-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 03 07

Savaitės skaitiniai: 7 įsimintiniausi 15min.lt tekstai

Savaitė žurnalistine prasme 15min.lt buvo fantastiška. D.Pancerovas dirbo Ukrainoje. Ž.Pekarskas lydėjo donoro širdies kelią iš Paryžiaus į Vilnių. Po S.Malinausko rašinio apie Žemės ūkio ministeriją premjeras kreipėsi į prokuratūrą ištirti galimos korupcijos. L.Vireliūnaitė pagavo premjerą A.Butkevičių tiesiogiai dalyvaujant mero rinkimų antrajame ture savo partiečių naudai. Paskelbėme daug puikių komentarų. Štai tie tekstai, kuriuos būtų verta perskaityti, jei kartais juos praleidote.
Lietuvis instruktorius Pribaltas veda karinius mokymus Ukrainos kariams
Lietuvis instruktorius Pribaltas veda karinius mokymus Ukrainos kariams / Dovydo Pancerovo nuotr.

1. Garis Kasparovas: Borisas Nemcovas atidavė savo kūną, širdį ir balsą Rusijai

AFP/„Scanpix“ nuotr./Garis Kasparovas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Garis Kasparovas

Borisas Nemcovas – mano ilgametis draugas ir kolega Rusijos opozicijoje, buvo nužudytas pačiame Maskvos centre penktadienio naktį. Keturios kulkos atėmė jo gyvybę Kremliaus pašonėje, kur jis kažkada dirbo Boriso Jelcino vicepremjeru, rašoma „The Wall Street Journal“.

2. Dovydo Pancerovo reportažas iš Ukrainos: Lietuvis instruktorius pafrontėje treniruoja į karą išvykstančius ukrainiečius

Dovydo Pancerovo nuotr./Lietuvis instruktorius Pribaltas veda karinius mokymus Ukrainos kariams
Dovydo Pancerovo nuotr./Lietuvis instruktorius Pribaltas veda karinius mokymus Ukrainos kariams

Karo instruktorius Pribaltas prišoka prie jauno ukrainiečio kario, atima ginklą ir užrėkia taip, kad balsas sprogsta tarp apleisto pastato sienų lyg garsinė granata: „Kodėl niekam nekyla klausimų, o tau kyla? Nes vakar nieko nesimokei! Rodau paskutinį kartą, žiūrėk!“ Jaunas karys iš Vidaus reikalų ministerijos bataliono „Šiaurinis korpusas“ ginčijasi dėl to, kaip teisingai reikia vykdyti uždarų patalpų šturmą. Ukrainiečiui neaišku, kodėl, įsiveržęs pro duris, jis turi bėgti tiesiai, o ne užimti poziciją kairėje. 36 metų Lietuvos kariuomenės atsargos karininkas Pribaltas jau įprato, kad iš fronto sugrįžę Ukrainos kariai mėgsta ginčytis dėl taktikos.

3. Filmuotas pasakojimas: kaip donoro širdis iš Paryžiaus atkeliavo Estrėjai į Vilnių

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Mažoji Estrėja vis dar laukia donorinės širdies
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Mažoji Estrėja vis dar laukia donorinės širdies

Chirurgai, atliekantys transplantacijos operacijas, ir lakūnai, gabenantys organus sraigtasparniais, apie tai, kas daugeliui atrodo stebuklas, kalba santūriai.Suprask, mes tiesiog dirbame savo darbą, viską stengiamės atlikti profesionaliai. Ir tikrai, jie yra aukščiausios klasės profesionalai. Lietuva pagrįstai gali didžiuotis, kad yra transplantologijos lyderė Baltijos regione, į mūsų medikus pagarbiai žvelgiama ir Paryžiuje, ir Barselonoje (Ispanija yra transplantacijų lyderė).

4. Kas laimėjo merų ir vietos tarybų rinkimus – visi miestai ir rajonai kaip ant delno

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Rinkimai Kaune
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Rinkimai Kaune

Sekmadienį tauta pirmą kartą tiesioginiuose merų rinkimuose išreiškė savo valią, kas turėtų užimti savivaldybių vadovų postus, o taip pat rinko ir savivaldybių tarybas. 15min.lt pateikia rinkimų rezultatus – kurios partijos ir kiek mandatų gavo savivaldybių tarybose, kur buvo išrinkti merai, o kur antrame ture vyks pakartotinis balsavimas.

5. Alvydo Januševičiaus straipsnis:  Duris atveria antram gyvenimui prikeltas Aukštaitijos perlas – Burbiškio dvaras

Alvydo Januševičiaus nuotr./Duris atvers Burbiškio dvaras
Alvydo Januševičiaus nuotr./Duris atvers Burbiškio dvaras

Trečiadienį, kovo 4 dieną, Anykščių rajone esantis Burbiškio dvaras oficialiai atveria duris. Dvaras ir greta įsikūręs kaimas su penkiais rūkstančiais kaminais buvo minimi jau XVII amžiuje, tačiau jis atkurtas pagal XIX amžiaus laikus, kuomet čia šeimininkavo Veclovavičiai.

6. Rimvydas Valatka: Rusijos karo su Ukraina metinės – kur nesustos Hitleris vardu Putinas? (II)

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Rimvydas Valatka
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Rimvydas Valatka

Nuo Rusijos karo prieš Ukrainą pradžios praėjo metai. Karo metines V.Putino režimas pažymėjo parodomąja opozicijos veikėjo B.Nemcovo egzekucija šalia Kremliaus. Su sniego valymo mašina, nors nebuvo jokio sniego, pabrėžtinai be policijos, kurios čia prikimšta ir kuri, iškėlus antiputinišką plakatą, atvyksta per 20 sekundžių, ir be FSB agentų, kurie B.Nemcovą sekdavo net Vilniuje.

7. Mantas Adomėnas: Rinkimų kampanija – ko mus gali pamokyti Antika?

C.Maccario freska Ciceronas smerkia Katiliną
C.Maccario freska Ciceronas smerkia Katiliną

Ką tik vyko rinkimai, ir iki savaitgalio kone visą viešąją erdvę užgožė rinkimų kampanijos crescendo: plakatai, reklamos per radiją ir TV, interneto baneriai, ginčai ir agitacija socialiniuose tinkluose, skambučiai į duris. Visa tai mums atrodo taip nauja ir modernu, taip atspindi mūsų, XXI amžiaus žmonių, savimonę, kuriems naujumas yra svarbiausias vertės matas, kuriems prieš ketverius metus panaudotas rinkimų šūkis jau atrodo susinešiojęs, moraliai pasenęs. Todėl mums net į galvą neateina, kad ne tik panašių aistrų, bet ir panašių technikų bei gudrybių būta neatmenamais laikais – Antikoje, apie kurią dabartinės mokyklos beveik nieko nebemoko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius