Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 02 11

Siūloma uždrausti Seimo nariams eiti ministro pareigas

Grupė parlamentarų Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo Konstitucijos pataisą, kuria siūloma uždrausti parlamentarams užimti ministro postą.
Seimo salė
Seimo salė / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Pagal pataisą, parlamentaras, išlaikydamas mandatą, galėtų eiti tik premjero pareigas. Parlamentaras, skiriamas ministru, mandato turėtų atsisakyti.

Pataisą teikia 37 parlamentarai, visi, išskyrus vienintelį valdančiajai Tautos prisikėlimo partijos frakcijai priklausantį Joną Stanevičių, atstovauja parlamento mažumai. Konstitucijos pataisą teikti gali ne mažiau kaip 36 Seimo nariai.

Šiuo metu Seimo narys gali užimti ministerijos vadovo postą, tačiau atlyginimą gauna vieną, ministro.

Įstatymų dėl Konstitucijos keitimo projektai svarstomi ir dėl jų balsuojama Seime du kartus, o tarp šių balsavimų turi būti daroma ne mažesnė kaip 3 mėnesių pertrauka. Konstitucija keičiama, jeigu kiekvieno balsavimo metu už tai balsavo ne mažiau kaip 94 Seimo nariai. Iš viso Seime yra 141 parlamentaras.

Iniciatoriai taip pat siūlo atskiru įstatymu nustatyti galimybę parlamentarui, tapusiam ministru, mandatą išsaugoti, jei, nepasibaigus kadencijai, ministro postą paliktų. Konstitucijos pataisos projekte tokio siūlymo nėra, apie jį atskirai užsimenama tik pataisos aiškinamajame rašte.

„Panaikinus konstitucinę nuostatą, leidžiančią derinti Seimo nario mandatą ir ministro pareigas, tikslinga įtvirtinti galimybę Seimo nariams, tapusiems ministrais, savo parlamentaro mandatą suspenduoti, t. y. laikinai suspenduoti“, – rašoma jame.

Pataisą iniciatoriai argumentuoja, esą Seimo nariai, einantys ministro pareigas, negali tinkamai atlikti parlamentaro funkcijų. Remiamasi statistika, jog ministrų portfelius turintys parlamentarai prasčiausiai lanko plenarinius bei komitetų, komisijų posėdžius. Seimo statute yra išlyga, leidžianti Seimo mandatą su ministro portfeliu derinantiems parlamentarams nedalyvauti posėdžiuose.

Šiuo metu iš 14 ministrų 6 yra ir Seimo nariai. Parlamentaro mandatą turi ir premjeras Andrius Kubilius.

Iniciatoriai pateikia duomenis, kaip tokia situacija teisiškai reglamentuojama kitose Europos valstybėse. Anot aiškinamojo rašto, parlamentaras ministru negali būti skiriamas Šveicarijoje, Kipre, Lichtenšteine ir Prancūzijoje. Daugelyje Europos valstybių, tai yra Austrijoje, Belgijoje, Olandijoje, Liuksemburge, Portugalijoje, Švedijoje, Norvegijoje, Kroatijoje, Slovėnijoje ir Slovakijoje, parlamentarui tapus ministru, jo parlamentaro mandatas yra suspenduojamas. Čekijoje, Vokietijoje, Suomijoje, Latvijoje, Lenkijoje, Rumunijoje, Danijoje, Jungtinėje Karalystėje ir Airijoje parlamentarai gali būti ir ministrais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius