Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 03 31

Prislėgtoms moterims – naujas pagalbos centras

Smurtą ar prievartą patiriančios klaipėdietės turės naują užuovėją. Savivaldybė, siekdama gauti lėšų Moterų krizės centro statyboms uostamiestyje, šiandien teiks paraišką Europos Sąjungos regioninės paramos fondui.
Pastaruoju metu moterys į specialistus kreipėsi ne tik dėl krizės šeimose, bet ir dėl ekonominio sunkmečio
Pastaruoju metu moterys į specialistus kreipėsi ne tik dėl krizės šeimose, bet ir dėl ekonominio sunkmečio / Egidijaus Jankausko/15min nuotr.
Temos: 1 Klaipėda

Specialistai pastebi, kad Klaipėdoje vis daugiau krizės ištiktų moterų kreipiasi pagalbos, todėl tokių namų atsiradimas yra ypač reikalingas. Į bėdą pakliuvusių moterų itin padaugėjo pastaruoju metu, kai moters pečius slegia ne tik smurtas šeimoje, prievarta, bet ir į neviltį varantis sunkmetis.

 „Mūsų miestas neturi specialios įstaigos moterims priglausti. Mes tik perkame tokią paslaugą, nuomojam patalpas. Padėtis yra apverktina. Šiuo metu mes turime Klaipėdos socialinės ir psichologinės pagalbos centrą. Tačiau paslauga nėra pakankamai kokybiška“, - sakė Klaipėdos savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Audronė Liesytė.

Apie vadinamuosius moterų namus buvo kalbama dar prieš ketverius metus, tačiau tik dabar pereinama prie projekto realaus įgyvendinimo.

„Paraiška dėl paramos jau yra paruošta ir antradienį ją teikiame. Šis centras kainuos daugiau nei du milijonus litų. Milijoną tikimės gauti iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų. Kitas lėšas bandysime pritraukti iš privačių struktūrų. Taip pat prisidės ir savivaldybė“, - sakė savivaldybės Investicijų ir verslo plėtros skyriaus vedėja Elona Jurkevičienė.

Egidijaus Jankausko/15min.lt nuotr./Klaipėdos socialinės ir psichologinės pagalbos centro vadovė J.Poškienė
Egidijaus Jankausko/15min.lt nuotr./Klaipėdos socialinės ir psichologinės pagalbos centro vadovė J.Poškienė

Moterų krizių centro projektas bus paruoštas jau šiemet, o statybas užbaigti numatoma kitais metais.

Moterų namus planuojama statyti greta Klaipėdos sveikatos priežiūros centro, dar vadinamos Trečiosios poliklinikos. Vieno aukšto pastatas bus 400-450 kvadratinių metrų ploto.

Pasak Klaipėdos savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėjos A.Liesytės, centre žadama įrengti apie 30 lovų. Čia bėdos ištiktos moterys kartu su vaikais galės prisiglausti ilgesniam laikui. Joms bus suteikta galimybė pačioms gamintis maistą.

Kaip teigė Socialinės paramos skyriaus vedėja, šiuo metu pagalba krizės ištiktoms moterims nėra pakankama. Nėra užtektinai vietų ilgalaikiam prieglobsčiui.

Tam pritarė ir Klaipėdos socialinės ir psichologinės pagalbos centro vadovė Jurgita Poškienė. Į centrą kreipiasi vis daugiau dailiosios lyties atstovių, kurios patiria smurtą šeimose, yra nukentėjusios nuo prekybos žmonėmis ar prostitucijos. Be to, psichologų pagalbos šaukiasi ir ekonominio sunkmečio slegiamos moterys.

„Į mūsų kompetenciją neįeina pagalbos suteikimas ekonominę krizę kenčiančioms moterims. Tačiau kartais padedame. Jos prašo netgi surasti darbą ar paremti maistu, pinigais. Jei turime labdaros – suteikiame“, - pasakojo J.Poškienė.

Likimo nuskriaustas moteris tenka priimti ne tik iš miesto, bet ir Klaipėdos rajono. Užpernai turėjome 7 tūkst., pernai – jau 8 tūkst. moterų. O šiemet dar kreipiasi ir dėl sunkmečio bėdų.
Centre teikiamos teisinė, psichologinė konsultacijos, specialistai padeda krizę šeimose išgyvenančioms moterims susirasti darbą ar naują gyvenamąją vietą.
Daug problemų kelia tai, kad centras negali pasiūlyti daug vietų laikinam moterų apgyvendinimui.
„Mes turime tik šešias lovas tiek moterims, tiek ir jų vaikams. Kartais šešiomis lovomis dalijasi net penkiolika asmenų. Yra tokių situacijų, kad mes tiesiog negalime išleisti moterų atgal į namus pas smurtaujančius vyrus“, - apgailestavo J.Poškienė.

Smurtą patiriančias moteris centre galima priglausti ilgiausiai trims dienoms.
Anot pašnekovės, krizė ištinka ir rimtos pagalbos ieško įvairiausio amžiaus klaipėdietės – nuo 25 iki 75 metų.

„Smurtą šeimoje patiria netgi ir tokio garbaus amžiaus moterys. Jei ne nuo vyrų, tai nuo savo vaikų“, - teigė J.Poškienė.

Septynerių metų patirtį turintys Klaipėdos socialinės ir psichologinės pagalbos centro darbuotojai tikisi tęsti savo veiklą ir būsimojoje moterims skirtoje įstaigoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius