Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 10 20 /19:15

Nepaisant R.Šimašiaus nenoro, laikinuoju Liberalų sąjūdžio pirmininku tapo E.Gentvilas

Penktadienio vakare į valdybos posėdį susirinkusi Liberalų valdyba laikinuoju partijos pirmininku po Remigijaus Šimašiaus pasitraukimo patvirtinto Eugenijų Gentvilą, nors R.Šimašius tikino, kad laikinuoju pirmininku turėjo tapti europarlamentaras Petras Auštrevičius. Taip pat valdyba nutarė, kad partijos suvažiavimas naują nuolatinį pirmininką rinks dar šiemet.
Remigijus Šimašius ir Eugenijus Gentvilas
Remigijus Šimašius ir Eugenijus Gentvilas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Dėl tikslios suvažiavimo datos spręs lapkričio pradžioje posėdžiausianti partijos taryba, tačiau valdyba jau dabar siūlo suvažiavimą šaukti dar šiemet iki Kalėdų ir joje rinkti naują nuolatinį partijos pirmininką.

Buvęs liberalų lyderis R.Šimašius sako, kad šiemet suvažiavime neįmanoma bus rinkti pirmininko demokratiškiau – balsuojant visiems partijos nariams. Todėl jis tikino manąs, kad skubėti nereikėtų.

Laikinuoju partijos pirmininku tapęs E.Gentvilas pritaria, kad naują pirmininką geriau būtų rinkti visuotinai, tačiau, jo nuomone, jei to neįmanoma techniškai padaryti suvažiavimą šaukiant šiemet, tada pirmininkas bus renkamas suvažiavime dalyvaujančių atstovų, kaip būdavo iki šiol.

Pasak E.Gentvilo penktadienio valdybos posėdyje nebuvo politiškai vertinamas nei pirmininko, nei trijų jo pavaduotojų pasitraukimas.

Kitą savaitę, po Vyriausiosios rinkimų komisijos sprendimo dėl dotacijos Liberalų sąjūdžiui, partijos valdyba rinksis dar kartą.

Laikinai pirmininkaus E.Gentvilas

Pagal Liberalų sąjūdžio įstatus, E.Gentvilas būdamas pirmuoju partijos pirmininko pavaduotoju laikinuoju partijos pirmininku tapo automatiškai. Partijos valdyba penktadienio vakarą patvirtino, kad laikinai partijai pirmininkautų E.Gentvilas.

Jis sako, kad eis šias pareigas iki partijos suvažiavimo, kuris, politiko nuomone, turėtų įvykti dar šiemet.

„Pagal įstatus laikinasis aš, dėl ko man tikrai džiaugsmo nėra. Tiesiog bus organizacinio tokio darbo. (...) Aš gal tiek nedurniuosiu nei 4, nei 40 dienų tapęs laikinuoju. Aš gerokai atsakingiau žiūriu į partiją, kuri, na, tikrai nelaidokime dar jos“, – sakė E.Gentvilas, priminus, kad po skandalo pasitraukus Eligijui Masiuliui laikinuoju pirmininku tapęs Antanas Guoga netrukus pasitraukė ne tik iš pirmininkų, bet ir iš partijos.

Anot jo, dabar tarp R.Šimašiaus ir Petro Auštrevičiaus vyksta „ping-pongas“, kuris partijai nenaudingas ir kurio pats E.Gentvilas žaisti neketina.

„Petrai, dabar tu vadovauk, prisiimk atsakomybę. Negerai. Negerai. Reikėtų daugiau komandinių veiksmų, mažiau ambicijų“, – sakė E.Gentvilas.

E.Gentvilo įsitikinimu, R.Šimašius be reikalo atsistatydino pasidavęs trijų ne laiku iš partijos valdybos pasitraukusių kolegų provokacijai.

Tačiau R.Šimašius tikina, kad E.Gentvilas neturėtų partijai vadovauti net laikinai.

Anot jo, geriausias laikinasis pirmininkas būtų P.Auštrevičius.

„Labai kviečiu tuos žmones, kurie inicijavo šitą pokytį, konkrečiai Petrą Auštrevičių, imtis atsakomybės ir vadovauti partijai. Nors pagal įstatus formaliai turėtų pirmasis pavaduotojas E.Gentvilas tą daryti, bet aš tikrai siūlysiu valdybai, kad tie, kas apsiima kalbėti ir šūkius sakyti, tas turi ir reikalą daryti“, – sakė R.Šimašius prieš valdybos posėdį.

Turbūt yra tokių, kurie susirinko čia su kalkuliatoriais į tariamas liberalų laidotuves. Tai laidotuvių nėra, kalkuliatoriaus nereikia, – sakė R.Šimašius.

Tačiau jis tikino, kad toks siūlymas teikiamas ne dėl nepasitikėjimo E.Gentvilu, kuris esą būtų puikus partijos pirmininkas.

„Manau, kad, jeigu esi pirmas dedantis parašą ir komentuojantis, ką reikia daryti, tai natūralu, kad politikoje atsakomybė yra atsakomybės prisiėmimas ir darbai. Aš atsistatydinu ne dėl to, kad būčiau pavargęs, atsakomybės kratyčiausi ar kitų dalykų, bet labai natūralu, kad norint dirbti reikia turėti komandos palaikymą“, – sakė jis.

R.Šimašiaus teigimu, jo sprendimą trauktis iš Liberalų sąjūdžio pirmininko posto lėmė ne ketvirtadienį Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) priimtas sprendimas pripažinti partiją gavus neteisėtą juridinio asmens paramą, bet būtent trijų valdybos narių pasitraukimas.

R.Šimašius: „Laidotuvių nėra, kalkuliatoriaus nereikia“

Jo teigimu, partija tikrai neturėtų skilti ar persikurti, nors „maitvanagiai“ to gal ir norėtų.

„Turbūt yra tokių, kurie susirinko čia su kalkuliatoriais į tariamas liberalų laidotuves. Tai laidotuvių nėra, kalkuliatoriaus nereikia“, – kalbėjo R.Šimašius, pripažinęs, kad pasisako apie Dariaus Udrio iniciatyvas.

Pasak R.Šimašiaus partijai vis dėlto išversti kailio nereikėtų.

„Yra planas neapsimetinėti prieš rinkėjus, kad mes esame kitokie negu esame. Persirenginėti paltukus ir sukneles ar dar ką nors ir apsimesti, kad mes kita komanda, tai man asmeniškai toks planas yra nepriimtinas. Jeigu dėl kažkokių teisinių dalykų tai reikėtų daryti – kita kalba“, – sakė R.Šimašius.

Pasak jo, teisinės priežastys persiorganizuoti gali kilti, jei Liberalų sąjūdžiui nepavyktų teisme įrodyti savo nekaltumo.

R.Šimašius iš valdybos posėdžio išėjo pabuvęs jame vos pusvalandį. Politikas sakė norintis pailsėti.

Po R.Šimašiaus išėjimo posėdžiui pirmininkauti kaip laikinasis partijos pirmininkas sėdo E.Gentvilas.

P.Auštrevičius vadovauti nenori

P.Auštrevičius naujienų agentūrai BNS R. Šimašiaus siūlymą laikinai perimti partijos pirmininko vairą pavadino „komedija“ ir pabrėžė, kad tai prieštarauja partijos įstatams.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Petras Auštrevičius
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Petras Auštrevičius

„Man toks Remigijaus apsisprendimas yra netikėtas. Siūlyčiau nesivadovauti emocijomis, situacija per daug rimta, kad mes vadovautumėmės tik emocijomis. (...) Gal Remigijus nesutinka su mūsų išdėstytais siūlymais eiti esminių pokyčių keliu, neatmesti nė vieno varianto ir galbūt galvoti apie naujos politinės partijos kūrimą. Galbūt jis nesutinka. Bet toks nesutikimas turi būti pareikštas rimtos diskusijos metu viduje. Aš tai priimu kaip atsitraukimą nediskutuojant“, – BNS penktadienį sakė P. Auštrevičius.

Nei P.Auštrevičius, nei Vitalijus Gailius penktadienio valdybos posėdyje nepasirodė. Trečias ketvirtadienį pasitraukęs iš pirmininko pavaduotojų Marcijonas Urmonas tikino, kad partijos pirmininko atsistatydinimas ir valdybos sprendimas greičiau šaukti suvažiavimą yra tie pokyčiai, kurių tikėtasi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius