Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 03 14

Savaitės skaitiniai: 7 įsimintiniausi 15min.lt tekstai

Prabėgusią savaitę žymi Kovo 11-osios jubiliejaus ženklas. Valstybės nepriklausomybės atkūrimo 25-metį stengėmės parodyti per tai, kaip keitėsi mūsų miestai ir miesteliai: Rokiškis, Lukšiai, Dusetos, Raudondvaris, Juknaičiai. Todėl šios savaitės įsimintiniausi tekstai ir yra yra reportažai iš Lietuvos.
Dusetose
Dusetose / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

1. Mažiausias Lietuvos miestas Dusetos – Dievo užantis be nuobodulio

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Dusetose
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Dusetose

Dusetose liko vos daugiau nei 600 gyventojų, tačiau senąja rajono centro dvasia gyvenantis miestelis klesti. Jis garsus toli gražu ne tik Sartų žirgų lenktynėmis, bet ir savo stipriomis dailės pedagogikos tradicijomis, žmonų nešimo ir vėžių valgymo čempionatais. Šiemet čia užsimota surengti parasparnių varžybas. Ko dar prisigalvos dusetiškiai?

2. Laisvė Rokiškį pakeitė kaip meilė pakeičia žmogų – šypseną ir dainą į lūpas įdėjo

Jurgitos Lapienytės nuotr./Rokiškio dvaras
Jurgitos Lapienytės nuotr./Rokiškio dvaras

Kaži ar yra Lietuvoje rajoninis miestas, kur neišgirsi raudos apie išvažiuojantį jaunimą, vargingą senolių dalią, nedarbą ar alkoholio upes. Panašių skundų išgirdome ir Rokiškyje, tačiau rašinėlio iš serijos „sodybų tuštėjimo metas“ šįkart jums nepasiūlysime ir pabūsime Rokiškio – grafų ir linksmų senolių miesto – ambasadoriais.

3. Slapti V.Putino kariai jau Vilniuje – prisidengę labdara bruka propagandą

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Rusijos teroristas prie Donecko oro uosto
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Rusijos teroristas prie Donecko oro uosto

„Aš iš Donecko. Petro Porošenka su automatu užgrobė valdžią, vėliau suklastojo prezidento rinkimus, o dabar žudo Donecko ir Luhansko gyventojus. Jis bombarduoja mokyklas, ligonines ir vaikų namus. Į Lietuvą atvykau rinkti paramos“, – dėsto žalia striuke pasipuošęs Igoris Jalaginas. Jaunuolis taip pat mojuoja Vilniaus savivaldybės išduotu leidimu, dalija skrajutes, ant kurių „Maxima“, „Akropolis“ ir LNK logotipai. Taip galvojantis ir organizacijai „Ežiai“ atstovaujantis žmogus turi vizą gyventi Lietuvoje ir leidimą iš mūsų šalies gyventojų rinkti paramą.

4. Luhansko frontas: Karas Ukrainoje įsuko ir nešvarų Lenkijos pasienio turgaus vaikinų biznį

Dovydas Pancerovas nuotr./Parama Ukrainos kariams organizuojama daugiabučių kiemuose
Dovydas Pancerovas nuotr./Parama Ukrainos kariams organizuojama daugiabučių kiemuose

Mintis pasikišti po koja švedišką peilį, kurį prieš akimirką ištraukiau iš Ukrainos kariams vežamos paramos paketo, atrodė labai protinga. Aišku, net neįsivaizdavau, ką daryčiau su tuo daiktu, jeigu aplink visureigį besitrinančios žmogystos pabandytų mane užkabinti. Tą naktį vienas sėdėjau automobilyje, stovinčiame nykiame Lenkijos ir Ukrainos pasienio miestelyje Šehini. Čia prasidėjo kelionė į Luhansko frontą, kur vežėme lietuvių suaukotą paramą kovojantiems ukrainiečiams.

5. Lukšiai – kūrybingų menininkų ir veiklių miestelėnų kuriamas Suvalkijos perlas

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Lukšiai
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Lukšiai

Lukšių miestelis pirmasis nepriklausomoje Lietuvoje parodė, kas yra tikroji savivalda – įkūrė savo komunalinio ūkio tvarkymo organizaciją, pastatė darželį, mokyklą, turėjo savo biudžetą. Nors dabar daug kas kitaip, bet miestelis vis tiek kasmet gražėja, o šalia esantis dvaras iš vaiduoklio virto ištaigingais rūmais su dideliu parku, kur vyksta menininkų plenerai, verda kultūrinis gyvenimas.

6. Trakiečiai apie Trakus: rajono valdžia korumpuota, turizmo nėra, bet bedarbių – irgi

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Trakų gyventojai iš valdžios nieko nesitiki ir savo laimę kuria patys
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Trakų gyventojai iš valdžios nieko nesitiki ir savo laimę kuria patys

Trakų gyventojai paskendę kasdieniuose darbuose ir dėl politikos smarkiai galvos nesuka. Jie netgi labai abejoja, ar dalyvaus pakartotiniuose savivaldos rinkimuose birželį – juk bus pats sezonas. Nedarbo lygis Trakų rajono savivaldybėje pasiekė rekordines žemumas ir sudaro vos 5,6 proc. Tai - mažiausias nedarbas visoje Lietuvoje. Tačiau gyventojai pabrėžia, kad tai – tikrai ne valdžios nuopelnas. Tai kieno gi?

7. Aristokratišką palikimą atgaivinęs Raudondvaris plečiasi kaip ant mielių

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Raudondvaris
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Raudondvaris

Raudondvaris – vienas nedaugelio miestelių, kur gyventojų per 25 laisvos Lietuvos metus ne tik nesumažėjo, bet ir padaugėjo. Taip visų pirma yra dėl to, kad daug prakutusių šeimų čia noriai keliasi iš šalimais esančio Kauno, tačiau Raudondvaris toli gražu nėra tik priemiestis, kur grįžtama vien pernakvoti – čia veikia klubai, būreliai, organizuojamos bendruomenės šventės, įvairūs renginiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius