Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 27

Seimas klaidas braukys palengva

Valdančioji koalicija nuleidusi galvą prisipažino, kad keisdama įstatymus pridarė klaidų. Kai kuriuos visuomenę papiktinusius sprendimus žadama taisyti rūpestingiau, nei juos priimant.
J.Razma.
J.Razma. / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

Prieš Naujuosius metus paskubomis įstatymų projektus kūrusi ir naktimis juos priiminėjusi centro dešiniųjų jėgų koalicija įsitikino įvėlusi nemažai klaidų. Valdantieji mano, kad pribrendo reikalas netikslumus ištaisyti. Tam ketinama skirti dalį vasario 5-ąją prasidėsiančios antrosios neeilinės Seimo sesijos.

Kai kurie valdančiosios koalicijos partneriai ragina ne tik taisyti darbo broką, bet ir diskutuoti apie tai, ar antikrizinis planas duoda lauktų rezultatų, ar tik dar labiau stumia šalies ekonomiką į sunkmečio duobę. Tačiau parlamento opozicija tik purkštauja netikėdama, kad koalicijai pavyks pasiekti realių sprendimų.

Prieš Naujuosius metus paskubomis įstatymų projektus kūrusi ir naktimis juos priiminėjusi centro dešiniųjų jėgų koalicija įsitikino įvėlusi nemažai klaidų.

Pasiruošę pasitaisyti

Visuomenei šiaušiantis prieš kai kuriuos priimtus įstatymų pakeitimus Vyriausybė tikina, kad yra pasirengusi dalį jų ištaisyti. Premjeras Andrius Kubilius aiškino, kad koalicijos partneriai ketina spręsti, ar siekiant sumažinti iš užsienio valstybių vežamos mėsos neapmokestinamą pardavimą turguose būtini kasos aparatai, taip pat aiškintis smulkaus ir vidutinio verslo apmokestinimo niuansus. „Esame pasiruošę taisyti kai kuriuos netikslumus gruodžio mėnesį priimtuose sprendimuose. Juos aptarsime su visuomeninėmis organizacijomis ar asociacijomis“, – anksčiau yra žadėjęs A.Kubilius.

Valdančiosios koalicijos taryba yra nusprendusi, kad pasiūlymus dėl tam tikrų mokestinių pakeitimų artimiausiu metu turėtų parengti ir pateikti Vyriausybė. Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Jurgis Razma tikisi, kad ministrų kabinetas juos gali apsvarstyti rytoj numatytame posėdyje.

Du galvos skausmai

Verdiktą Vyriausybės parengtiems pataisymams konservatoriai ketina paskelbti tik su jais susipažinę. Seimo dešiniesiems didžiausią nerimą kelia individualių įmonių mokesčiai „Sodrai“. Anot J.Razmos, jiems turėtų būti nustatyta tam tikra viršutinė riba arba mažesni tarifai. Antras konservatorių galvos skausmas – rūpestis dėl neapmokestinamųjų pajamų dydžio (NPD) skaičiavimo tvarkos. Šiuo metu skaičiuojant taikytiną NPD į gyventojo pajamas įtraukiami pinigai, gauti pardavus vertybinius popierius, automobilį ar kitą turtą, alimentai, senatvės pensija, motinystės (tėvystės) pašalpos ar loterijos prizai. „Dabartinė tvarka yra finansiškai pagrįsta, tačiau matome, kad tam tikrais atvejais ji nėra tikslinga“, – įsitikinęs J.Razma.

Prismaugtas verslas

J.Razmos tvirtinimu, artimiausiu metu valdantieji nėra numatę įvesti naujų mokesčių. Pakeitus nustatytą tvarką ir kai kam palengvinus mokesčių naštą valstybės biudžete greičiausiai atsivers kelios nemažos skylės. J.Razmos nuomone, jas užlopyti galima dar labiau diržus susiveržus valstybės institucijoms.

Seimo Liberalų ir centro sąjungos frakcijos seniūno Artūro Zuoko nuomone, reikia ne tik sukti galvas, kaip taisyti pačių sukurtus įstatymus, bet ir mąstyti, kaip skatinti verslą. Daugiausia A.Zuoko kritikos sulaukė mokestinės naštos padidinimas smulkiajam ir vidutiniam verslui. „Šiandienė bendra mokesčių suma šiems verslininkams siekia beveik 50 proc., o individualioms įmonėms – kartais ir 80 procentų“, – aiškino liberalcentristas.

Už mažesnę mokesčių naštą verslui pasisako ir Seimo Tautos prisikėlimo partijos frakcija. Jos seniūnas Laimontas Dinius aiškino, kad palaikytų ir NPD skaičiavimo tvarkos pakeitimą.

Tik kosmetiniai pataisymai

A.Zuoko nuomone, dabar pats laikas įvertinti, ar valdančiosios koalicijos palaimintos antikrizinės priemonės prisidėjo prie krizės sumažinimo šalyje.

Seimo opozicijos lyderis Gediminas Kirkilas stebisi, kad buldozeriu įstatymus Seime stūmę valdantieji dabar puola taisyti klaidas. „Tai negirdėtas dalykas. Klaidingą planą priėmusi Vyriausybė turėtų atsistatydinti“, – mano opozicijos lyderis.

G.Kirkilas netiki, kad koalicija sugebės tinkamai ištaisyti padarytus netikslumus. „Man atrodo, kad planuojami tik kosmetiniai pataisymai“, – įsitikinęs jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius