Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 02 01

Savaitės skaitiniai: septyni įsimintiniausi 15min.lt tekstai

Sužlugusios derybos dėl taikos Ukrainoje, „Islamo valstybės“ teroristų žudomi įkaitai, buvusio buvusio TV laidų vedėjo teismas, iš globėjų Norvegijoje jų tikrų tėvų „grobiami“ vaikai – naujienų srautas praėjusią savaitę buvo intensyvus. 15min.lt buvo įvykių sūkuryje, tačiau publikavo ir tokių tekstų, prie kurių savaitgalį verta sugrįžti.
A.Litvinenka
A.Litvinenka / AFP/Scanpix nuotr.

1.Jurgitos Lapienytės interviu su Lietuvos banko vadovu Vitu Vasiliausku: „Jeigu neaugs kainos, nedidės ir pajamos“

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Tiesioginėje 15min.lt konferencijoje – Lietuvos banko vadovas Vitas Vasiliauskas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Tiesioginėje 15min.lt konferencijoje – Lietuvos banko vadovas Vitas Vasiliauskas

Paradoksas – mokęs valstybes ir gyventojus laikytis finansinės drausmės, dabar Europos centrinis bankas (ECB) pasiryžęs padaryti viską, kad verslas ir žmonės pradėtų skolintis ir leisti svetimus pinigus. Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas interviu 15min.lt sakė, kad ECB išleisti iki 1,3 trilijono eurų ketina ne veltui – jis nori padidinti kainas. Jeigu didės kainos, pasirodo, pilnesnė bus ir piniginė.

2. Jurgitos Lapienytės interviu su verslininku Gediminu Žiemeliu: Kritikos sulaukiu dėl savo nuomonės ir kitų pavydo

„Avia Solutions Group“ nuotr./Gediminas Žiemelis, „Avia Solutions Goup“ valdybos pirmininkas
„Avia Solutions Group“ nuotr./Gediminas Žiemelis, „Avia Solutions Goup“ valdybos pirmininkas

Paaštrėjus geopolitinei situacijai, „Avia Solutions Group“ valdybos pirmininkas Gediminas Žiemelis, turintis daug verslo ryšių su Rusija, Lietuvoje piešiamas kone kaip tėvynės išdavikas. 15min.lt jis pasakojo, kad stengiasi į politiką kištis kuo mažiau, tačiau pažymėjo, kad kartais Lietuvoje vadovaujamasi politine logika ar tiesiog spekuliacijomis, o ekonominiai interesai yra nustumiami į šoną.

3. Labai aktualus Laimanto Jonušio komentaras: Šiuolaikinė barbarybė – islamo šešėlis

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Laimantas Jonušys
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Laimantas Jonušys

Islamas – taiki religija, o dauguma musulmonų nepritaria terorizmui Alacho vardu. Šitaip Europa buvo įtikinėjama po „Charlie Hebdo“ redakcijos išžudymo Paryžiuje. Ar šis teiginys teisingas? Be abejo, teisingas, bet problemų su šiandiene musulmonų gyvensena ir mąstysena yra kur kas daugiau, negu pasauliui norėtųsi, negu kartais siekiama pavaizduoti.

4. Naujojoje Vilnioje gimęs lenkų rašytojas Tadeuszas Konwickis: „Esu įtarus lietuvis“

„Wikimedia commons“ nuotr./Lenkų rašytojas Tadeusz Konwicki
„Wikimedia commons“ nuotr./Lenkų rašytojas Tadeusz Konwicki

Sausio 7 d. mirė lenkų rašytojas ir režisierius Tadeuszas Konwickis, gimęs 1926 m. Naujojoje Vilnioje. Tarpukario Vilniuje prabėgusi vaikystė ir jaunystė nuolat atsispindėjo jo kūryboje. T Konwickis priklausė garsiajai Lenkų kino mokyklai, kūrė autorinius filmus, apdovanotas daugeliu literatūros ir kino apdovanojimų (pavyzdžiui, 1958 m. Venecijos kino festivalio Didžiuoju prizu už „Paskutinę vasaros dieną“). Lietuviškai išleisti romanai „Šių dienų sapnininkas“ („Vaga“, 1968) ir „Mažoji apokalipsė“ (Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, 2001). Spausdiname pokalbį su T.Konwickiu, publikuotą leidinyje „Polityka“.
 

5. Minties rykštės: Demokratijos polinkis į totalitarizmą

Claude'as Lefortas
Claude'as Lefortas

Į praeitį nuėjus George'o Soroso remtam Atviros Lietuvos fondui, ne vienas Lietuvos intelektualas, studentas, profesorius ir šiaip žingeidus žmogus pasigenda Lietuvos knygų lentynoje naujausių pasaulio filosofijos, politologijos, istorijos įžvalgų vertimų. 15min.lt su Vilniaus universiteto profesorių Alvydo Jokubaičio ir Raimundo Lopatos bei jų doktorantų pagalba bent fragmentiškai bandys užpildyti šią spragą, pristatydami naujausias ir svarbiausia naują minties kelią brėžiančias knygas. Pirmoji knyga – Claude‘o Leforto „Democracy and Political Theory“. Visas pristatomas knygas jungs pavadinimo dalis „Minties rykštės“.

6. Sandros Celiešiūtės galvos skausmas – įdarbinti siuvėją už 800 eurų

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Sandra Celiešiūtė
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Sandra Celiešiūtė

Sandra Celiešiūtė buvo dar visai maža, kai jos mama į ranką paėmė adatą ir pradėjo siūti. Ilgainiui pomėgis išaugo į verslą, o per 19 metų pavirto į 5 siuvimo salonus, kuriuose dabar sukasi ir S.Celiešiūtė. Šeimos versle jai dirbti itin patinka, tačiau ir iššūkių nemažai. Tarp sudėtingiausių – užduotis, kur rasti kvalifikuotų ir dirbti norinčių siuvėjų.


7. Tekstas, dėl kurio nužudytas A.Litvinenka: V.Putinas serga pedofilija ir gali sukelti pasaulinį karą

AFP/Scanpix nuotr./A.Litvinenka
AFP/Scanpix nuotr./A.Litvinenka

„Už Kremliaus sienų krauju pampsta eilinis siaubūnas, kuris labai primena Adolfą Hitlerį. Ir jeigu jo laiku nesustabdys, šis maniakas jau artimiausiu metu civilizaciją atves prie pasaulinio karo, kurio liepsnose sudegs milijonai gyvybių“, – 2006 m. prieš baisią mirtį rašė Aleksandras Litvinenka. 15min.lt pateikia visą nunuodyto buvusio KGB agento straipsnio vertimą. Dabar Didžiojoje Britanijoje vykstančiame viešame A.Litvinenkos mirties tyrime advokatai bando įrodyti, kad V.Putinas davė įsakymą jį nužudyti būtent dėl šio teksto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius