Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 12 06

Seimas linksta riboti energinių gėrimų pardavimą

Seimui liko vienas balsavimas iki sprendimo dar griežčiau riboti energinių gėrimų vartojimą ir reklamą.
Energiniai gėrimai
Energiniai gėrimai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Seimas po svarstymo ketvirtadienį pritarė Sveikatos reikalų komiteto patobulintoms Maisto įstatymo pataisoms, numatančioms, kad vaikams nebūtų parduodami energiniai gėrimai ir uždrausta jų reklama renginiuose bei žiniasklaidoje.

Pataisomis tokius gėrimus būtų draudžiama parduoti asmenims, jaunesniems kaip 18 metų. Pardavėjai turėtų teisę iš pirkėjo reikalauti asmens dokumento, kitu atveju gėrimas jam nebūtų parduodamas.

Tačiau draudimo riboti energinių gėrimų pardavimą priešininkai aiškino, kad draudimas būtų pavojingas.

Biudžeto ir finansų komiteto vadovas Bronius Bradauskas siūlė tėvams neduoti vaikams pinigų – tuomet jie nepirktų tokių gėrimų.

„Savo mokestine politika žmones išvarėme į Lenkiją maisto produktų pirktis, tai dabar išvarysime pirktis energinių gėrimų“, – priekaištavo parlamentaras.

Liberalų lyderis Eligijus Masiulis suabejojo, ar draudimas gėrimus vartoti asmenims iki 18 metų yra adekvati priemonė problemai spręsti – jis įtaria, kad draudimas paskatins šešėlinę rinka: „Gėrimus, užuot juos legaliai įsigijus parduotuvėse ar degalinėse, bus galima rasti turguose, tarpuvartėse, prie parduotuvių.“

E.Masiulis įspėjo, kad draudimas paskatins abejotinos kokybės gėrimų plitimą, o liberalas Eugenijus Gentvilas mano, kad „pas bobutes taškuose prasidės energinių gėrimų pardavinėjimas“.

Jis prognozavo, kad po Seimo sprendimo bus iniciatyvos riboti ir mobiliuosius telefonus: „Jie irgi kenkia. Makdonaldus irgi ribosime? Neseniai rinkoje pasirodė Himalajų druska – irgi kyla klausimų.“

Liberalai siūlė nedrausti energinių gėrimų parduoti jaunesniems kaip 18 metų asmenims, bet Seimas balsavo prieš – už liberalų siūlymą pasisakė 15 parlamentarų, prieš – 50, o susilaikė 24 Seimo nariai.

Energinius gėrimus siūloma vadinti nealkoholiniais gėrimais, kurių sudėtyje yra tonizuojamųjų ar stimuliuojamųjų medžiagų (kofeino, guarino, ginsenozidų, gliukuronolaktono, ginkmedžio ekstrakto, taurino, B grupės vitaminų ir kitų).  

Pataisų rėmėjų teigimu, tokiuose gėrimuose esantis kofeinas sekina nervų sistemą, iš organizmo išstumia kai kuriuos mikroelementus, pavyzdžiui, kalcį, geležį, kurie būtini augančiam organizmui. Jų sudedamosios dalys gali sutrikdyti virškinamojo trakto veiklą, o didelės B grupės vitaminų dozės esą gali sukelti širdies ritmo sutrikimus, alergiją, rankų ir kojų drebulį.

2010 metais Higienos instituto atlikta moksleivių apklausa parodė, kad apie pusė Lietuvos moksleivių vartoja energinius gėrimus. Daugiau kaip dešimtadalis jų tokius gėrimus vartoja kelis kartus per savaitę, beveik 5 proc. vaikinų juos vartoja kasdien.

Su Maisto įstatymo pataisomis teikiami ir Reklamos bei Administracinių teisės pažeidimų kodekso pakeitimai. Pagal juos, energinių gėrimų reklama būtų draudžiama vaikams ir paaugliams skirtoje žiniasklaidoje bei renginiuose, akcijose bei konkursuose, kur dalyvauja vaikai.

Jų pardavimas asmenims, jaunesniems kaip 18 metų, užtrauktų baudą nuo 200 iki 400 litų.

Energinių gėrimų prekybos ribojimą inicijuoja dabartinė Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė „darbietė“ Dangutė Mikutienė. Įvairūs su tuo susijęs projektai svarstomi jau nuo 2009 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius