Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 24

Sąlygas jau diktuoja butų nuomininkai

Norintiems sostinėje išsinuomoti butą dabar – puikiausias laikas. Vilniečiai plačiai atvėrę duris laukia nuomininkų, ir prognozuojama, kad butų nuomos kainos dar kris.
Neseniai daugelis skubėjo įsigyti naują būstą. Dabar daugelį naujakurių jau pradėjo smaugti paskolos.
Dabar išsinuomoti butą sostinėje visiškai nebesudėtinga. / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Nekilnojamojo turto pardavėjai tvirtina, kad šiuo metu rinkoje nuomojamų butų pasiūla gerokai viršija paklausą. O nuomos kainos, palyginti su praėjusia vasara, nukrito kone perpus, rašo dienraščio „Lietuvos rytas“ priedas „Sostinė“. 

Pačiame Vilniaus centre vieno kambario butą galima išsinuomoti už 800 litų per mėnesį, nuosavą namą Salininkuose – už 600 litų. Taip pat galima ir derėtis. Prieš metus situacija buvo visai kitokia. Tuomet vidutinė dviejų kambarių buto nuoma gyvenamuosiuose sostinės rajonuose kainavo vidutiniškai 1500 litų, be to, butų savininkai ne visus nuomininkus ir sutikdavo įsileisti.

Vieno kambario buto nuomos kaina turi būti apie 600-700 litų, o dviejų kambarių – iki 1000 litų. Trijų kambarių butai tapo visai nepopuliarūs. Tokį dabar galima išsinuomoti už 700 litų, – teigia Vladimiras.

Butų nuomos ir pardavimo agentūros „Avoltera“ savininkas Vladimiras prisimena, kad anksčiau pats ieškodavo vilniečių, norinčių išnuomoti savo butą, kabindavo skelbimus laiptinėse. Dabar jie patys paskambina į agentūrą. „Žmonės prašo: išnuomok mano dviejų kambarių butą, o man rask vieno kambario butą. Arba vilniečiai kraustosi pas giminaičius, kad tik galėtų užleisti savo butą kitiems ir už tai kas mėnesį gauti tam tikrų pajamų. Kiti nori išnuomoti vieną ar du kambarius savo bute, tačiau tokius pasiūlymus atmetame. Žmonės nebenori nuomotis kambario ir gyventi su šeimininkais, nes už panašią sumą gali įsikurti vieno kambario bute“, – dienraščiui sakė Vladimiras.

„Ne visus butus sutinkame nuomoti, renkamės palankiausius variantus. Viskas priklauso nuo kainos, rajono. Vieno kambario buto nuomos kaina turi būti apie 600-700 litų, o dviejų kambarių – iki 1000 litų. Trijų kambarių butai tapo visai nepopuliarūs. Tokį dabar galima išsinuomoti už 700 litų“, – pasakoja Vladimiras. Už 600 litų per mėnesį galima išsinuomoti net namą Salininkuose.

Tačiau norinčiųjų tai padaryti kol kas nėra. Vladimiras įsitikinęs, kad būsto nuomos kainos šiais metais turėtų dar kristi. Jos gali pasiekti 2002-2003 metų lygį, kai vieno kambario butą buvo galima išsinuomoti už 100 JAV dolerių arba už maždaug 300 litų.

Individualios įmonės „Gelminta“ savininkė Audronė nuomojant būstus tarpininkauja jau 13 metų. Moteris pastebėjo, kad šiuo metu Vilniuje vyksta savotiška migracija. Anksčiau brangiai butus išsinuomoję žmonės naudojasi dabartine padėtimi. Jie susiranda pigesnę pastogę arba už tą pačią kainą randa erdvesnį, modernesnį ar patogesnėje vietoje esantį būstą. Likusių tuščių butų savininkai priversti nuleisti kainą. „Dar vasarą dviejų kambarių buto Šiaurės miestelyje nuoma kainavo 1600 litų per mėnesį. Dabar kaina 400 litų mažesnė. Nuomininkai taupo ir kooperuojasi. Dviejų kambarių bute gyvena po keturis žmones. Anksčiau butų savininkai nenorėdavo priimti daug žmonių, o dabar nusileidžia. Ypač jei butas yra senos statybos“, – sakė Audronė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius