-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 01 19

Seimo rinkimams partijoms gali prireikti iki 30 mln. litų

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas sako manąs, kad 2012-aisiais partijoms gali prireikti iki 30 milijonų litų, rašo „Kauno diena“.
Seimas
Seimas / Redo Vilimo/BFL nuotr.
Temos: 1 Rinkimai

Per pastaruosius Seimo rinkimus 2008 metais visos partijos išleido panašią sumą.

Iki šiol didžiąją dalį lėšų partijoms sunešdavo verslininkai ir įmonės, tačiau nuo Naujųjų metų šis lėšų šaltinis buvo uždraustas. Tad daugumą kampanijos lėšų sudarys šiemet padidintos valstybės biudžeto dotacijos – vietoj anksčiau planuotų 5,5 mln. litų tam numatoma 20 mln. litų.

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininko pavaduotojas Juozas Olekas sakė spėjantis, kad jo partijai reikės apie 4-5 mln. litų.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) rinkimų štabe vyrauja nuomonė, kad partijai per rinkimų kampaniją irgi reikės išsiversti su maždaug 4-5 mln. litų. Tiek vertinamos centralizuotos išlaidos rinkimų kampanijai. Apygardose konservatorių kandidatai gali išleisti dar bent kelis šimtus tūkstančių litų.

Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) pirmininkas Algis Čaplikas minėjo, kad šiai partijai gali pakakti 3 mln. litų: „Galbūt suma bus kiek didesnė, bet tikrai nesieksime penkių ar daugiau milijonų“.

Panašias sumas vardijo ir kitų didžiųjų partijų – Darbo, Tvarkos ir teisingumo, Liberalų sąjūdžio – atstovai.

Mažesnės partijos tikisi, kad rinkimų kampanijai užteks nuo 0,5 iki 2 mln. litų.

Liūto dalis partijų išlaidų rinkimams bus padengta iš 20 mln. litų siekiančios biudžeto dotacijos.

TS-LKD šiemet iš iždo turėtų gauti 5 mln. litų, socialdemokratai – 3,5 mln. litų, Tvarkos ir teisingumo partija – 2,5 mln. litų. LiCS pernai rudenį susijungė su Tautos prisikėlimo partija, todėl perėmė ir šios partijos dotaciją iš biudžeto. Bendrai liberalcentristai šiemet gaus 3 mln. litų išmoką iš iždo.

Darbo partijai teks 2,1 mln. litų, iš jų 700 tūkst. litų yra Naujosios sąjungos dotacijos dalis, kurią ši partija atsinešė, kai pernai prisijungė.

Liberalų sąjūdis iš biudžeto šiemet gaus 1,3 mln. litų, Lenkų rinkimų akcija ir valstiečiai liaudininkai – kiek daugiau kaip po milijoną litų.

Dotacijos bus paskirstytos dukart per metus. Pirmieji 10 mln. litų partijas pasieks šį kovą ar balandį, kai oficiali politinė rinkimų kampanija bus tik prasidėjusi. Antra dotacijos pusė turėtų būti paskirstyta liepą arba rugpjūtį, per patį kampanijos įkarštį.

Visos likusios partijos dotacijų iš biudžeto negaus ir turės tenkintis jau turimomis lėšomis arba pinigais, kuriuos pavyks iš fizinių asmenų surinkti per politinę kampaniją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius