-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 08 04

Sostinės tvarkos sergėtojai norėtų pastiprinimo

Dvejus metus dirbantis sostinės Viešosios tvarkos skyrius (VTS) jau sulaukė beveik 14 tūkst. gyventojų pranešimų, surašė apie 4,8 tūkst. administracinės teisės pažeidimų protokolų. Tačiau skyriaus darbuotojai įsitikinę, kad šie skaičiai būtų kur kas didesni, jeigu būtų dirbama visą parą. Deja, nors gyventojų skundų sulaukiama ir naktį, dirbti ištisas 24 valandas trūksta lėšų.
Skyriui reikėtų dar bent 10 darbuotojų, tačiau kol kas konkrečių planų plėstis nėra.
Skyriui reikėtų dar bent 10 darbuotojų, tačiau kol kas konkrečių planų plėstis nėra. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 1 Vilnius

2008 metų rugpjūtį įkurto VTS darbuotojai dažniausiai baudžia miesto tvarkymo ir švaros, gyvūnų laikymo ir auginimo, išorinės vaizdinės reklamos taisyklių nesilaikančius vilniečius, taip pat tuos, kurie geria alkoholinius gėrimus viešose vietose, nesilaiko Administracinių teisės pažeidimų kodekso. Tačiau pripažįstama, kad norint pasiekti efektyvesnius rezultatus būtinos didesnės pajėgos.

Šiuo metu skyriuje dirba 22 specialistai, bet gatvėse vienu metu patruliuoja tik trys ekipažai po du darbuotojus. „Tai pamaininis darbas, tad visi vienu metu dirbti negali. O dar yra skyriaus vedėjas, budėtojai prie telefono. Reikėtų daugiau darbuotojų – tada dirbtume visą parą, o ne nuo 7 val. ryto iki 2 val. nakties. Gyventojai dažnai nesupranta, kodėl negali mūsų prisikviesti paryčiais, juk vasara, kyla problemų dėl kavinėse, baruose keliamo triukšmo“, – apie VTS darbą pasakojo savivaldybės Kalbos kontrolės ir administracinės veiklos skyriaus vedėjas Gintaras Tamošiūnas.

Anot G.Tamošiūno, skyriui reikėtų dar bent 10 darbuotojų, tačiau kol kas konkrečių planų plėstis nėra. „Sunkmetis skaudžiai paveikė Vilniaus savivaldybę. Visi politikai pritaria, kad skyrių reikia plėsti, tačiau tam nėra lėšų“, – sakė G.Tamošiūnas.

Vos pradėję veiklą VTS darbuotojai išgarsėjo bausdami ne vietoje numetusius nuorūkas vilniečius. Tuomet sulaukta dviprasmiškų vertinimų, tačiau dabar aistros aprimusios. G.Tamošiūnas tvirtino, už nuorūkų mėtymą, kaip ir už kitus Vilniaus miesto tvarkymo ir švaros taisyklių pažeidimus, baudžiama ir dabar.

Pažeidėjai bando išsisukti

Taisyklėse už įvairius nusižengimus numatytos baudos siekia 10–2 000 Lt. Tiesa, G.Tamošiūnas pripažino, kad ne visi pažeidėjai skuba jas mokėti, kai kurie kreipiasi į teismus tikėdamiesi švelnesnio sprendimo. „Pasitaiko, kad teismai, nagrinėdami lengvinančias aplinkybes, kai kurias baudas sumažina. Savivaldybės Administracinė komisija, skirianti baudas, taip pat atsižvelgia į lengvinančias aplinkybes, tačiau pareigūnai realiai mato situaciją ir gali pasakyti, ar padaręs nusižengimą žmogus tikrai gailėjosi, ar prieštaravo ir net nežadėjo pasitaisyti. Teisme, pamokyti advokatų, gailisi visi“, – teigė G.Tamošiūnas.

Viešąją tvarką prižiūrinčius skyrius jau turi ir Kaunas, Panevėžys, kitų miestų savivaldybės. Savivaldybių policija viešąją tvarką prižiūri ir daugelyje Europos Sąjungos šalių miestų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius