šiuo metu vyksta Šiaulių socialdemokratų partijos skyriuje. Oficialiai 71 partijos narys su vicemeru Domu Griškevičiumi priešakyje palieka skyrių. Šių narių netenka ne tik skyrius, bet ir visa partija, tačiau „separatistai“ žada toliau išlikti kairiaisiais.
Domas Griškevičius
Domas Griškevičius / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Apie kai kurių narių pasitraukimą iš Šiaulių socialdemokratų skyriaus visuomenė buvo informuota jau prieš tris dienas, tačiau pasitraukusiųjų parašai įteikti tik pirmadienį, prieš partijos tarybos posėdį.

„Ką tik perdavėme iš partijos išėjusių narių sąrašą Justinui Sartauskui. Sąraše – 71 parašas. Manau, kad artimiausiu metu bus ir daugiau“, – teigia Šiaulių vicemeras Domas Griškevičius.

Dviprasmiška, kad J.Sartauskas ir D.Griškevičius iki šiol buvo ne tik socialdemokratai, bet ir vicemerai. Abu užima politinio pasitikėjimo postus, nors D.Griškevičiaus į šias pareigas partija nedelegavo.

Kiti kairieji

Vicemeras teigia, kad realiai socialdemokratų partija Šiauliuose nėra tokia didelė, kokia skelbiasi, o išeina – nemenka dalis aktyvių žmonių. Jo žodžiais, partijos skyrius skelbia, jog turi beveik 900 narių.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Domas Griškevičius (kairėje) ir Šiaulių meras Artūras Visockas
Alvydo Januševičiaus nuotr./Domas Griškevičius (kairėje) ir Šiaulių meras Artūras Visockas

„Iš tiesų aktyvių gerokai mažiau. Nario mokestį apie 300 moka. Partijos pirmininko rinkimuose antrame ture dalyvavo per 300“, – komentavo D.Griškevičius, pabrėždamas, jog partiją palieka dauguma aktyvūs nariai.

Socialdemokratas Justinas Sartauskas vicemero pareigas neseniai gavo pro sukąstus mero dantis.

Kas toliau. Vicemeras teigia, kad partiją palikusieji neišsibėgios ir kurs visuomeninį judėjimą, kurio vertybės iš esmės atitiks kairiąsias socialdemokratines vertybes.

Judėjimo dar nėra ir pavadinimo jis neturi, bet tikėtina, jog vienu lyderių liks D.Griškevičius.

Politikas dar prieš rinkimus iš esmės atitiko mero Artūro Visocko lūkesčius, ko nebūtų galima pasakyti apie kitus socialdemokratus.

Socialdemokratas J.Sartauskas vicemero pareigas neseniai gavo pro sukąstus mero dantis. Taip buvo pasiektas perpus pasidalinusių politinių jėgų teigiamas balansas mero pusėn.

„Bus lengviau dirbti“

Socialdemokratas ir vicemeras J.Sartauskas situaciją mato kiek kitaip. Jo žiniomis, partijos pirmininko rinkimuose dalyvavo apie 450 narių, o visi pasitraukiantys demokratiją traktuoja savotiškai.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Justinas Sartauskas. Šiaulių miesto tarybos nariai
Alvydo Januševičiaus nuotr./Justinas Sartauskas. Šiaulių miesto tarybos nariai

„Niekas per jėgą į partiją nebuvo atvestas. Niekas partijoje ir nelaiko – jų valia. Beje, D.Griškevičių mes iš partijos pašalinę jau seniai, tik jis to nepripažįsta“, – kalbėjo Šiaulių socialdemokratų lyderis J.Sartauskas.

Būtų garbinga, išėjus iš partijos, palikti ir mandatą – užleisti politinio pasitikėjimo vietą socialdemokratui.

Jo manymu, išeinantieji keistai suvokia demokratiją: „Mes demokratiją suvokiame kaip taisykles visiems, o jie mano, kad taisyklės parašytos kitiems. Turime statutą ir jo privalome laikyti.“

Ką J.Sartauskas turėjo omenyje? Pagrindinis statuto pažeidimas, anot politiko, kai D.Griškevičius užėmė politinio pasitikėjimo vicemero postą, nors partija tam nebuvo suteikusi leidimo.

„Po rinkimų jis neatsiklausė partijos pritarimo – gal bijojo pasitikrinti. Dauguma, kurie išeina, viešojoje erdvėje vis pabrėždavo savo kitokią nuomonę, nei partijos skyriuje būdavo nusprendžiama demokratiškai – balsavimu“, – toliau vardijo socialdemokratų lyderis.

J.Sartauskas šiame masiniame partiečių pasitraukime mato tik pliusus: „Gal dabar jie deklaruos, kad atstovauja merui ir jungsis prie jo judėjimo? Kol kas neaišku, kam jie atstovaus, bet dirbti bus lengviau. Būtų garbinga, išėjus iš partijos, palikti ir mandatą – užleisti politinio pasitikėjimo vietą socialdemokratui.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius