Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 05 14

Seimas nepritarė, kad mokslas būtų privalomas iki 18 metų

Parlamentarai ketvirtadienį nepritarė, kad privalomas mokslas Lietuvoje turėtų būti ne iki 16, o iki 18 metų.
Mokytojas
Mokytojas / „Shuterstock“ nuotr.

Už tokią Konstitucijos pataisą po pirmojo svarstymo balsavo 46 parlamentarai, prieš buvo dešimt, susilaikė 41 Seimo narys. Projektas grąžintas iniciatoriams tobulinti.

Pagrindiniame šalies įstatyme siūlyta numatyti, kad mokslas būtų privalomas asmenims iki 18 metų. Dabar jis privalomas iki 16 metų.

Pataisai yra pritarę Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros, Socialinių reikalų ir darbo, Teisės ir teisėtvarkos komitetai, tuo metu Konstitucijos komisija bei Vyriausybė pateikė neigiamas išvadas.

Kainuotų 2-3 mln. eurų per metus

Anot Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM), jeigu būtų priimta siūloma Konstitucijos pataisa, jai įgyvendinti reikėtų papildomų išlaidų – nuo 2 iki 3 mln. eurų per metus. Tiek atsieitų apie 1400 šiuo metu nesimokančių tokio amžiaus asmenų ugdymas.

Tuo metu pataisą inicijavusi konservatorė Vincė Vaidevutė Margevičienė tvirtina, kad privalomas mokslas gimnazijose, vidurinėse arba profesinėse mokyklose iki 18 metų įpareigos jaunuolius būti saugioje aplinkoje, leis jiems būti užimtiems ir lavinamiems, suteiks galimybę dalyvauti prevencinėse, popamokinio užimtumo programose, taip pat užkirs kelią šalinti nepažangius mokinius iš mokyklų, vos tik šiems sueina 16 metų.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Vincė Vaidevutė Margevičienė
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Vincė Vaidevutė Margevičienė

ŠMM duomenimis, beveik visose Europos Sąjungos valstybėse privalomas mokslas yra iki 15–16 metų, tik Olandijoje ir Portugalijoje – iki 18 metų.

Priimti Konstitucijos pataisai reikia, kad už ją balsuotų ne mažiau kaip du trečdaliai Seimo narių. Pataisa svarstoma ir dėl jos parlamente balsuojama du kartus su nemažiau kaip su trijų mėnesių pertrauka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius