Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 08 10

Rusijos prezidento Vaiko teisių įgaliotinis prašo Lietuvos perduoti Rusijai Gatajevų globotus vaikus, Lietuvos URM tvirtina negavusi jokio kreipimosi

Rusijos Federacijos prezidento Vaiko teisių įgaliotinis Pavelas Astachovas kreipėsi į Lietuvos Respublikos vaiko teisių įgaliotinį ir užsienio reikalų ministrą, prašydamas padėti sugrąžinti į tėvynę šešis vaikus iš Rusijos, rašoma oficialioje įgaliotinio svetainėje.
Gatajevų drama: vieniems – didvyriai, kitiems – nusikaltėliai.
Gatajevų drama: vieniems – didvyriai, kitiems – nusikaltėliai. / LŽ nuotr.
Temos: 2 Vaikai Rusija

Čia pat nurodoma, jog turimi omenyje našlaičiai iš Čečėnijos, kuriuos nuo 1997 metų vežė į Lietuvą Malikas ir Chadižat Gatajevai – šeimos vaikų namų „Rodnaja semja“ vadovai. 

Lietuvoje šeima gyvena name, kurį įsigijo tarptautinės humanitarinės organizacijos.

„Tai leido vaikams po ilgos pertraukos vėl pradėti lankyti mokyklas ir vaikų darželius. Vaikai taip pat gavo būtiną gydymą. 2006 metais dar kartą į Lietuvos Respubliką buvo atvežti dar 9 nepilnamečiai vaikai. Vieni vaikai, sulaukę pilnametystės, sugrįžo į Rusiją, kiti liko nuolat gyventi Lietuvoje su įtėviais Gatajevais, padėdami jiems auklėti ir gydyti kitus vaikus. 2008 metais sutuoktiniams Gatajevams Lietuvos teisėsaugos institucijos pateikė kaltinimus žiauriai elgiantis su vaikais ir uždarė 11-ai mėnesių į tardymo izoliatorių Kaune“, – rašoma Rusijos prezidento įgaliotinio vaiko teisių klausimais pranešime.

Jame teigiama, kad išleisti į laisvę Gatajevai išvažiavo į Suomiją, kur paprašė politinio prieglobsčio.

„Bet jų nepilnamečiai vaikai liko Lietuvoje be įtėvių globos. Šiuo metu Lietuvos Respublikoje yra 6 Rusijos vaikai. Rusija ne kartą ėmėsi priemonių susigrąžinti vaikus į tėvynę. 2011 metais Lietuvos Respublikoje apsilankė delegacija, kuriai vadovavo Čečėnijos Respublikos užsienio ryšių, nacionalinės politikos, spaudos ir informacijos ministras“, – teigiama pranešime.

P.Astachovas nurodo, jog „Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas per vizitą į Lietuvą kėlė klausimą dėl vaikų sugrąžinimo, dėl to Rusijos URM nusiuntė kelias diplomatines notas“.

Tuo metu Lietuvos užsienio reikalų ministerija penktadienį pareiškė, kad nėra gavusi jokio kreipimosi dėl Gatajevų globotų vaikų perdavimo Rusijai, todėl kol kas nuo komentrų susilaiko.

„Siekiant sureguliuoti situaciją buvo pasitelktos į pagalbą autoritetingos teisių gynimo organizacijos, Seimo deputatai ir žiniasklaidos priemonių atstovai. Tačiau vaikų likimas iki šiol neišspręstas. Siekiant toliau dirbti, kad būtų sugrąžinti vaikai, būtina suvienyti Rusijos ir Lietuvos pastangas šiai sudėtinai situacijai išspręsti“, – sakoma įgaliotinio laiške.

Įgaliotinio tinklapyje pranešama, jog artimiausiu laiku teisių gynimo organizacijų atstovai, oficialūs vaikų globėjai, taip pat dviejų nepilnamečių vaikų tėvai rengiasi apsilankyti Lietuvos Respublikoje.

Lietuvos atstovai, kaip teigiama Rusijos prezidento įgaliotinio pranešime, paprašė visų pažymų, patvirtinančių vaikų gyvenimo iš išlaikymo Čečėnijoje sąlygas, jeigu jie bus sugrąžinti.

Dokumentų paketas, anot Rusijos valdžios atstovo, surinktas.  

"Grozno angelais" vadintų čečėnų porą 2009-ųjų birželio pradžioje Kauno miesto apylinkės teismas pripažino kaltais dėl smurtavimo prieš globotinius, grasinimo nužudyti, savavaldžiavimo. Už tai jiems skirta po 10 mėnesių nelaisvės.

Vėliau Kauno apygardos teismas kaltinimus perkvalifikavo į turto prievartavimą ir sugriežtino bausmes - skyrė po pusantrų metų nelaisvės. Po šio nuosprendžio paskelbimo Gatajevai dingo. Tuomet buvo išduotas Europos arešto orderis, tačiau 2010 metų kovą Teisingumo ministerija atšaukė šį orderį, nes Lietuvos Aukščiausiasis Teismas nurodė iš naujo nagrinėti Gatajevų bylą.

Žmogaus teisių gynėjai šioje byloje įžvelgė galimų pažeidimų, nes kilo klausimų dėl Lietuvos valstybės saugumo departamento pareigūnų vaidmens joje, svarstyta, ar su tuo negali būti susijusios Rusijos tarnybos.

Šiemet gegužę Lietuvos apeliacinis teismas panaikino Klaipėdos apygardos teismo nutartį, kuria sutuoktiniams M. ir K.Gatajevams buvo paskelbta paieška ir skirtas suėmimas.

Pasak Apeliacinio teismo, Gatajevai Suomijoje laukė atsakymo dėl prieglobsčio suteikimo, tuo pačiu nuolat domėjosi byla, pasirūpino, kad teismas Lietuvoje žinotų, kokie gynėjai atstovauja jų interesams, taigi esant tokioms aplinkybėms nėra ir nebuvo pagrindo konstatuoti, kad nežinoma Gatajevų buvimo vieta ir kad jie pasislėpė nuo teismo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius