2017 11 21 /13:06

Kultūros komitetui gelbėti K.Pūko neprireikė, pasiliko V.Juozapaitis

Antradienį Seimas perstumdė kėdes parlamento komitetuose. Nors permainų prireikė dėl skilusios Socialdemokratų partijos frakcijos, didžiausi pokyčiai grėsė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko Ramūno Karbauskio vadovaujamam Kultūros komitetui. Jam grėsė pavojus sunykti. Tačiau komitetą pavyko išsaugoti net be Kęstučio Pūko pagalbos. Seimas uždraudė konservatoriui Vytautui Juozapaičiui pereiti į Kaimo reikalų komitetą.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Dainius Kepenis perkeltas į Švietimo ir mokslo komitetą

Konservatorė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė pateikė siūlymą neperkelti pasiūlymu statyti bendrą paminklą partizanams ir stribams pagarsėjusio Dainiaus Kepenio į Švietimo ir mokslo komitetą, nes jis neturi nieko bendra su mokymu.

Tačiau „valstietis“ Viktoras Rinkevičius pareiškė, kad D.Kepenis puikiai moko sveikos gyvensenos ir jo žodžiai, atrodo, Seimą įtikino. D.Kepenis valdančiųjų balsais buvo perkeltas į Švietimo ir mokslo komitetą.

Aš visą gyvenimą buvau mokytojas, aš turiu 31 tūkst. mokinių, kurie seka mano gyvenimą, kurie stebi mano veiklą ir tai, ką aš čia veikiu.

Pats D.Kepenis sakė visą gyvenimą buvęs mokytoju ir turintis 31 tūkst. mokinių.

„Aš visą gyvenimą buvau mokytojas, aš turiu 31 tūkst. mokinių, kurie seka mano gyvenimą, kurie stebi mano veiklą ir tai, ką aš čia veikiu. Ir jie reaguoja. Bet, įdomiausia tai, kad jie reaguoja ne į mano nuotaiką, ne į mano žodžius, bet jie reaguoja į mano patarėjų, mano mokytojų, mano teisėjų žodžius. Tuos, kurių aš čia niekuomet nepasakiau“, – pradėjo pasisakymą D.Kepenis.

„Aš niekuomet nepasakiau apie paminklą stribams ir partizanams. Tokių žodžių nebuvo ir negalėjo būti. Aš niekuomet taip net negalvojau. Savo mokiniams aš visada sakydavau, kad reikia ramybės, reikia tiesos, pasitikėjimo, meilės vienas kitam. Tai yra svarbiausia, nes žmogus yra dvasinė būtybė. Bet jie dabar girdi, kad Kepenis pablūdo ir kažką čia ragina. Tai aš niekuomet to nesakiau. Aš raginau susitaikyti, atleisti vieni kitiems, nes įtampa yra didžiulė“, – teigė D.Kepenis.

Konservatorius Gabrielius Landsbergis tikino, kad jau šis pasisakymas rodo, kad Švietimo ir mokslo komitete liūdna tikrai nebus ir ragino nusišnekėjus „valstiečius“ bent jau tai pripažinti.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dainius Kepenis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dainius Kepenis

Valdantieji nesutiko iš Ekonomikos komiteto išbraukti „socialdarbiečio“ Artūro Skardžiaus.

V.Juozapaičiui pereiti į Kaimo reikalų komitetą neleido

Konservatorius Vytautas Juozapaitis tikino, kad Kultūros komiteto įsteigimas jam buvo viltis, kad galbūt tie žmonės, kurie ėjo su kultūros puoselėjimo vėliava rankose, ištesės savo žodžius.

„Šiandien aš labai atsakingai turiu pareikšti, kad Kultūros komitetas virsta vieno asmens politiniu įrankiu, kuris diskredituoja visą Seimą“, – kalbėjo V.Juozapaitis.

Jis neatsiėmė savo pageidavimo būti pervedamas į Kaimo reikalų komitetą ir piktinosi R.Karbauskio pareiškimu, kad jam to padaryti neleis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vytautas Juozapaitis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vytautas Juozapaitis

„Valstietis“ Viktoras Rinkevičius tikino, kad V.Juozapaičiui Kaimo reikalų komitete nebus, ką veikti, ir siūlė nepritarti jo perkėlimui. Už tai, kad konservatorius būtų perkeltas į Kaimo reikalų komitetą balsavo tik 53 Seimo nariai, 39 buvo prieš, o 17 susilaikė. Taigi V.Juozapaitis liko dirbti R.Karbauskio vadovaujamame Kultūros komitete.

V.Juozapaitis dėkojo Seimui už tokį sprendimą ir žadėjo vykdyti jo valią.

Tuomet siūlymą į Kultūros komitetą perkelti K.Pūką mišri Seimo narių grupė atsiėmė, nes esą pats K.Pūkas nebenori dirbti Kultūros komitete.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kęstutis Pūkas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kęstutis Pūkas

Kvotos išlaikytos ne visur

Seimo Statutas numato, kad komitetuose frakcijų atstovų skaičius priklauso nuo frakcijos dydžių. Pagal tai sudaromos kvotos.

Tačiau pristatydama projektą dar praėjusią savaitę Seimo vicepirmininkė Rima Baškienė pripažino, kad neatitikimų šįkart nepavyko išvengti.

„Buvo stengiamasi daryti maksimaliai, kiek tai įmanoma. Tokių neatitikimų galbūt galima būtų įžvelgti tik viename – Sveikatos – komitete, kur „valstiečių“ kvota yra 4,5, o dirba penki Seimo nariai, todėl kad yra kitos frakcijos – Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos – laisva vieta. Tai toks pasikeitimas, kuris galbūt neatitinka. Švietimo ir mokslo komitete Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijai kvota 4,85, o dirbs šeši Seimo nariai. Tai vėl mes turime sutarimą su Socialdemokratų frakcija, kuri turi kvotą 1,2 ir iš tikrųjų tai yra suderintos pozicijos siekiant, kad tie žmonės, kurie nori dirbti tame komitete, galėtų tenkinti savo pageidavimus“, – paaiškino ji.

Siūlė daryti pertrauką

Socialdemokratų frakcijos seniūnas Juozas Olekas tikino, kad nesant sutarimo, kur kuris Seimo narys turėtų dirbti pagal gebėjimus ar norus, kvotų turi būti laikomasi preciziškai.

„Socialdemokratai turi gerą kandidatą į Sveikatos reikalų komitetą. Deja, mes tos kvotos negauname, todėl aš siūlau koreguoti projektą“, – sakė jis, siūlydamas kuriam laikui daryti pertrauką ir dėl komitetų sudėties tartis iš naujo.

Socialdemokratas Algirdas Sysas, pritardamas pertraukai, pridūrė, kad po ketvirčio kadencijos Seimas jau gali vertinti, ką pavyko nuveikti. Jis priminė, kad būtent prieš metus buvo įkurtas Kultūros komitetas, tačiau kultūros srities darbuotojai esą nepajuto jokios to naudos.

A.Sysas siūlė Seimui pirmiausia panaikinti šį nepasiteisinusį komitetą, o tada dėlioti visus kitus komitetus.

„Teatleidžia man K.Pūkas, tas nusileidimas vis tiek nebus minkštas šioje situacijoje“, – pareiškė A.Sysas, kalbėdamas, kad Kultūros komiteto gelbėjimas neturi prasmės.

Tačiau socialdemokratų siūlymas liko neišgirstas. Seimas antradienį priėmė sprendimą dėl komitetų sudėčių, nelaukęs, kol bus pateiktas opozicijos siūlymas naikinti Kultūros komitetą. Prie jo Seimas dar turės sugrįžti.

Numatytos permainos Seimo komitetuose:

  • Sveikatos komitetui iki šiol vadovavusi „valstietė“ Agnė Širinskienė pereina dirbti į Teisės ir teisėtvarkos komitetą ir sieks būti išrinkta jo pirmininke.
  • Ekonomikos, o ne Kaimo reikalų komitete nuo šiol dirbti nutarė žemės ūkio ministras „valstietis“ Bronius Markauskas.
  • „Valstietis“ Dainius Kepenis, iki šiol dirbęs Sveikatos reikalų komitete, nuo šiol bus Švietimo ir mokslo komiteto atstovas.
  • Audito komitete nebedirbs „valstietė“ Aušrinė Norkienė. Ji taps Socialinių reikalų komiteto atstove.
  • Seimo vicepirmininkas „valstietis“ Arvydas Nekrošius nuo šiol bus nebe Audito komiteto, o Teisės ir teisėtvarkos komiteto narys.
  • Iš Užsienio reikalų į Ekonomikos komitetą perkeliama „valstietė“ Rūta Miliūtė.
  • „Valstietis“ Raimundas Martinėlis braukiamas iš Ekonomikos komiteto ir perkeliamas į Sveikatos reikalų komitetą.
  • Socialinių reikalų komitete nuo šiol nebedirbs „valstietė“ Laimutė Matkevičienė. Ji papildys Sveikatos reikalų komiteto narių gretas.
  • „Valstietis“ Juozas Rimkus iš Kaimo reikalų komiteto perkeliamas į Socialinių reikalų komitetą.
  • Mišrios Seimo narių grupės narė Aušra Maldeikienė iš Seimo Biudžeto ir finansų komiteto perkeliama dirbti į Audito komitetą.
  • Iš Ekonomikos komiteto narių braukiamas mišriai Seimo narių grupei priklausantis Mindaugas Bastys nuo šiol dirbs Žmogaus teisių komitete.
  • Biudžeto ir finansų, o ne Audito komitete nuo šiol dirbs socialdemokratė Rasa Budbergytė.
  • Socialdemokratė Raminta Popovienė nuo šiol dirbs Kultūros, o ne Švietimo ir mokslo komitete.
  • Kaimo reikalų komitete nuo šiol dirbs socialdemokratas Algimantas Salamakinas. Iki šiol jis buvo Žmogaus teisių komiteto atstovas.
  • „Socdarbietis“ Algirdas Butkevičius palieka Biudžeto ir finansų komitetą ir pereina dirbti į Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetą.
  • Socialinių reikalų komitete dirbs „socdarbietė“ Rimantė Šalaševičiūtė, iki šiol buvusi Teisės ir teisėtvarkos komiteto nare.
  • Seimo vicepirmininkė „socdarbietė“ Irena Šiaulienė nuo šiol bus Teisės ir teisėtvarkos, o ne Valstybės valdymo komiteto narė.
  • Kultūros komitete nebeliks nė vieno liberalų atstovo. Buvęs kultūros ministras Arūnas Gelūnas nuo šiol dirbs Švietimo ir mokslo komitete.
  • Teisės ir teisėtvarkos komitetą palikusi konservatorė Irena Degutienė pereina dirbti į Sveikatos reikalų komitetą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius