-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 02 21

Rinkimai domina net juokdarius

Artėjant prezidento rinkimams sukruto savitai mąstantys ir besielgiantys veikėjai. Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) neseniai sulaukė didžiuoju kunigaikščiu Vilgaudu prisistatančio Stasio Urniežiaus prašymo registruoti jį kandidatu.
Algirdas Pilvelis
Algirdas Pilvelis / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Rinkimai

Gegužę varžytis dėl Lietuvos vadovo posto norėtų ne tik solidūs politikos ir visuomenės atstovai, bet ir įvairiais skandalais bei ekscentriškais poelgiais pagarsėję asmenys. Nors registruotis kandidatais galima tik nuo vasario 26-osios, VRK kone kasdien sulaukia skambučių iš besidominčiųjų savo galimybėmis kandidatuoti.

Lankstėsi prieš R.Paksą

Valstybės vadovo postu susiviliojęs S.Urniežius – spalvinga asmenybė. Anksčiau lietuvių kalbos ir literatūros mokytoju dirbusį keistuolį dažniausiai galima sutikti sostinės senamiestyje. Neblaivus gatvėmis vaikštinėti nevengiantis S.Urniežius – dažnas mitingų dalyvis.

Prieš kelerius metus jis buvo sukėlęs skandalą, kai prezidentaujant Rolandui Paksui nekviestas pateko į Vasario 16-osios pokylį prezidentūroje, neblaivus lankstėsi tuomečiam šalies vadovui ir bučiavo jam ranką.

Keisčiausi šio žmogaus poelgiai vilniečių jau nebestebina. Praeiviai kartą palyginti ramiai stebėjo pilną maišą bulvių į Pilies gatvę atsinešusį S.Urniežių. Jis ragino nesivaržyti ir už dyką pasiimti bulvių. „Lietuvos vaikai, ateikite, aš jus pamaitinsiu“, – tąkart šaukė S.Urniežius.

Prieš kelerius metus jis buvo sukėlęs skandalą, kai prezidentaujant Rolandui Paksui nekviestas pateko į Vasario 16-osios pokylį prezidentūroje, neblaivus lankstėsi tuomečiam šalies vadovui ir bučiavo jam ranką.

S.Urniežius jau apsilankė VRK ir parašė prašymą registruoti jį kandidatu į prezidentus. Pasak komisijos vadovo Zenono Vaigausko, S.Urniežiaus buvo paprašyta ateiti vėliau, kai prasidės oficiali kandidatų registracija.

Klastojo parašus

Apie ketinimą dalyvauti rinkimuose oficialiai jau pareiškė leidėjas Algirdas Pilvelis. Prezidento postas jį masina ne pirmą kartą. Jis šalies vadovo rinkimuose dalyvavo 2002-aisiais, tačiau tesurinko 0,14 proc. balsų.

Leidėjas laimę bandė ir 2004 metais, tačiau nebuvo registruotas kandidatu. Tąsyk A.Pilvelis nustebino VRK pristatytais parašų rinkimo lapais, kuriuose beveik pusė parašų buvo padirbti, o kai kurios išgalvotos pavardės – sudarytos iš necenzūrinių žodžių. Buvo nustatyta, kad net 70 proc. visų parašų surašyti viena ranka.

VRK parašus pateikė prokurorams, o pats A.Pilvelis taip pat kreipėsi į teisėsaugininkus ir prašė ištirti, kur dingo 700 rėmėjų parašų.

Teismas nusprendė, kad VRK atsisakymas registruoti A.Pilvelį kandidatu – teisėtas. Kandidatuodamas 1997-aisiais A.Pilvelis komisijai taip pat buvo pateikęs įtartinų parašų.

Incidentas nepakenks

Skandalingai spėjo pagarsėti ir šiemet pretenzijas į šalies vadovo kėdę pareiškusi Klaipėdos notarė Vilma Juostė. Praėjusį savaitgalį ji buvo sučiupta girta prie vairo. Pareigūnų stabdoma moteris nesustojo, o tik padidino greitį. Galiausiai sustabdyta notarė atsisakė pasitikrinti blaivumą, todėl jai buvo užfiksuotas sunkus girtumo laipsnis. V.Juostė aiškino, esą šis pasivažinėjimas – jos rinkimų kampanijos dalis.

Apie ketinimą dalyvauti rinkimuose oficialiai jau pareiškė leidėjas Algirdas Pilvelis.

Tačiau VRK vadovas Z.Vaigauskas nemano, kad tai V.Juostei gali sukliudyti siekti šalies vadovo posto. „Jeigu praras teisę vairuoti, ją į sostinę kas nors atveš. Administracinė nuobauda nesukliudys, tai gali padaryti nebent teismo paskirta bausmė“, – tvirtino jis.

„Uždraudė“ rinkimus

Neseniai VRK gavo filologe prisistačiusios kaunietės Irenos Žvinklevičienės anketą. Įstatymas numato, kad norintis būti registruotas kandidatu asmuo turi atvykti į komisiją ir pats pristatyti reikiamus dokumentus.

Kaip LŽ pasakojo Z.Vaigauskas, šiuo metu aktyviai domimasi galimybe būti registruotais kandidatais. Komisija kone kasdien sulaukia skambučių ir klausimų apie registravimo procedūras.

„Man kartais tų žmonių net gaila. Gal jiems tai yra tam tikra pramoga. Parašė žiniasklaida, kad nėra kandidatų, žmonės galbūt nori užpildyti šį trūkumą“, – svarstė VRK pirmininkas. Neabejojama, kad daugelį pretendentų atsijos užstatas, siekiantis 11,6 tūkst. litų.

Z.Vaigausko teigimu, keistuolių, norinčių varžytis dėl posto, atsiranda prieš kiekvienus prezidento rinkimus.

Jis pasakojo, kad prieš anksčiau vykusius rinkimus viena į VRK kreipusis moteris buvo įsitikinusi, jog sumokėjęs rinkimų užstatą asmuo iškart tampa prezidentu. Prieš 1997 metų rinkimus VRK buvo gavusi ranka rašytą kunigaikščiu Mindaugu prisistačiusio žmogaus „dekretą“, kuriame buvo uždrausta rengti rinkimus, o jiems skirtus pinigus liepta panaudoti jo karūnavimui.

Siekia dėmesio

„Tai paprasčiausias ekshibicionizmas“, – keistuolių ketinimus varžytis dėl šalies vadovo posto LŽ įvertino politologas Algis Krupavičius. Jo tvirtinimu, rinkimai tokiems žmonėms – puiki proga atkreipti į save dėmesį. „Akivaizdu, kad tokie kandidatai šansų neturi, bet kaskart jų atsiranda. Tai tėra pasirodymas visuomenei, ir tiek“, – aiškino politologas.

Jo nuomone, šansų neturinčių, bet posto siekiančių žmonių skaičių pakoreguos visuomenėje gerai žinomų asmenų sprendimas. Pavyzdžiui, jeigu rinkimuose nuspręs dalyvauti itin palankiai vertinama eurokomisarė Dalia Grybauskaitė, pretendentų marginalų turėtų gerokai sumažėti.

Iki šiol apie ketinimus siekti prezidento posto yra paskelbę europarlamentarė Laima Andrikienė, atsargos brigados generolas Česlovas Jezerskas, partija „Tvarka ir teisingumas“ iškėlė Valentino Mazuronio kandidatūrą. Ar kandidatuoti, svarsto buvęs Seimo narys, rinkimuose į parlamentą nesėkmę patyrusios Pilietinės demokratijos partijos pirmininkas Algimantas Matulevičius.

Vakar Panevėžyje lankęsis Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas per susitikimą su miesto visuomene, paklaustas, ar kandidatuos į prezidentus, atsakė teigiamai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius